網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

係淘寶買左野賣家出左貨,一直收唔到,不停追,而家又話送錯去第二度,人地收左,運輸公司不負責任,賣家又話件貨到左香港,要我負責運費,賣家還說係我惡意不收貨,點好,經已申請左退款,請問如果賣家不接受,係咪退唔到錢,好嬲,拖左好耐,仲要比賣家罵
請幫幫忙

大宅

已經申請咗退款,但同賣家講唔掂數,即係佢唔同意啦,咁揾淘寶介入囉!
賣家話件貨到咗HK,咁係唔係真係嚟咗HK。

翡翠宮

回覆樓主:

物流詳情顯示件貨去咗邊?

大宅

因為係買dvd,賣家另外再轉運,物流顯示到左東莞已簽收,但之後香港轉運公司睇唔到,我追左一個星期,日日都話送,都冇送,昨天本身話上左車,一定送,點知都冇,今日再追已簽收,不停問問到送左第二度,人地收左,快遞話下星期先去收返比我再運黎比我,但我路放心,因為一直好多藉口,而家已申請退款,但賣家仲罵我,唔負責任,已申請退款,點好

大宅

係咪淘寶介入賣家唔願意都要退

翡翠宮

回覆樓主:

你用淘寶個轉運?邊間轉運商呀?

翡翠宮

uniquekuen 發表於 16-11-26 15:56
因為係買dvd,賣家另外再轉運,物流顯示到左東莞已簽收,但之後香港轉運公司睇唔到,我追左一個星期,日日都 ...

東莞到香港都係賣家安排架?

伯爵府

uniquekuen 發表於 16-11-26 14:36
係淘寶買左野賣家出左貨,一直收唔到,不停追,而家又話送錯去第二度,人地收左,運輸公司不負責任,賣家又 ...

如果你係俾集運地址人,人集運簽收左就賣家冇責任,要追集運先得

大宅

唔係我搵既集運公司,係賣家搵,賣家包郵到香港,但一直收唔到,原來集運公司送錯地址,而家話之後集運公司會去收返再拎比我,我驚會比人開左,或者小左一d,如果到時收左先話有問題,我諗賣家會唔認數,所以申請退款,但賣家經已唔彩我,我可以點?
係淘寶買過好多次野,第一次要退款就搞成咁,有冇人可幫幫我

大宅

集運公司都送左落香港,而且已經簽收左,
責任已經唔係賣家度,佢一定唔會退比你架,
你只能搵返送貨追返件貨了..照計淘寶介入都幫你唔到的....

大宅

既然賣家唔理,快遞唔得,唯有試試淘寶介入,睇吓佢幫唔幫到你。

翡翠宮

回覆樓主:

驚少咗貨的話,收貨時開箱檢查無問題先簽收啦。

男爵府

uniquekuen 發表於 16-11-26 15:56
因為係買dvd,賣家另外再轉運,物流顯示到左東莞已簽收,但之後香港轉運公司睇唔到,我追左一個星期,日日都 ...
你不是用官方集運 , 淘寶訂單在送到東莞已經完結 ,.........之後送香港是店家和你的私下交易

應該是要求店家延長付款 .

首頁

尾頁

跳至