用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1543|主題: 868814

大家點睇喺巴士地鐵同女人爭位坐的男人?

大宅

國民生產總值:1573

如題

寶石宮

國民生產總值:406794

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015xmas

leekingfu84 發表於 16-11-25 21:57
如題

Lady first,right

tsung    發表於 16-11-25 22:02

大宅

國民生產總值:1989

男女平等,況且我覺得香港男士普遍都禮讓,返工放工時間就冇辦法

子爵府

國民生產總值:10054

2015xmas

leekingfu84 發表於 16-11-25 21:57
如題

有時外表又睇唔到個男人有冇需要坐個位

好似我C6工作咁, 企好耐架, 放工真係想坐架. 但佢唔會同女人爭位坐

其他人可能係無意間爭位, 未必有心。

特登嘅就應該少啲嘅,反而我係唔鐘意我產檢時, 陪住老婆嘅男人坐係度, 無晒位都唔讓大肚嘅

侯爵府

國民生產總值:23362

回覆樓主:

點樣爭先?係推開你,搶咗你個位?係就過份啲。

但如果係大家一齊見到個位,同時起步,咁算唔算係搶呢?

搭車真辛苦,老人家要讓,大肚婆要讓,傷障人士要讓,抱住 BB要讓,小朋友又話讓……連女人都要讓……

伯爵府

國民生產總值:17202

如題

乞人憎!
我平時放工有個中坑,拎住份報紙,成日要坐同一位,有人坐咗就吱吱㗩㗩,未見過啲男人賤到咁!有次我好大聲㗩返佢

翡翠宮

國民生產總值:87285

引用:如題

原帖由 leekingfu84 於 16-11-25 發表
如題
無咩爭唔爭,吉位就人人都有權坐,我覺得攰時都會行快兩步希望坐到個吉位,唔夠人地快都無辦法。男女都一樣,我就唔會expect 呢d case要陌生男人讓自己!

gloriamimi    發表於 16-11-26 00:10

大宅

國民生產總值:2384

回覆樓主:

男女平等,大家有付車費,有權利坐,先到先得

wcpcelia    發表於 16-11-26 22:19

大宅

國民生產總值:1420

今時今日, 男女平等, 男唔一定要讓女

子爵府

國民生產總值:11816

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇咩爭唔爭既,先坐先得,不過底線係唔好推開人黎搶位囉

男爵府

國民生產總值:8862

JoanC 發表於 16-11-25 22:30
點樣爭先?係推開你,搶咗你個位?係就過份啲。

咁樣搞法,搭車都好大壓力!

寶石宮

國民生產總值:300040

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

無眼睇

水晶宮

國民生產總值:52661

2016夢想成真 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 2015xmas

邊個行得快咪邊個坐囉,唔通行到埋位仲望下有冇女性想坐咩

水晶宮

國民生產總值:52837

回覆樓主:

佢吾係打人推人etc,就無問題
男人難道吾可以攰

珍珠宮

國民生產總值:31114

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:大家點睇喺巴士地鐵同女人爭位坐的男人?

男女平等。坐位冇分男女。
btw,我大肚以黎會讓位比我既多數男人。

水晶宮

國民生產總值:57029

好媽媽勳章

回覆:大家點睇喺巴士地鐵同女人爭位坐的男人?

唔讓唔緊要,明明有位,

懶係“超級春季大手袋”霸住2個位,但ra 到隻脾鬼死咁開

男爵府

國民生產總值:8186

回覆 leekingfu84 的帖子

男女平等, 男人都会有攰的時候

珍珠宮

國民生產總值:33837

畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

人哋有需要囉

大宅

國民生產總值:1573

pomanlife 發表於 16-11-25 21:59
Lady first,right

又唔駛lady first,我本身喺唔會坐嗰類人,就喺唔坐處身局外人睇返件事,覺得香港男人特別倦,有時坐一個站都要跑九秒九爭返來,反觀鬼佬有婦孺係左近就老死都唔會坐。

珍珠宮

國民生產總值:34633

畀面勳章 環保接龍勳章

有需要就坐 男女平等

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎