用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

美國媽媽會 今日: 3|主題: 2200

芝加哥及亞特蘭大搭地鐵或街上治安

大宅

國民生產總值:2474

我想請教住在芝加哥及亞特蘭大的媽媽, 你們日常生活有沒有搭地鐵或其他公共交通工具? 覺得坐地鐵, 走在街上, 或其他公共交通工具危險嗎?

因為在巴爾的摩或者華盛頓 DC 搭地鐵, 成架車廂真係嚇死你, 街度又一大堆黑人在街邊睡覺或者伸手問你要錢

王國熱話
何處買老人家紙尿片平?
尋找有牌上門針灸
上門私家看護
長者近來無大便

大宅

國民生產總值:1184

我住左芝加哥差快有十年,搭地鐵的次數兩隻手數得晒 。咁講啦,如果你覺得D.C. 地鐵好得人驚,咁芝加哥地鐵直頭會嚇死你!我五、六年前响 DC 短住過,個到D地鐵唔係24小時開放,乾淨過chicago 好多。chicago 地鐵24小時開放,有露宿者訓地鐵,你可以想像係點樣。
至於芝加哥街上安全與否就睇你去邊,呢度有好好的地區,亦有好差的neighborhood,可以係天同地比。我試過Downtown夜晚十一、二點行街都覺得好安全,有D地方,連日頭開車都唔敢去,所以睇你講邊到。

大宅

如果 O Hare 或 Midway 機場坐地鐵去 The Loop d 站或者去 Chinatown 又會否危險呢?

大宅

我未試過在機場搭地鐵,不過我知O'Hare 係on Blue Line,Chinatown係on Red Line,中途要轉車。Blue line 會經過Loop area,不過Loop 嘅車站同班次有時都幾confusing,同一個車站會有不同line的車,要睇清楚先上車。

大宅

回覆 CK_Kukky 的帖子

謝謝你的回答

大宅

回覆 asknask 的帖子

機場與Loop之間嘅地鐵應該唔會危險, 因為多人搭, 而且Loop係市中心, 好多返工放工嘅人搭地鐵 ,但入夜就唔好一個人搭。近幾年芝加哥唐人街治安差咗, 週不時有人搶嘢, 所以出入都要小心啲。

大宅

CK_Kukky 發表於 16-11-29 02:13

機場與Loop之間嘅地鐵應該唔會危險, 因為多人搭, 而且Loop係市中心, 好多返工放工 ...

謝謝你的回答

似乎現在芝加哥治安不太好

大宅

數據講出來真係嚇怕人,芝加哥今年謀殺率已超過紐約市加LA的總和,但其實絕大部分罪案發生在黑人與拉丁裔的社區,以及黑幫聚集的地區。同NYC與LA 一樣,Chicago 都係一個非常diverse 和複雜的城市,有好靚好繁華嘅一面,亦有好醜陋好破落嘅一面。但不同的是,Chicago 的種族分隔比另外兩個城市更明顯,呢篇文解釋得好好:
http://www.nytimes.com/interactive/2016/05/18/us/chicago-murder-problem.html

個比喻係好似好多個bubbles 咁,一出左個bubble 係另一個世界。Downtown/商業區/湖邊/Museum Campus/Lincoln Park 等地區實唔會差得去邊,其實好安全;唐人街晚上就要留意D,以為呢度好多唐人鍾意去賭場,近年又多大陸人來,賭場都起多左!賭場安排 shuttle bus 日日夜夜往返唐人街接送金主,咁你去得賭實有現金响身,好多匪徒咪target 佢地囉,又有好多 target 攞住手機一路行一路講個D人。

大宅

CK_Kukky 發表於 16-11-29 02:57

數據講出來真係嚇怕人,芝加哥今年謀殺率已超過紐約市加LA的總和,但其實絕大部分罪 ...

如果拎行李由機場坐藍線地鐵去 The loop 一帶再行去酒店, 或者日頭坐地鐵去 Chinatown 沿途都唔經過黑人區?

你住芝加哥那區? 治安好校區好?

大宅

我未試過坐地鐵去機場,真係唔知,你自己一個?又攞行李,不如Uber 啦!

大宅

CK_Kukky 發表於 16-11-29 18:02
我未試過坐地鐵去機場,真係唔知,你自己一個?又攞行李,不如Uber 啦!

哈, 其實只是了解一下

另外芝加哥有沒有華人電召車公司
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎