論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 nicole_shan 的帖子

我舊工人介紹的,我跟先父不同住,當時該工人介紹朋友照顧我父母,(主要照顧爸爸及做簡單家務,媽媽煮飯)

我自己的工人亦唔錯,做了四年,回鄉結婚生子.

洋房

ChineseHK 發表於 16-11-27 00:01

我舊工人介紹的,我跟先父不同住,當時該工人介紹朋友照顧我父母,(主要照顧爸 ...

請問你d工人係邊度搵㗎?

大宅

早年經agent 請人,近年agent 費越來越貴,多喺網上搵.自己登廣告,見啱就搵agent 辨手續請佢(費用冇咁高),亦有啲係工人介紹親友嚟做.當中有好亦有差工人.

用咗十幾年工人,曾炒過兩個工人(偷錢及欺詐),其餘的都順利做到完約.....

子爵府

想生BB熱投

我見過屋企附近有老人家(男),請男性菲傭,似乎唔錯,你可以試下

男爵府

其實若已經證實,可以搵醫務社工詢問安排入護養院資料(排政府或搵私家),好過請著個壞工人,不但幫唔到手仲添麻煩。依類病人越耐越多問題的,護養院有24小時監察,比較安心D

大宅

除咗照顧老人日常生活,我哋要照顧老人感受,好多老人抗拒入老人院,認為被家人遺棄....

當年我請工人照顧爸爸,是因為爸爸捨不得離開自己的家.佢老人家認為去老人院就好像坐監...

洋房

ChineseHK 發表於 16-11-28 10:18
除咗照顧老人日常生活,我哋要照顧老人感受,好多老人抗拒入老人院,認為被家人遺棄....

當年我請工人 ...

我地係唔會送佢去老人院,因為唔想佢有hard feeling,而且都想可以大家見多d,去老人院既話始終都會有疏離感

洋房

wendyplc 發表於 16-11-28 04:59
其實若已經證實,可以搵醫務社工詢問安排入護養院資料(排政府或搵私家),好過請著個壞工人,不但幫唔到手 ...

多謝你既建議,不過我地唔會將佢送去老人院,驚老人家會難受同唔開心

別墅

我家附近有個印尼姐姐下個月28號last day .照顧老人。

洋房

leda 發表於 16-11-28 11:05
我家附近有個印尼姐姐下個月28號last day .照顧老人。

係?好唔好㗎?點解佢唔繼續係之前果家做既?

珍珠宮

引用:Quote:ChineseHK 發表於 16-11-28 10:18 除

原帖由 nicole_shan 於 16-11-28 發表
我地係唔會送佢去老人院,因為唔想佢有hard feeling,而且都想可以大家見多d,去老人院既話始終都會有疏離感
...
其實你申請定政府老人院,因要幾年,以防萬一轉差,可以涷結唔入住,詳情問吓社工!

男爵府

leda 發表於 16-11-28 11:05

想知果位姐姐照顧的老人家是否有自理能力?

首頁

尾頁

跳至