用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 1|主題: 10881

請問大家9個月bb,1日飲緊幾多奶呢?

洋房

國民生產總值:51

唔知係高左抑或是係食唔夠,bb好似瘦左,所以驚佢食唔夠,佢依家只係食440ml奶一日,加兩餐粥(一個大人飯碗滿為一餐),加少許小食如米餅,水果,菜,足夠嗎?

大宅

國民生產總值:2390

winniehowy0201 發表於 16-11-26 07:52
唔知係高左抑或是係食唔夠,bb好似瘦左,所以驚佢食唔夠,佢依家只係食440ml奶一日,加兩餐粥(一個大人飯 ...

我bb 9m大時2固3奶,奶量約660ml,
2固(1菜1瓜1肉碎爛飯cali bowl大半碗,約6-7安士飯)
有水果粒同餅仔

洋房

ninachu 發表於 16-11-26 17:14
我bb 9m大時2固3奶,奶量約660ml,
2固(1菜1瓜1肉碎爛飯cali bowl大半碗,約6-7安士飯)
有水果粒同餅仔

謝謝分享,咁我阿仔真係好似食唔夠,但夜晚開多D奶比佢又唔食仲可以一覺訓天光。請問你可否分享你的用餐時間表做參考嗎 ?(emoji)(emoji)

大宅

國民生產總值:2390

winniehowy0201 發表於 16-11-26 23:29
謝謝分享,咁我阿仔真係好似食唔夠,但夜晚開多D奶比佢又唔食仲可以一覺訓天光。請問你可否分享你的用餐時 ...

我b女係大碼b,所以都食好多野,你個仔可能比較細食,我個女有時唔食或食唔晒,我由得佢,總之15-20分鐘我一定收枱。

07:00 210ml奶
10:30. 1瓜+1菜+1碎肉爛飯(小小生果粒)
14:00. 210ml奶
17:30. 1瓜+1菜+1碎肉爛飯(餅乾)
20:30. 240ml奶

21:00-07:00瞓覺,3個月大開始戒夜奶,瞓得多又食得多又玩得多。

水晶宮

國民生產總值:61562

我覺得量已經夠喇,如果擔心BB唔夠,可以考慮奶量加小小。

大宅

國民生產總值:1212

回覆樓主:

我bb9個半月,1日大約total 500ml 奶, 另2餐粥粥(每餐大約180ml)+蘋果大半個(大約80ml),見佢無扭肚餓,當佢夠飽lu…

洋房

如願以償 發表於 16-11-28 02:03
我bb9個半月,1日大約total 500ml 奶, 另2餐粥粥(每餐大約180ml)+蘋果大半個(大約80ml),見佢無扭肚餓 ...

謝謝回覆,你嗰個係b女/仔?請問怎樣量度粥嘅數量?

洋房

ninachu 發表於 16-11-26 23:43
我b女係大碼b,所以都食好多野,你個仔可能比較細食,我個女有時唔食或食唔晒,我由得佢,總之15-20分鐘我一 ...

嘩女仔都食咁多,好利害!

侯爵府

國民生產總值:24176

我孖b 9個月飲奶少過400ml,2餐粥仔食一碗240ml有時都仲要添食
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎