用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

烹飪錦囊 今日: 88|主題: 106883

[菜式] 想整簡易飯糰

伯爵府

國民生產總值:16710

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

想整韓式飯糰之類,唔使落醋就咁卷埋嗰啲。
唔知啲飯係咪要剛煲好熱嘅呢?或者預早一晚整好雪住咁得嘛?

王國熱話
淘寶玉石分享
淘全屋家俬用集運定每件直送?
風扇燈
淘傢俬

男爵府

國民生產總值:5143

vicky 發表於 16-11-26 13:00
...

呢種?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

國民生產總值:301

baby-bath 發表於 16-11-27 10:15
呢種?

呢個要早一晚煑飯,第二朝整飯團,再帶返工lunch食?

超級版主

國民生產總值:97646

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

...

預早一晚整完雪住會好硬,真係冇時間一早煮的話,可以朝早蒸一蒸番軟身少少,整果陣至落調味再卷。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

超級版主

國民生產總值:97646

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

baby-bath 發表於 16-11-27 10:15
呢種?

呢隻似燒飯糰
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

jc2001 發表於 16-11-27 15:33
呢個要早一晚煑飯,第二朝整飯團,再帶返工lunch食?

我想整啲去行山食。所以唔需要叮熱
其實係咪用有味飯壓成球體咁就可以?

侯爵府

國民生產總值:22907

vicky 發表於 16-11-28 12:40
...

我係咁樣,我會入面包啲肉鬆,或者吞拿魚,都好好味

大宅

國民生產總值:2762

...

我最懶的方法就是白飯加飯素,然後用$12店的三角飯團模具整。
飯我是即煮的,攤一陣就加飯素。

大宅

國民生產總值:1666

...

可以行山前整定,如早一晚整會唔好食架

男爵府

國民生產總值:7607

...

我一起身煮落飯先去刷牙洗臉,之後煮饀,都5太耐

有肉有菜有飯,夠曬飽,又營養均衡

喺u tube 搵紫菜包飯就有好多片睇

子爵府

國民生產總值:13926

印第安公主 發表於 16-11-28 19:22

請問點解決紫菜唔會變un,韓國街賣都唔un?

大宅

國民生產總值:2184

飯要吹涼攤凍先包 紫菜唔un
aeon 有飯糰 紫菜 一張一包
手作御飯糰 造型便當飯糰壽司

www.youtube.com/watch?v=Jh1LU3RWX5c

伯爵府

草莓602 發表於 16-11-28 15:34

我最懶的方法就是白飯加飯素,然後用$12店的三角飯團模具 ...

夠晒快。但用模有技巧嗎?煮飯嘅水份係正常嗎?

伯爵府

好正,但我估我朝早未必整倒咁豐富

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
vicky 發表於 16-11-29 23:08
夠晒快。但用模有技巧嗎?煮飯嘅水份係正常嗎?

煮飯水份我是用正常,唔好爛飯,D飯壓實D在模具,如果唔係會散,我都係上網學。你可上網睇吓其他人點整。

大宅

好正喎!

男爵府

國民生產總值:7607

kaheiboy 發表於 16-11-29 13:25
請問點解決紫菜唔會變un,韓國街賣都唔un?

切開咗又5覺un喎,QC淨係話好好味咋

伯爵府

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
草莓602 發表於 16-11-30 11:57
煮飯水份我是用正常,唔好爛飯,D飯壓實D在模具,如果唔係會散,我都係上網學。你可上網睇吓其他人 ...

買咗呢隻軟模,唔知啱唔啱整,好唔好用?
因為原來12蚊店仲有好多款硬模架

伯爵府

國民生產總值:15282

回覆 草莓602 的帖子

請問係咪要用珍珠米, 駛唔駛加醋,

如果唔駛用珍珠米, 係咪用平時煮飯果D 白米就OK, 直頭好似平時煮飯咁,
煮好飯就放涼D 飯就可以包?

我未整過飯團, 壽司, 好想整比個女食, 求賜教!!! 謝謝!

大宅

第二任媽媽 發表於 16-12-1 17:14
回覆 草莓602 的帖子

請問係咪要用珍珠米, 駛唔駛加醋,

我用普通米咋,沒加醋,D飯暖暖哋就加飯素,肉鬆都得,跟住包,冇乜技術㗎,因我煮嘢都唔叻。你可上網睇吓其他人教整飯團。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎