論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位, 想問下,屋企有一位老人家(男),住北角
今年82嵗,經醫生認知測試認證患有老人癡呆初期,開始產生幻覺,瀨尿,而且成日都唔記得野
但因爲屋企個個都要番工揾食,除左weekend同夜晚屋企人可以陪下老人家,平時都係得佢
自己一個
我地怕佢既情況會越黎越嚴重,所以想請個工人黎照顧佢陪下佢
其實我地屬意想揾個净係番早上10點-夜晚7點工作既,唔知各位有冇介紹
要求唔多,最主要係睇住個老人家提醒佢食藥,得閑陪佢係屋企附近行下,最緊要係老人家瀨尿既時候需要執拾唔好比面色佢睇

我知呢種工時既好難揾,但都請各位可以幫忙或者介紹
如果worst case 真係冇呢種既,我地都要請姐姐,但最擔心係怕d姐姐唔識照顧老人家或者會趁我地唔係屋企既時候蝦個老人家,所以都想睇下各位有冇d好既姐姐介紹或者信得過既雇傭中心?

萬分感謝!

珍珠宮

親子王國15週年勳章

請本地就去樂活一站.
請外傭就印尼.菲姐一般唔肯做.公公容易過婆婆.
好多姐姐寧願照顧公公.

洋房

yumui61 發表於 16-11-26 11:52
請本地就去樂活一站.
請外傭就印尼.菲姐一般唔肯做.公公容易過婆婆.
好多姐姐寧願照顧公公. ...

唔該曬(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我上網search下先

子爵府

我諗都要考慮成本問題,請姐姐每月約6千支出,但請本地朝10晚7每小時80元,當星期日唔使用工人都成萬8開支,而且如要換片一般家務助理唔會願意做,因為佢地唔係護理員,本地完約姐姐亦好多唔想做,算是厭惡性工作,除非好唔想有外人留宿,相差12000一個月。

子爵府

nicole_shan 發表於 16-11-26 11:38
各位, 想問下,屋企有一位老人家(男),住北角
今年82嵗,經醫生認知測試認證患有老人癡呆初期,開始產生 幻覺 ...
有d 本地護理員,好似私家医院嗰d 陪人咁,有護理知識
一更12個鐘,我62 99以前就係用依d, 两更,7 至7,但重皮架!

珊瑚宮

大把服侍開老人的姐姐。因通常老人逝世。姐姐多数被即炒。 其实好多姐姐对老人好好的。我在醫院見得多
玩具萬歲!

洋房

tuenmunoasia 發表於 16-11-26 13:51
我諗都要考慮成本問題,請姐姐每月約6千支出,但請本地朝10晚7每小時80元,當星期日唔使用工人都成萬8開支 ...

咁樣講又好似真係貴好多...所以要再諗諗

洋房

細姐姐 發表於 16-11-26 14:03
有d 本地護理員,好似私家医院嗰d 陪人咁,有護理知識
一更12個鐘,我62 99以前就係用依d, 两更,7 至7,但 ...

但佢地除左照顧老人家係咪其他家務都唔做㗎?

洋房

fitfish 發表於 16-11-26 14:06
大把服侍開老人的姐姐。因通常老人逝世。姐姐多数被即炒。 其实好多姐姐对老人好好的。我在醫院見得多 ...

真既?但因為我屋企未請過姐姐,上網見到好多講姐姐唔好既新聞,有d仲去完廁所唔洗手好唔衛生,所以驚驚地(emoji)

珊瑚宮

如老人痴呆。最喜半夜起身搅搅陣。你要幾多更工人先掂呢?
玩具萬歲!

洋房

fitfish 發表於 16-11-26 18:12
如老人痴呆。最喜半夜起身搅搅陣。你要幾多更工人先掂呢?

夜晚有人係屋企可以睇住佢照顧佢,e+就係驚朝早冇人係屋企既時候出事(emoji)

珊瑚宮

你去関顧長者那邊看看老人痴呆的舊post。 真係嚇死人。
玩具萬歲!

洋房

fitfish 發表於 16-11-26 18:15
你去関顧長者那邊看看老人痴呆的舊post。 真係嚇死人。

e+唯有希望唔好衰退得咁快,搵個人早上陪住佢帶佢周圍行下等佢冇咁吽

珊瑚宮

痴呆長者是有学返的。朝八晚五咁上下。 有車接送。姐姐送返学後。可做下家務。 详情请刨下長者版
玩具萬歲!

大宅

工人有好有壞,要碰運氣!

以前請過印傭照顧家父,很有耐心及照顧妥貼!直至家父去世...做咗三年半!我繼續用佢到完約....等佢好搵新工!

子爵府

nicole_shan 發表於 16-11-26 15:11
但佢地除左照顧老人家係咪其他家務都唔做㗎?

係呀!唔做家務架 !
但就真係放心,夜晚係陪係床邊,唔會瞓,日更嗰個,咪陪出陪入,餵藥餵飯,幫手冲涼,換衫,陪睇医生,日日量血壓,探熱

珊瑚宮

外傭可以好衰。但又有好好。 睇你撞不撞到。
玩具萬歲!

洋房

細姐姐 發表於 16-11-26 20:22
係呀!唔做家務架 !
但就真係放心,夜晚係陪係床邊,唔會瞓,日更嗰個,咪陪出陪入,餵藥餵飯,幫手冲涼 ...

好專業...不過就怕好重皮

洋房

ChineseHK 發表於 16-11-26 20:17
工人有好有壞,要碰運氣!

以前請過印傭照顧家父,很有耐心及照顧妥貼!直至家父去世...做咗三年半!我 ...

你係邊間搵㗎?

洋房

fitfish 發表於 16-11-26 18:48
痴呆長者是有学返的。朝八晚五咁上下。 有車接送。姐姐送返学後。可做下家務。 详情请刨下長者版 ...

ok wor..我即刻去睇下先,感謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至