自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

cowcowb 發表於 16-12-21 13:31
中國唔答應,外資可以起咁多工廠

北京係首都、咁多猛人住都咁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Apr 28, 2014

空氣污染嚴重,市民如何面對?北京全年超標163天,霧霾來襲,背後又有什麼原因?

踏入三、四月份春天季節,北京的玉蘭、桃花正開得燦爛之際,近年困擾京城的霧霾,依舊來襲,PM2.5指數,經常錄得超標幾倍。

世衛已將空氣污染物PM2.5為致癌物,而國內的PM2.5最大源頭是來自燃煤,亦是霧霾主要成因。

過去中國GDP增長主要依靠發展房地產、基建。製造鋼鐵水泥的能源需求大,而燃煤就佔最大比例。

根據環保組織研究數字,2011年,中國有2355間煤電廠,還會增建570間,佔全球四成,是耗煤量最高國家。

當人們以中國能以30年時間,做到西方國家300年時間才造出的經濟成績而感到驕傲時,同時就要承受空氣嚴重污染的代價。

北京因申辦奧運,將所有重工業,包括首鋼,遷到周邊的河北省,煙囪沒有了,但是依然沒有藍天,才知污染其實不能轉移。

在全國74個有空氣質量監測的城市中,頭三位最污染城市是包圍著北京的河北省,北京全年超標163天。

有二千多萬人口的北京市,機動車就有五百多萬之多,亦佔污染排放物百分之二十二,北京市三面環山,加上氣象因素,污染物不易擴散,經常受霧霾困擾的市民,如何面對霧霾?

有喜歡跑步的環保人仕,因為連跑步的願望都不容易達到,而選擇離開工作了多年的北京,亦有因為長時間不能見到太陽,提不起創作意欲的作家,感到絕望。亦有做攝影創作者跑去紀錄河北省的污染情況,希望透過作品令人反思防治霧霾的重要!

編導:鄺翠娟

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

Phyonafung 發表於 16-12-22 21:13
好恐怖!

今日北京天氣好好,有藍色的天空

伯爵府

十一哥 發表於 16-12-22 11:59
我也是買呢隻.

咩名?想淘,Thx

象牙宮

2024年龍年勳章

fsforth 發表於 16-12-21 17:42
Google or wiki "photochemical smog"
本來是化學題,但中国已經進化到生化題。

你啱,毒霧成因,係二氧化氮+二氧化硫嘅化學反應,超級恐怖。

伯爵府

回覆樓主:

我老公年頭時仲話新年去北京旅行,我話空氣污染喎,年年都係呢個時候污染啦,不過我諗我呢世都唔會去

子爵府

回覆樓主:

好恐怖。好彩多年前已去過北京旅遊,果時未有霧霾,算係到此一遊

禁止訪問

男爵府

無乜必要都唔好去

珊瑚宮

回覆樓主:

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

周邊被害

公爵府

虎到金來勳章

昨天已到上海,一點都不嚴重,不過真的好凍,夜晚得5度!

公爵府

CheungMichelle 發表於 16-12-22 11:03
回覆 Fion710 的帖子

佢地迎癌而上......

曾經睇過一篇文章,中國十年後會有四份一人患癌

禁止訪問

珍珠宮

Nok_Nok 發表於 16-12-21 12:54
外國人好醒,所有會污染環境、水、空氣既工業都俾晒中國做,之後加工就返自己國家做,再印上made in 自己 ...

你有冇睇過北京人柴靜有關北京空氣污染問題的紀錄片?她是為了自己剛出生的小孩受空氣污染,而自己花費一年時間走訪多個城市去找出原因,深受北京市民認同。不如你上YouTube search一下這套紀錄片就會明白。

男爵府

Alex123 發表於 16-12-24 10:34
你有冇睇過北京人柴靜有關北京空氣污染問題的紀錄片?她是為了自己剛出生的小孩受空氣污染,而自己花費一 ...

我有睇過呢套片,好悲哀!

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 16-12-21 13:21
但上海、南京果頭都有重工業,點解冇毒霧呢?

有時間可以睇下這套去年初發佈獨立制作人柴靜有關北京污染問題的紀錄片,在國內有好大回嚮,可惜講得太真實,好快就被禁播放。睇完你就明白更多,為什麼北京的空氣污染比其他城市嚴重。

https://youtu.be/BgEpruEOrFg

珍珠宮

emmamay 發表於 16-12-24 10:41
我有睇過呢套片,好悲哀!

一切就是一個字「錢」。問題的根源就是因為「錢」,所以原本既定的環保指標為了省錢及利益,根本就不達標準。再定什麼環保標準也只是白費,或許只是多個籍口可以收取罰款。

珍珠宮

Alex123 發表於 16-12-24 10:49
有時間可以睇下這套去年初發佈獨立制作人柴靜有關北京污染問題的紀錄片,在國內有好大回嚮,可惜講得太真 ...
我睇更,

一無所知JM , 必需要睇, 很可怕, 很心痛.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至