用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 6|主題: 120584

有問工人有冇有薪病假

複式洋房

國民生產總值:220

工人同我講佢有7日有薪病假?係咪?

王國熱話

伯爵府

國民生產總值:16491

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:工人同我講佢有7日有薪病假?係咪?

原帖由 maggiechan0306 於 16-11-26 發表
上網睇勞工處法例最清楚

複式洋房

maggiechan0306 發表於 16-11-26 10:31

我意思是拎full pay, 不是五份之四人工

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:maggiechan0306 發表於 16-11-26 10:

原帖由 maggiechan0306 於 16-11-26 發表
我意思是拎full pay, 不是五份之四人工
有薪病假沒有full pay, 無論多少天。 勞工處有一套計病假的法例, 首先工人要符合要求, 才可以領取4/5薪金。

複式洋房

3b 發表於 16-11-26 10:51
有薪病假沒有full pay, 無論多少天。 勞工處有一套計病假的法例, 首先工人要符合要求, 才可以領取4/5薪金 ...

即係話佢睇完醫生,俾張醫生紙我1日sick leave, 我出糧時要扣佢一日糧啦

wcpcelia    發表於 16-11-28 11:50

珍珠宮

國民生產總值:31545

maggiechan0306 發表於 16-11-26 15:46
即係話佢睇完醫生,俾張醫生紙我1日sick leave, 我出糧時要扣佢一日糧啦

亦可唔扣糧

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:3b 發表於 16-11-26 10:51 有薪病假

如果她沒有做任何工作, 只是外出睇醫生, 之後留在家休息, 當然你可以扣人工

珍珠宮

國民生產總值:36532

回覆樓主:

有幾個factor, 如果醫都只比一日sick leave 佢唔entitle paid sick leave. details 你可以上勞工處website

( 1 )

病假不少於連續4天(除懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤,在這些情況下,如符合下述的規定,每一天病假均可享有疾病津貼);

( 2 )

僱員能夠出示適當的醫生證明書*;及

( 3 )

僱員已累積足夠的有薪病假

http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

子爵府

國民生產總值:12061

畀面勳章 BK Milk勳章

要醫生開4日假紙至係有薪,平常一二日果D病假紙係無薪。 有假紙只係証明佢係病,唔係無故曠工咋!

大宅

國民生產總值:1861

佢一日一日咁攞 我唔會出糧比佢
呢d人有似無恐 攞得一次就有第二次

大宅

國民生產總值:2962

yuyueng 發表於 16-11-26 19:08
要醫生開4日假紙至係有薪,平常一二日果D病假紙係無薪。 有假紙只係証明佢係病,唔係無故曠工咋! ...

是否病一天都是可扣一月糧?醫生費也是我們付的?
有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

子爵府

國民生產總值:12061

畀面勳章 BK Milk勳章

病一日就扣一日糧,果日全日唔使姐姐做野,醫生費用當然系雇主比,可以claim番保險。

男爵府

國民生產總值:8824

動物勳章

歌莉泡泡 發表於 16-11-27 16:05
佢一日一日咁攞 我唔會出糧比佢
呢d人有似無恐 攞得一次就有第二次

我初時比佢病假,跟住個個月睇医生
唔對路,之後當佢休息日,身體好左好多

別墅

國民生產總值:909

哗,醫生錢又系我地比,如果佢扮病,咁佢咪多左7日假,傻咖!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎