夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚唔係2個人既事,係2家人既事,生bb都唔係2公婆既事,亦都係2家人既事,由大肚開始99及男家(姑奶)無特別關心我,直至bb出世後,佢地就集中於bb,什至我呢個親生阿媽都不及嫲嫲&姑媽,要姑奶教我老公湊bb,(ps 姑奶暫時未有男朋友,未結婚未有小朋友,係未湊過仔架),但點解我老公亦都要聽佢家姐話??
有時同老公為左好少既事而嘈,嘈完之後無論誰是誰非,都係我主動哄返佢,我老公都算係唔識浪漫啲人黎,但有乜計,我最後都選擇左佢,嫁左俾佢,仲同佢生左2個小朋友,我唔想因為小事(什至係99,姑奶)而同老公離婚,懇請各JM或brother教下我可以點做

ps 以上係我純呻,有JM唔認同可以唔睇,不喜勿插!

伯爵府

一齊住?

過好,每一天!

大宅

fishwawa 發表於 16-11-26 14:19
一齊住?

就係唔係一齊住都搞成咁,如果一齊住真係一發不可收拾

男爵府

我的育兒心得勳章

我覺得你老公點諗點做最重要。如果佢企你個邊,你就算受氣都會無咁難受。

大宅

chanlouisa 發表於 16-11-26 14:14
結婚唔係2個人既事,係2家人既事,生bb都唔係2公婆既事,亦都係2家人既事,由大肚開始99及男家(姑奶)無特別 ...

太就老公佢睇得晒你底牌就會得寸進尺,保護你自,唔系同佢嘈,但要俾佢知你既不滿同立場。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

knhung1980 發表於 16-11-26 17:21
太就老公佢睇得晒你底牌就會得寸進尺,保護你自,唔系同佢嘈,但要俾佢知你既不滿同立場。
...

珍珠宮

BK Milk勳章

結婚唔係2個人既事,係2家人既事,生bb都唔係2公婆既事,亦都係2家人既事,由大肚開始99及男家(姑奶)無特別 ...

你唔氹番老公佢會點? 一路唔睬?黑面?

子爵府

回覆樓主:

因為有d親戚會當bb係公仔咁舞、又會亂比唔食得既野比bb、好多老一輩又信舊時果套+強迫媽媽要咁咁咁湊,女人十月懷胎有與生俱來既母性一心只想保護bb,而男人對湊bb完全一竅不通+認為舊時呀媽都係咁湊大我,咁點解依加唔可以咁做?淨係初生bb飲唔飲得水呢樣已經唔同人有唔同睇法,可以做既係任何事都話:「醫生話.....因為bb器官未發育好...會影響bb」

毫無湊b經驗既人教你老公湊b,佢鍾意點教你阻止唔到,我身邊都有好多未湊過bb既人教我點湊....不如老公湊bb有問題時你先再同老公講...姑娘話要咁咁咁...醫生話要咁咁咁...咁樣講出黎表示你唔係唔信姑奶,係跟據返專業人士所講既湊法,其實老公肯去學同落手去湊bb係好事仲有男人要面,唔鍾意人話佢錯,老公有時有少少錯漏,你可以扮下傻話bb鍾意咁咁咁,好似我老公幫bb著褲但掉轉黎著我咪話:「bb唔提爸爸條褲掉轉左既,真係曳」

大宅

siujanjan 發表於 16-11-26 17:55
你唔氹番老公佢會點? 一路唔睬?黑面?

係,佢只會覺得係我問題

大宅

艾森 發表於 16-11-26 18:05
因為有d親戚會當bb係公仔咁舞、又會亂比唔食得既野比bb、好多老一輩又信舊時果套+ ...

你分析得好有道理,第三者(無湊bb經驗)鐘意點講點教我老公就由佢,聽唔聽係我地既事,始終我先係十月懷胎生bb出來既親生媽咪,唔通我會害自己個親生骨肉咩? btw,我會努力維繫2公婆感情,唔想再為左99,姑奶而同老公嘈!

侯爵府

回覆:點解女人生左bb後會同男家搞到關係差

你老公願意聽,你選擇唔聽,呢個係一個矛盾,你有無同個老公傾過,點解佢會咁願意聽個未生過小朋友既人講湊仔?而唔去聽你呢個做左人阿媽既老婆講野?同埋,做咩要氹佢先。。夠種兩個月唔好講野,你亦要有呢份能耐,男,女都係咁賤格,下下有人氹,咁咪等人氹囉。。你係要自己做下把位,大把機會你做。。家庭,兩人地位平等,氹,只係因為愛。。但唔代表唔嬲。。

珍珠宮

BK Milk勳章

chanlouisa 發表於 16-11-26 18:12
係,佢只會覺得係我問題

我老公都係咁,有咩爭執佢都話係我嘅問題,佢冇錯嘅。慢慢自己睇開咗,唔會為啲小事同佢拗。同埋佢都同意有問題就攤開嚟講,唔好冷戰。

大宅

返健康院打針叫老公,99或者其他第三者一同去,借機問姑娘佢哋平時所講架湊B方法,岩唔岩?讓專業人士話佢哋知!

翡翠宮

我對果D唔多鐘意嘅親戚,我係唔會主動提起佢哋嘅,如果邊個同我講佢哋講我哋嘅壞話,我都唔會聽咯。反正自己湊BB,自己打理好頭家,同老公保持好關係就OK

子爵府

任何事都不及兩夫妻的感情重要。你99姑仔喜歡干預你如何湊b,你老公聽取她們的話,你其實不用為此和老公理論。在男人角度就是先應承可免麻煩,你可先聽取,至如要怎樣實施也只有你們兩夫妻自行演繹,你們又不是和99姑仔一起住,何必為她們的話傷害夫妻的感情?男人就是你越反對他只覺得你不為他想,他有多難做你怎麼不去體諒?你的不理解只令他覺得傻就是為反對而反對,所以根本重要是夫妻感情要好才可以有商有量。要記住一點99姑仔都只是想孩子好,你是想家人 好,兩者沒有衝突。
mc <()>

大宅

都明白你嘅感受
不過你可以嘗試下用令一個角度去諗
你奶奶同姑奶緊張個bb
其實即係都好重視你地呀
照顧你嘅責任就留返俾你老公啦
我做阿姨嘅時候
都係因為見到個bb而興奮
淨係會想同bb玩 又爭抱
可能我都會忽略左家姐嘅感受架
佢地錫bb都好過完全唔在乎呀
希望你快啲開心返啦 唔好諗咁多

別墅

我同你case好似,都係有一個未拍過拖,未姑婚既姑奶扮哂好多經驗咁教我們點湊小朋友。
完全明白你感受。
我都因為佢屋企人同我老公嘈多左。
唉。

伯爵府

我都試過因為99湊BB既問題而冷戰,最後大家傾個解決辦法出黎解決問題!外人管唔到,佢點教點講都冇問題,最重要係你點教!

珍珠宮

結婚可能唔係兩個人嘅事,但生bb就絕對係!
有時你太遷就老公,好易令自己嘅地位愈尼愈低~亦令佢大安旨意認為,有乜事都係你去妥協~
你要俾老公知道,你好需要尊重,尤其你先係仔女嘅媽咪!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至