母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下全埋身在職媽媽~ 你地個b試用奶樽未?有冇好抗拒?
阿囡飲奶樽有冇扭計架?我試左一星期... 佢勁扭埋身呀... 坐月果陣都有用過飲樽都無事... 有一排全埋身... 係呢個星期先再開始俾奶樽... (emoji)
圓同扁奶咀都有俾... 坐月果陣佢一日兩餐奶樽~ 用咩咀都肯食... 而家一用樽就勁喊... 有時食得30-60ml... 之後勁喊... 喊到聲沙... (emoji)
唔知會唔會因為星期四打完針特別痴身呢... 我就快返工啦... 唔知點算好...

複式洋房

up

別墅

junelai0119 發表於 16-11-26 14:42
想問下全埋身在職媽媽~ 你地個b試用奶樽未?有冇好抗拒?
阿囡飲奶樽有冇扭計架?我試左一星期... 佢勁扭 ...

我都b都係呀..突然要埋身 唔肯食奶樽..點算好!!!

大宅

回覆:junelai0119 的帖子

比其他人用奶樽餵試下,因為 bb 聞到媽咪味就唔肯食樽架,我個時臨番工前中午個兩餐都比工人餵,自己躲入房。

複式洋房

我聽其他媽媽講要忍心d,喊都迫佢用樽,唔食就等佢下餐再食,千祈唔好埋身補奶...
我試左一日,阿囡喊到聲沙... 最終成功左...

複式洋房

junelai0119 發表於 16-11-28 09:44
我聽其他媽媽講要忍心d,喊都迫佢用樽,唔食就等佢下餐再食,千祈唔好埋身補奶...
我試左一日,阿囡喊到聲 ...

媽媽唔可以做喂樽。同埋可以試下唔同牌子的奶樽。有D媽媽話chuchu唔得,要Pigeon先得

大宅

我B宜家8個月, 餵樽果個一定唔可以係我, 如果我o係佢視線內都會食得唔尊心. 我一開始用樽餵要守以下rules:

1) 搵其他人餵
2) MAMA 一定唔可能同房
3) 餵ge姿勢要同平時埋身唔同
4) 用暖水淋下個奶咀令佢無咁冷冰冰
5) 如果佢喊就唔好迫佢, 等10,15分鐘再試

呢個文章有好多tips:

http://www.babycenter.com/0_intr ... ottle-or-cup_473.bc

大宅

我個仔,好硬頸
我返工,帶佢去奶奶屋企湊
我返工都起碼9-10小時,佢可以只食3安,其他時間都瞓覺,等到我收工接佢先埋身

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊