論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人黎咗半年仲係咩都要提餸唔識自己去買都唔緊要。只係叫佢每晚比湯小朋友飲都真係咁難記到?我已經見佢下午無野做坐係到啦~
又要返工又要顧女又要顧住屋企.......

子爵府

無記性似乎係姐姐通病,但你工人日常工作經常做漏可能係無記性加上唔上心,可嘗試打印一張check list比姐姐,每日做好一項就剔一下,你回家檢查佢有無做到,久而久之就可以成為習慣之後無check list都會照做。

公爵府

我覺得佢地唔係真係無記性,係對工作唔上心,得過且過,佢地對自己幾時出糧,幾時放假就好記得。我個工人係咁,越來越無心裝戴,尢其重要事情;對住佢有時好嘔血

Cupcakedream    發表於 16-11-30 17:38
alicenlc    發表於 16-11-26 12:24

大宅

OKC 發表於 16-11-26 07:59
我覺得佢地唔係真係無記性,係對工作唔上心,得過且過,佢地對自己幾時出糧,幾時放假就好記得。 ...

一樣呀!成日扮無記性,我覺得似有心唔做,激死

水晶宮

tuenmunoasia 發表於 16-11-26 07:28
無記性似乎係姐姐通病,但你工人日常工作經常做漏可能係無記性加上唔上心,可嘗試打印一張check list比姐姐 ...

agree.

要姐姐買餸咪比個list佢買。

要每日有d咩特別嘢做,我就家係whiteboard 上面幾點做咩。

複式洋房

tuenmunoasia 發表於 16-11-26 07:28
無記性似乎係姐姐通病,但你工人日常工作經常做漏可能係無記性加上唔上心,可嘗試打印一張check list比姐姐 ...
無用架, 我屋企家下都有件極品, 你整咩表比佢都唔會同你寫同做, 就算有TAKE個表都是假野。

複式洋房

回覆 puppydingo 的帖子

比晒COOK BOOK 同LIST 佢買野都買漏, 次次行2轉, 煮出黎既野唔好食, 白板, LIST , NOTE BOOK都用齊, 都係唔能夠準時(3個月人仔食奶)

複式洋房

回覆 OKC 的帖子

我都想緊辦法對付呢D姐姐, 叫你做野唔記得, 仲要大條道理, 咁出糧我都唔記得, 總之7日前比我地都無犯法。

子爵府

姐姐做漏工作兩個可能性都有,唔上心同真係無記性,我姐姐做嘢好好日常工作唔會做漏,但特別安排佢有時會唔記得做,例如叫佢幾點開電視比我媽睇,過一兩小時佢可能又唔記得,姐姐三十歲好年青,知佢唔係有心唔做。

大宅

她花 發表於 16-11-26 09:44
一樣呀!成日扮無記性,我覺得似有心唔做,激死

講真你有心唔做就唔好做。我地快快揾過個。無謂浪費大家時間金錢。係咪

大宅

CYNTHIA0217 發表於 16-11-26 10:31
無用架, 我屋企家下都有件極品, 你整咩表比佢都唔會同你寫同做, 就算有TAKE個表都是假野。 ...

我叫佢自己寫佢老作㖭

大宅

JOBEESS 發表於 16-11-26 10:47
講真你有心唔做就唔好做。我地快快揾過個。無謂浪費大家時間金錢。係咪
...

我已經炒左好多個,呢個我唯有忍到完約,最多大家日日黑面

公爵府

但出面大部分工人都無心工作,好少見到越做越好,通常越做越差。我依家呢個工人同之前個工人,績完約無幾耐就變差。

唯有安慰自己,佢地民族質素係好麻麻;我請左七、八年工人;加埋同事朋友親戚綜合意見,工人懶、蠢、無記性、大食、貪心甚至偷

子爵府

CYNTHIA0217 發表於 16-11-26 10:39
回覆 OKC 的帖子

我都想緊辦法對付呢D姐姐, 叫你做野唔記得, 仲要大條道理, 咁出糧我都唔記得, 總之7日前 ...
係呀!
D 工人同我講” tai tai, 我唔記得“, 我就應佢” 下次俾salary, 我都唔記得, tai tai 冇錢”

本來個個月都準時或者趁佢放假,早一,两日俾佢,咪玩吓佢,遲幾日,仲要佢放完假先俾

複式洋房

我屋企嗰工人做咗超過一年,但每日都好似第一日上班。每個步驟都要監察住,睇少眼都做少或錯。
一話佢就話唔知,我捉住手教都話唔知。
淨係記得食同坐同玩電話
就算面對面講,都零反應,個靈魂去咗火星....
肉身無知覺....

公爵府

PrettyKelly 發表於 16-11-26 12:20
我屋企嗰工人做咗超過一年,但每日都好似第一日上班。每個步驟都要監察住,睇少眼都做少或錯。
一話佢就話 ...

好明白!我個做左兩年半;續約後無耐就好似失去腦袋同靈魂,好無記性,之前叫佢每天做好簡單嘅事,依家都敷(emoji)我做一半;買餸list講完隔一分鐘又問過;幫小朋友攞冬天衫順便check下唔合身;俾佢兩星期做;都做得一半,佢黎左HK兩年半,肥左十幾廿磅, 肚腩胃腩大到之前我要佢驗肚先續約,佢無心工作,係屋企得佢一個一定手機不離手兼攤係度,唔係點解可以肥咁多

嘔血

複式洋房

我嗰個嚟左一年都肥左10幾磅。屋企冇人得佢一個凑B, hea 爆! 每日必做的清潔,會做吓少一樣,做吓少一樣。e.g. 已冇抹bb 用的playmat, 唔用地拖拖地⋯⋯叫佢手洗BB衫, 得3件都開一機洗! 好嬲

大宅

maggiechan0306 發表於 16-11-30 13:33
我嗰個嚟左一年都肥左10幾磅。屋企冇人得佢一個凑B, hea 爆! 每日必做的清潔,會做吓少一樣,做吓少一樣。e ...

呢幾日完全唔聽指令做野都已經激到我爆炸

大宅

maggiechan0306 發表於 16-11-30 13:33
我嗰個嚟左一年都肥左10幾磅。屋企冇人得佢一個凑B, hea 爆! 每日必做的清潔,會做吓少一樣,做吓少一樣。e ...
"做吓少一樣,做吓少一樣" 一模一樣, 你唔再三提佢做佢咪可以唔洗做囉, 佢地慣用0既技倆

伯爵府

有心做一定記得

首頁

尾頁

跳至