自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

通常煮完4,5個餸,到上枱已經有2個餸攤凍咗,想請教下大家如果要煮4,5個餸嘅時候,大家如何保溫?
由其是天氣冷嘅日子。有聽過話用保鮮紙包住!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

屋企鍾意用錫紙包,天氣唔太凍的話都work架

水晶宮

我好少煮咁多餸。間中我父母嚟食我煮多d 餸就會一個炆既餸,蒸就多d,兩個餸用蒸爐一鑊熟,然後炒個菜時就用電水壺煲定水,炒完倒水烚菜,搞掂

珍珠宮

nga555 發表於 16-11-26 00:43
通常煮完4,5個餸,到上枱已經有2個餸攤凍咗,想請教下大家如果要煮4,5個餸嘅時候,大家如何保溫?
由其是天 ...

1)用砂煲,直接接用砂煲煮完上碟,洗少次鑊添,仲特別好味,例如粉絲肥牛煲丶栗子炆雞,豆腐火腩丶什菜煲丶啫啫排骨煲…

2)用唔同煮食器具,務求可同時上菜,例如蒸餸用電飯煲蒸,用焗爐焗一款餸,兩個爐頭,一個炒菜,一個炆嘢咁

大宅

一個電飯煲蒸;一個焗爐焗;兩個爐頭煮;有時係咁,但通常我煮3餸,無呢個問題:mother:

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我1家4口

我唯一方法係

叫佢哋食住等

珍珠宮

回覆樓主:

預計煮既時間,2邊爐頭一齊用。。
用埋飯煲焗住先,再加蒸架係上面。。
4個餸基本上無問題。。。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

nga555 發表於 16-11-26 00:43
由其是天 ...
用電熱板

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

panyeung 發表於 16-11-26 01:10
1)用砂煲,直接接用砂煲煮完上碟,洗少次鑊添,仲特別好味,例如粉絲肥牛煲丶栗子炆雞,豆腐火腩丶什菜 ...

同你一樣,再加埋用隔熱碗裝同蓋住

珍珠宮

貧窮媽媽 發表於 16-11-26 00:58
我好少煮咁多餸。間中我父母嚟食我煮多d 餸就會一個炆既餸,蒸就多d,兩個餸用蒸爐一鑊熟,然後炒個菜時就用 ...

我用LC 同Staub, keep warm好,我吾鍾意食凍餸

大宅

我用蒸爐,出爐時間一樣,無呢個問題,好唔中意食凍餸

侯爵府

我會放入焗爐heat住

大宅

我係拎個碟蓋著

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

4,5個餸唔會個個係炒餸, 最好有D係炆, 可以原鍋上, 有D係蒸!

珍珠宮

cy101 發表於 16-11-26 10:53
4,5個餸唔會個個係炒餸, 最好有D係炆, 可以原鍋上, 有D係蒸!

我都係咁。有啲焗有啲炆,多野炒嗰日就擺焗爐上面用餘溫 krep warm,裝埋飯趕埋個仔洗手拖到最後先上枱

水晶宮

dclm 發表於 16-11-26 09:57
我用蒸爐,出爐時間一樣,無呢個問題,好唔中意食凍餸

yes,蒸爐超正

複式洋房

回覆:大家有咩方法

Re heat

珍珠宮

貧窮媽媽 發表於 16-11-26 00:58
我好少煮咁多餸。間中我父母嚟食我煮多d 餸就會一個炆既餸,蒸就多d,兩個餸用蒸爐一鑊熟,然後炒個菜時就用 ...

我也是,分配用鍋好重要

wcpcelia    發表於 16-11-26 18:47

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

panyeung 發表於 16-11-26 01:10
1)用砂煲,直接接用砂煲煮完上碟,洗少次鑊添,仲特別好味,例如粉絲肥牛煲丶栗子炆雞,豆腐火腩丶什菜 ...

真空煲炆餸+3層蒸架+鑊

首頁

尾頁

跳至