用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

湊B百科 今日: 1|主題: 846

BB食量小

複式洋房

國民生產總值:134

我bb 22個月大,食量大概如下:
朝早8:00起身食200ml奶,
10:30帶去飲茶食半碗飯,
13:00瞓晏覺瞓兩個鐘,
16:00食茶點(100ml奶,少少生果or1细個蛋糕仔)
19:00食飯食得好少,食得幾啖,約兩湯匙飯就嘈住要落地,
21:30食200ml奶,
依家體重20磅,請問夜晚係咪食得好少?

王國熱話
你會和小朋友一齊玩Pokemon Go嗎?
由哪位幫BB命名?
你喜歡香港的「冰點」氣溫嗎?
最鍾意食邊款賀年糕?

子爵府

國民生產總值:12989

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
fatmalily 發表於 16-11-25 22:32
我bb 22個月大,食量大概如下:
朝早8:00起身食200ml奶,
10:30帶去飲茶食半碗飯,

22個月,20磅,係咪跌出左生長線?
我女11個月都有19,20磅
但佢都係食得好小
晚餐食得果2匙飯真係好小
試下氹佢食多d

複式洋房

國民生產總值:136

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

22個月應該要食多啲固體

你試下早晚2餐減奶量,如180ml
10點食完飯要成下午4點先食茶點就太耐啦
一係中午飯11:30至12點食,
下午茶3點食半個包/半片芝士/少少水果
晚餐6點至7點食。
夜奶的話,如果佢晚餐肯食固食得好,基本上可以唔飲tim... 或唔使飲咁多

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 fatmalily 的帖子

Hello fatmalily 22 個月大BB 一般食3 餐固體兩餐奶,奶全日大概400 ml 都足夠,媽媽可以係8 點餐奶加麥片/粟米片變做固體,1900 餐晚飯媽媽試下花D心思係食物外型度,例如將食材切不同形狀形狀,將肉類/瓜菜放入飯團、壽司、餃子、饅頭、卷旦、三文治,仲可以比小朋友參與整野食,增加佢對食野興趣。經常改變BB進食方式/唔同既配搭/顏色鮮艷/味道突出/造型特別既食物都可以增加食慾。多D帶囡囡去遊樂場跑 跑跳跳/參加戶外活動,做完運動既小朋友胃口都會好d 架!

複式洋房

國民生產總值:134

發表於 前天 16:37 |顯示全部帖子
多謝咁多位寶貴既意見!我會努力試下。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎