懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好,明年我的寶寶明年出世了,會請月嫂來幫忙,但月嫂的收費是日間夜間兩個時段。

我在考慮要不要請她晚上也來代班。
想請問一下在照顧初生寶寶於晚上有很多的事情嗎?

( 因我前幾日聽姑娘講在晚上的時候母乳嘅分泌量會比較多,所以我在想晚上會不會可以自己餵, 也比較快能安撫寶寶~~如果我自己餵的話,夜更陪月的費用是不是浪費左了?)

如果我自己能應付我想自己帶小孩。

現在我不用上班和我會打算為母乳:)

水晶宮

juli885 發表於 16-11-26 12:12
大家好,明年我的寶寶明年出世了,會請月嫂來幫忙,但月嫂的收費是日間夜間兩個時段。

我在考慮要不要請她 ...
如果打算全人奶全埋身,夜晚都係自己搞掂,反正都係要醒,我覺得唔請夜間都得。
(利申: 我第一胎時完全沒請陪月。)

大宅

虎到金來勳章

就算日頭請陪月,你餵人奶佢都冇咩幫到手,餵完最多都係俾佢掃風,我自己呢個陪月就算幫我掃完風佢都唔會點抱bb,多數都係俾我屋企人,佢自己就走去廚房做做做。唔多主動幫下我手,等我休息多啲

別墅

唔太贊成請陪月夜更,請返來瞓覺;p

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

請日頭就夠, 你有野要佢教叫佢日頭教.

夜晚你加老公同bb 三人新世界仲好啦.

複式洋房

本人9月生完請咗個日間陪月。非常好!令我在日間可以充分休息!夜晚其實不大多嘢做,但初生嬰兒要餵奶(尤其是人奶餵得好密)、換片,再加上你是第一胎的話,一定無得休息!所以經濟上許可的話,請個24小時的陪月係對自己最好的選擇!

大宅

juli885 發表於 16-11-26 12:12

我在考慮要不要請她 ...

夜晚主要都係餵夜奶,換片同氹bb瞓覺。如果你打算半夜都埋身餵人奶,咁請個夜更陪月的確未必幫到太多。但如果你想夜晚有得瞓吓,咁夜晚有個陪月就可以有得瞓下!

過來人經驗,初生b埋身食,真係可能2個鐘就要餵一次,所以就算日頭有陪月幫你做好多其他野,你都未必有咩時間可以休息。同埋我個人認為分開請一個日更同一個夜更比較好,因為你請個24小時的陪月,要預留地方同時間比佢瞓,而且萬一佢同你唔係太夾,就要成個月全天候對住佢.....

大宅

回覆樓主:

我要求咗陪月姨姨頭5日過埋夜,希望第6日開始夜晚自己搞得掂

首頁

尾頁

跳至