用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 614|主題: 869976

請問有無回教人?小朋友N班學校膳食點安排?

大宅

國民生產總值:2548

先生是外國人, 信奉回教, 唔可以食豬肉, 幼稚園N班有位,問介唔介意小朋友食物有豬肉....唉!學校又話無可能額外走豬夾起俾佢食,點算好?我同老公都要返工, 好難煮俾佢拎去學校>.<

王國長老

國民生產總值:45574

好媽媽勳章 王國長老

除左自己pack lunch 咋喎,既然學校表明不會支援。我同學家族都係回教,佢自己堅持到唔食豬肉,但佢細佬妹一直有食豬肉,佢父母都冇迫佢地。

珍珠宮

國民生產總值:36989

回覆樓主:

半日n 或唔讀n

全日無可能無豬

大宅

其實我自己係香港人, 我明白好難完全走豬, 只是老公會介意, 唉好苦惱
雖然我同老公結婚跟佢回教, 但我有時都難免, 例如我媽煲湯我唔食豬肉但會照飲湯(基本上凡接觸到豬肉都唔可以食)

子爵府

國民生產總值:13771

大廚勳章 陪月勳章

唯有朝早煮好入落保溫飯盒帶返學啦,
冇法,
仲要提醒小朋友同學校生日會唔好亂食野,
試過有印度小朋友,
生日會時家長義工唔知,
派左肉醬意粉佢食,
印度媽媽知道左都好無奈

伯爵府

國民生產總值:17290

回覆:請問有無回教人

係澳洲的childcare,我地有d 小朋友係唔食豬肉, 要另外整一份俾佢地.

翡翠宮

國民生產總值:85240

camanbi 發表於 16-11-26 11:16
先生是外國人, 信奉回教, 唔可以食豬肉, 幼稚園N班有位,問介唔介意小朋友食物有豬肉....唉!學校又話無可能 ...

一係轉去回教幼稚園(灣仔有間),一係自己做飯帶返學校,一係半日班。

大宅

無可能轉去灣仔啦, 我住九龍區
唉, 我都未同老公講, 佢知實話唔好讀呢間=.=

問題是有D未IN, 暫時得呢間有Offer, 我想留住位先, 老師叫我星期一覆
如果食物自行帶, 咁幼稚園又叫膳食費即是白俾>.<
好煩惱...

珍珠宮

國民生產總值:36989

camanbi 發表於 16-11-26 11:48

針無兩頭利

侯爵府

國民生產總值:22238

camanbi 發表於 16-11-26 11:16
先生是外國人, 信奉回教, 唔可以食豬肉, 幼稚園N班有位,問介唔介意小朋友食物有豬肉....唉!學校又話無可能 ...

真係無可能叫學校就你。
尤其全日n班
自備麵包吧

大宅

我有諗過唔好同老公講, 好似好衰咁
但bb讀書最重要呢!

伯爵府

國民生產總值:19101

好媽媽勳章

回覆樓主:

只可以講,一係自己準備,一係讀回教學校。就算茶點都未必可以避免。

係香港豬肉係最common最低敏的食物,大部分都有豬肉成份,就算調味料、副食品都有機會有豬精華。

所以先至需要有嗰個標誌,證明冇豬肉成份。但普通學校又點會關注這個。

複式洋房

國民生產總值:267

camanbi 發表於 16-11-26 11:55
我有諗過唔好同老公講, 好似好衰咁
但bb讀書最重要呢!

我覺得留位先,如果最尾真係得哩個offer而妳先生又真係好care哩樣嘢,就請佢自己or搵教友or俾錢搵人同小朋友日日整飯盒。唔好唔出聲,否則第日爆大鑊好麻煩。但你要好firm,企硬底線係一定要有書讀。

伯爵府

國民生產總值:19398

N班位少,放棄左就真係未必有得讀

但唔呃得耐,小朋友大個識講喺學校做啲乜

如果小朋友分開食,會唔會影響小朋友融入學校生活。

大宅

國民生產總值:2209

其實我睇唔出有甚麼難題?一係唔讀,一係你煮俾佢帶返學食。你話大家要返工所以煮唔到,但問心這是不為還是不能呀?你早啲起身煮好放入保溫壺都可以架,最多問吓學校可否幫忙加熱

珍珠宮

國民生產總值:47343

回覆:請問有無回教人

這個不是讀n班的問題,是整個幼稚園,小學問題,還有有些初中是不可以外出食飯,不要以為間間小學都有素餐,我對仔女的小學只有一種餐,當然食物敏感如蛋,就會有第2種食物補上,但不是豬肉。

別墅

國民生產總值:512

回覆樓主:

學校啲食物唔見得有益,不吃無仿

男爵府

國民生產總值:6228

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

香港學位難求,true or dare

珍珠宮

國民生產總值:49402

熱血金章

camanbi 發表於 16-11-26 11:48

白俾膳食費你都要㗎啦
呢度係香港呀,有幾多人會唔食豬肉,
學校點會有得你揀我食就比錢唔食就唔洗比錢先得㗎。

珍珠宮

國民生產總值:49402

熱血金章

麟媽媽 發表於 16-11-26 11:20
除左自己pack lunch 咋喎,既然學校表明不會支援。我同學家族都係回教,佢自己堅持到唔食豬肉,但佢細佬妹 ...

呢個真係第一次聽喎,回教但食豬肉
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎