興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

已經好多年了,次次睇醫生食抗真藥藥加類固醇就好,但過一排又復發,乜都試哂,三條毛,椰子油,蘋果醋,好氣餒

狗狗年紀又愈來愈大,唔想再食咁多藥,可以點算?有冇咩藥膏可以外用的介紹一下?謝謝

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

回覆:有冇狗狗真菌感染可斷尾?

神仙水有無試過?
台灣有隻寵物用既硫磺沖涼液,都可以試下
另外聽一個偏方,帶狗狗去海灘游水

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:神仙水有無試過

原帖由 Snoopy_Mom 於 16-11-26 發表
神仙水有無試過?
台灣有隻寵物用既硫磺沖涼液,都可以試下
另外聽一個偏方,帶狗狗去海灘游水
神仙水用過,唔得

宜家只淨硫磺未用過,但我隻係大狗,有點難同佢浸,佢仲要下巴位置,唔知用毛巾fu患處得唔得呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由 Snoopy_Mom 於 16-11-26 發表

原帖由 sumlam 於 16-11-26 發表
神仙水用過,唔得

宜家只淨硫磺未用過,但我隻係大狗,有點難同佢浸,佢仲要下巴位置,唔知用毛巾fu患處得 ...
下巴位置真係麻煩d, 因為硫磺始終有毒性,怕佢lam到

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sumlam 於 16-11-26 發表神仙

原帖由 Snoopy_Mom 於 16-11-26 發表
下巴位置真係麻煩d, 因為硫磺始終有毒性,怕佢lam到
係呀,所以好麻煩,三條毛同佢沖,佢都lam過,唯有同佢鬥力掩住佢個口

但我唔想同佢再食藥,其實我宜宜家想法是,幫佢止到痕已好開心,因我成日見佢好辛苦想R咁。之前睇醫生,問親止痕藥都係比類固醇

男爵府

回覆:有冇狗狗真菌感染可斷尾?

係咪真係驗過有真菌?
因為我有朋友隻狗開頭話以為係皮膚病,後尾驗血驗到原來係對某d食物敏感,常見既雞/蛋/魚/粟米都敏感,後尾轉糧就好返

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

閒時用鹽水同佢抺下洗下, 再用清水抺番! 睇下有無好DD!

珍珠宮

好媽媽勳章

Snoopy_Mom 發表於 16-11-26 22:33
係咪真係驗過有真菌?
因為我有朋友隻狗開頭話以為係皮膚病,後尾驗血驗到原來係對某d食物敏感,常見既雞/蛋 ...
冇染過, 但因為睇醫生食完藥就好, 唔食一排就復發, 而食抗真菌藥後啲紅粒粒冇哂, 所以一直認為醫真菌沒錯, 醫生都覺得是真菌, 其實係咪要種一種菌比較好呢?

男爵府

引用:Quote:Snoopy_Mom 發表於 16-11-26 22:33

原帖由 sumlam 於 16-11-27 發表
冇染過, 但因為睇醫生食完藥就好, 唔食一排就復發, 而食抗真菌藥後啲紅粒粒冇哂, 所以一直認為醫真菌沒錯, ...
一直都係睇同一個醫生?
有無轉醫生睇過?

珍珠宮

好媽媽勳章

Snoopy_Mom 發表於 16-11-27 01:19
一直都係睇同一個醫生?
有無轉醫生睇過?
睇過兩個, 兩個斷症一樣, 本身睇第二個都有諗住CHECK係咪敏感, 但最尾睇完都話唔洗

公爵府

sumlam 發表於 16-11-26 16:43
已經好多年了,次次睇醫生食抗真藥藥加類固醇就好,但過一排又復發,乜都試哂,三條毛,椰子油,蘋果醋,好 ...

外用方法治標唔治本,而家有敏感藥係冇類固醇的。你問下獸醫。

驗致敏源作用不大,因為好多都冇得避。

男爵府

引用:Quote:Snoopy_Mom 發表於 16-11-27 01:19

原帖由 sumlam 於 16-11-27 發表
睇過兩個, 兩個斷症一樣, 本身睇第二個都有諗住CHECK係咪敏感, 但最尾睇完都話唔洗
...
如果不斷復發的話,而又剩係下巴位,會唔會係居住環境中有地方唔太乾淨,而佢個下巴會成日掂到?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:sumlam 發表於 16-11-26 16:43 已經

原帖由 ivycowcow 於 16-11-27 發表
外用方法治標唔治本,而家有敏感藥係冇類固醇的。你問下獸醫。

驗致敏源作用不大,因為好多都冇得避。
醫生同你講法一樣,話check左都未必有用

佢宜家唔係敏感,係真菌,請問真菌有冇止痕藥的?因之前比的都是類固醇,我問有冇藥膏,佢都話冇,其實我唔係幾明,真菌唔係應該有藥膏搽的嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sumlam 於 16-11-27 發表睇過

原帖由 Snoopy_Mom 於 16-11-27 發表
如果不斷復發的話,而又剩係下巴位,會唔會係居住環境中有地方唔太乾淨,而佢個下巴會成日掂到?

...
應該唔係,我日日都有做清潔的,佢腳都有,但宜家下巴是最痕

公爵府

sumlam 發表於 16-11-27 17:21

佢宜家唔係敏感,係真菌,請問真菌有冇止痕藥的?因之前比的都是 ...

茶藥膏係治標唔治本。我果隻茶左成年,唔茶就出返。

你有冇試過轉糧?

公爵府

sumlam 發表於 16-11-27 17:21

佢宜家唔係敏感,係真菌,請問真菌有冇止痕藥的?因之前比的都是 ...

你可以試左呢個先,藥房賣35蚊。獸醫開比我的。

呢隻藥膏冇類固醇,有抗生素。

公爵府

sumlam 發表於 16-11-27 00:01
冇染過, 但因為睇醫生食完藥就好, 唔食一排就復發, 而食抗真菌藥後啲紅粒粒冇哂, 所以一直認為醫真菌沒錯, ...

位置在哪?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:sumlam 發表於 16-11-27 17:21 醫生

你可以試左呢個先,藥房賣35蚊。獸醫開比我的。
真係唔該哂我試下先,我有同佢轉過幾次糧,solid gold , canidae, 宜家食緊wellness雞味,以前試過羊肉,三文魚味

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:sumlam 發表於 16-11-27 00:01 冇染

位置在哪?
佢宜家最勁係下巴,其次是小腿位置

公爵府

sumlam 發表於 16-11-27 23:31
佢宜家最勁係下巴,其次是小腿位置

你果隻狗咩品種呀?

試左茶藥膏先,如果又係反反覆覆咁可試下食一種新的敏感藥(出左三年,不是類固醇),好有效。但有機會又係長期食....咁lor....

首頁

尾頁

跳至