用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 257|主題: 48896

有無JM政府無安排飲糖水?

複式洋房

國民生產總值:168

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我依家30w,政府係24w叫我抽過血,但上星期政府產檢話我血糖4.幾,正常,無其他安排,我又無問,點知琴日私家產檢時醫生話最好驗下,佢寫左紙俾我叫我自己考慮下驗唔驗。我媽話好多人都有驗,唔知點解我無,有無JM同我一樣呢?搞到要自費去驗tim,雖然唔貴~

別墅

國民生產總值:506

Bearbear1989 發表於 16-11-26 10:45
我依家30w,政府係24w叫我抽過血,但上星期政府產檢話我血糖4.幾,正常,無其他安排,我又無問,點知琴日私 ...

私家糖水都只係一百元左右,自己俾都ok

複式洋房

國民生產總值:168

mombaibai 發表於 16-11-26 10:53

去化驗所驗係咪無醫生紙ga?

子爵府

國民生產總值:10379

我,政府連血都無幫我驗血糖,我28週自己去私家飲糖水

別墅

國民生產總值:615

Bearbear1989 發表於 16-11-26 10:45
我依家30w,政府係24w叫我抽過血,但上星期政府產檢話我血糖4.幾,正常,無其他安排,我又無問,點知琴日私 ...

我都冇呀,覺得奇怪,31週先去問醫院點解仲未驗,答覆係唔係高齡,而且家族冇糖尿病史

之後我問我私家醫生,佢安排我32週驗

大宅

國民生產總值:1261

其實好多人政府都無安排驗,因為唔係high risk,我都係自己出私家驗,中左!

男爵府

國民生產總值:6991

宜家政府無安排飲糖水嗎?我十年前(未高齡)兩胎都有去政府驗,宜家第三胎都有安排呀。
]

複式洋房

國民生產總值:374

我都係30週時自己去化驗所驗

侯爵府

國民生產總值:23849

如果唔放心,可以自己比錢去私家驗

子爵府

國民生產總值:12836

2016夢想成真

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
mombaibai 發表於 16-11-26 10:53

邊間有得驗?

大宅

國民生產總值:1957

H.O.P.E 發表於 16-11-26 12:02
其實好多人政府都無安排驗,因為唔係high risk,我都係自己出私家驗,中左!
...

如果私家驗到有會點安排呀?

子爵府

國民生產總值:11973

驗左安心啲, 我接近高0 所以政府就有安排比我

大宅

國民生產總值:1261

andywinky 發表於 16-11-27 14:24
如果私家驗到有會點安排呀?

正路就係政府產檢時你拎個report 俾醫生睇!(如你產檢喺健康院,佢地會安排返你去醫院跟)

醫院會安排你 1)見營養師學食嘢。2)見姑娘學拮手指自己驗血糖,控制飲食。

之後嘅產檢都會返醫院,要交功課睇下血糖控制成點

無乜嘢就普通繼續產檢!如果預產期前最後嗰次產檢都未生得!醫生會俾催生期(我當時安排左40週1)

生完,bb 出世要拮腳板兩日,驚佢血糖低!無事先可以出院。

出院後6星期會安排recheck 飲糖水。

大概係咁喇

大宅

國民生產總值:1957

H.O.P.E 發表於 16-11-27 16:37
正路就係政府產檢時你拎個report 俾醫生睇!(如你產檢喺健康院,佢地會安排返你去醫院跟)

醫院會安排你 ...

其實我好耐冇返政府覆診,加上我臨33週先驗到有(之前私家個度驗開都冇野),所以都唔知醫生會點安排

別墅

國民生產總值:504

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
andywinky 發表於 16-11-27 21:28
其實我好耐冇返政府覆診,加上我臨33週先驗到有(之前私家個度驗開都冇野),所以都唔知醫生會點安排
...

我係政府冇糖水期,私家寫紙俾我28wk做,爆標,拎左報告返健康院,健康院醫生refer我返醫院見醫生,之後睇醫院營養師,再跟姑娘學吉手指,而家要1星期2日monitor血糖,產檢唔會再派返落健康院,之後都係返醫院覆

男爵府

國民生產總值:5566

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我係高危人士,飲左兩次
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎