用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1177|主題: 868654

歲半小朋友經常流鼻血

大宅

國民生產總值:1172

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
歲半小朋友平均一個月有一兩次流鼻血,飲食個方面都正常,問醫生醫生話係薄膜較薄,大d就會好,但感覺有時用力一挫鼻會流,半夜訓覺亦試過,有時係度玩緊又會流,但一分鐘左右會自己聽,有時左邊鼻有時右邊鼻,有無有經驗的家長可以分享下?

子爵府

國民生產總值:11832

回覆樓主:

幼兒半夜流鼻血通常係骨骼增長,高左,1扯高身體最簿的地方鼻膜就易出血

別墅

國民生產總值:704

我E甥女細個都係咁,我姐買佐噴霧機,令到室內空氣冇咁亁燥,另外楂D凡士林在鼻出面,情況有改善,依家大佐冇流鼻血

男爵府

國民生產總值:8533

軒軒寶貝 發表於 16-11-26 08:51
歲半小朋友平均一個月有一兩次流鼻血,飲食個方面都正常,問醫生醫生話係薄膜較薄,大d就會好,但感覺有時 ...

糸。以前細個e生都叫我 楂D凡士林....又work喎

wcpcelia    發表於 7 天前

珍珠宮

國民生產總值:36845

回覆樓主:

我女三歲幾,琴晚流,上年試過一次

佢有挖鼻卒鼻習惯,茶花士令而家

大宅

國民生產總值:1970

回覆樓主:

可能有暗病,快啲去睇醫生

大宅

spikenard 發表於 16-11-26 09:10
幼兒半夜流鼻血通常係骨骼增長,高左,1扯高身體最簿的地方鼻膜就易出血
...

我仔仔又真係高得比較快,同哥哥歲半時對比,明顯個生長高度比佢哥哥快好多

侯爵府

國民生產總值:21267

回覆樓主:

幫佢止鼻血時要按耐一點,等傷口埋得好d,不過真係只有等佢大一點才有改善。

大宅

BIGPAT 發表於 16-11-26 09:24
我女三歲幾,琴晚流,上年試過一次

佢有挖鼻卒鼻習惯,茶花士令而家

我仔仔鼻一痕就鐘意挫鼻,而且唔喜歡我地整佢隻鼻幫佢清理鼻屎,所以都好煩惱,訓咗幫佢清都極敏感

大宅

lovebbb 發表於 16-11-26 09:33
幫佢止鼻血時要按耐一點,等傷口埋得好d,不過真係只有等佢大一點才有改善。
...

唔鼻按,會反抗,一反抗又會挫個鼻,所以我地都只能等佢自己停,通常一分鐘左右自己會止咗

大宅

Zoesk2 發表於 16-11-26 09:13
我E甥女細個都係咁,我姐買佐噴霧機,令到室內空氣冇咁亁燥,另外楂D凡士林在鼻出面,情況有改善,依家大佐 ...

有次半夜流其實都好明顯係轉天氣乾燥導致流鼻血,多謝你的分享我會考慮下買個加濕器改善下先

大宅

waiching55 發表於 16-11-26 09:31
可能有暗病,快啲去睇醫生

其實開頭都有擔心,跟著睇醫生醫生話鼻膜薄之可以等佢大d自然好

珍珠宮

國民生產總值:45797

Zoesk2 發表於 16-11-26 09:13
我E甥女細個都係咁,我姐買佐噴霧機,令到室內空氣冇咁亁燥,另外楂D凡士林在鼻出面,情況有改善,依家大佐 ...

唔係搽鼻出面,搽出面冇用架,係搽鼻入面,我仔都成日流鼻血,醫生開咗一大盒花士令比佢,叫佢臨瞓搽

珍珠宮

軒軒寶貝 發表於 16-11-26 09:39
有次半夜流其實都好明顯係轉天氣乾燥導致流鼻血,多謝你的分享我會考慮下買個加濕器改善下先
...

我女上年兩歲半夜流,加放濕機
同茶凡士林
前日又流,夜晚,好彩一分钟内止,呢兩日茶凡士林

珍珠宮

軒軒寶貝 發表於 16-11-26 09:40
其實開頭都有擔心,跟著睇醫生醫生話鼻膜薄之可以等佢大d自然好
...

應該好普遍,我細個成日流

大宅

cherrieloy 發表於 16-11-26 10:46
唔係搽鼻出面,搽出面冇用架,係搽鼻入面,我仔都成日流鼻血,醫生開咗一大盒花士令比佢,叫佢臨瞓搽
...

我仔仔好敏感人地整佢個鼻,好難搞

男爵府

國民生產總值:6435

煲蓮藕節俾佢飲,我亞仔都係咁,菜檔亞姐教,飲左幾之無再流

伯爵府

國民生產總值:15625

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我2仔都好易流。。。試過半夜摸到濕左。。。即起身睇。。原來流鼻血流到張床濕晒而佢仲瞓緊都唔知。。又試過一星期有幾日都流。。。醫生都叫我地幫佢搽花士令o係鼻。。

大宅

kiki珊 發表於 16-11-26 12:57
煲蓮藕節俾佢飲,我亞仔都係咁,菜檔亞姐教,飲左幾之無再流

請問點煲法?有無分體質是否飲得?

珍珠宮

國民生產總值:45797

軒軒寶貝 發表於 16-11-26 11:48
我仔仔好敏感人地整佢個鼻,好難搞

唔駛比人攪,我叫個仔自己搽,佢自己用食指頭撩啲花士令,跟住插入鼻窿搽喺入面
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎