自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位jm,有冇人知民航處,
航空交通事務員係做D咩工作?
Interview問D咩?

侯爵府

畀面勳章

Kittychan3802 發表於 16-11-25 20:06
各位jm,有冇人知航空處,

你指Air Traffic Controller?

侯爵府

畀面勳章

Kittychan3802 發表於 16-11-25 20:06

首要條件,能操流利英語

侯爵府

畀面勳章

航空交通事務員

航空交通事務員的工作是為航空交通管制主任提供支援,主要職責包括使用先進電腦系統處理飛行數據和飛航資料。航空交通事務員是本地招聘,一般入職級別為三級航空交通事務員,薪級屬見習職級薪級表第5至6點。航空交通事務員會接受由民航處安排的內部培訓,在完成每個單元課程後,都會被派到航空交通管制中心、指揮塔台和航空情報中心接受在職訓練。他們在順利完成這些基本訓練後,便具備晉升為二級航空交通事務員的資格。

在發展職業前途的過程中,二級航空交通事務員會繼續接受培訓,以便承擔更重要的職責,例如使用熱線和數據鏈路與鄰近國家的航空交通管制單位進行溝通和互相協調。在取得有關資格後,他們即具備逐步晉升為一級航空交通事務員和高級航空交通事務員的資格。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:各位jm,有冇人知航空處,航空交通事務員係做

原帖由 Kittychan3802 於 16-11-25 發表
我表哥係第一批華人入職航空控制員,祗知佢人工高,假期又多~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

KitAuYeung 發表於 16-11-25 20:15
你指Air Traffic Controller?
唔該晒你先.你知5知Interview一般問D咩?

侯爵府

畀面勳章

Kittychan3802 發表於 16-11-25 20:45

全英文對答。會考數學物理,推理,航空知識。由apply到有offer差不多一年。每次只請少於10人

侯爵府

畀面勳章

Kittychan3802 發表於 16-11-25 20:45

你或識人準備面試?

男爵府

KitAuYeung 發表於 16-11-25 21:17
你或識人準備面試?
阿女讀BBA(year 4)佢報左呢個職位,點知真係通知佢去Interview,但佢對呢行完全5識,
宜家係到"騰雞".

大宅

航空事務員同controller 唔同㗎,低級過controller

男爵府

Air Traffic Flight Services Officer lll

珍珠宮

Kittychan3802 發表於 16-11-25 22:22
阿女讀BBA(year 4)佢報左呢個職位,點知真係通知佢去Interview,但佢對呢行完全5識,
宜家係到"騰雞".

1st in考英文及數paperwork, appitute test, 英文又數listening test.

無face to face interview, pass咗先再face to face interview, psychological assessment, physical exam.

全部pass先可以做trainee, 吾知你女考民航定機管局,3年試用期,要pass fixed wing private pilot license, uk training, 吾pass過吾到試用期。

祝好運!希望幫到你。出面無interview exam paper practice

wcpcelia    發表於 16-11-26 18:51

大宅

醒目開學勳章

大力大力 發表於 16-11-25 20:36

問非所答~

又借機 showoff

翡翠宮

大力大力 發表於 16-11-25 20:36
好叻woo.因為應該要求高.讀書定好叻~~~

大宅

melonfans 發表於 16-11-25 23:22
1st in考英文及數paperwork, appitute test, 英文又數listening test.

無face to face interview, pass咗 ...

搞錯了,事務員flight services officer 冇得揸小型飛機,冇uk training

珍珠宮

Ah_JJ 發表於 16-11-26 09:30
搞錯了,事務員flight services officer 冇得揸小型飛機,冇uk training

yes, 你啱!我寫嘅係Air traffic controller, Air service 做research n statistics

禁止訪問

男爵府

睇左jm的回覆,我同阿女講,當係一次體驗(佢数好渣),5使准備啦.
唔該晒各位.

首頁

尾頁

跳至