用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 53|主題: 75185

出牙

洋房

國民生產總值:79

阿仔剛剛100日,發現佢出牙仔!有無媽媽可以話我知佢會幾耐先出好?因爲佢完全唔食奶!

王國熱話
香港兩日一夜郵輪
萬聖節同小朋友去邊度玩?
機場dreams come true
有無bb行山團?

大宅

國民生產總值:3283

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 2016夢想成真

咁快出牙喇?

洋房

gigichan910 發表於 16-11-26 23:53
咁快出牙喇?

係,我都嚇親!又咁細,未識揸嘢咬,成日食手(係成隻手咁塞入更個口)!睇嚟要去買牙膠揸住俾佢咬

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 ChristianHo 的帖子

Hello ChristianHo,有D BB 3個幾月就出牙仔架喇,媽媽係咪留意到BB 牙骨硬、牙肉有白點? 吽牙仔嘅時間每個BB 都唔同,媽媽可以用條凍凍地嘅毛巾包住手指輕輕按摩下佢牙肉舒緩不適,盡量等BB肚餓D先餵奶, 佢唔願意食都唔好太勉強佢, 寧願下一餐肚餓食返多少少。另外媽咪要多D 清潔佢嘅手仔減少細菌入侵嘅機會呀! 出牙係其中一個影響胃口可能性,媽媽亦要留意BB有冇其他唔舒服呀。

洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-11-29 11:25

Hello ChristianHo,有D BB 3個幾月就出牙仔架喇,媽媽係咪留意到BB 牙骨硬、牙 ...

平均會吽幾耐?佢淨係夜晚先食奶!日頭唔食奶,食親就喊爆

BB 吽牙仔時會流多左口水,經常食手仔,徵狀可能會維持一個月。另外, BB 3 個月打後生長速度放慢, 唔少BB 都會飲少左奶,即係我地成日聽到嘅厭奶期。最緊要等BB肚餓先餵,唔好太迫佢以免有反效果。BB 而家一日飲到幾多安奶?

洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-11-29 16:17

BB 吽牙仔時會流多左口水,經常食手仔,徵狀可能會維持一個月。另外, BB 3 個月 ...

我係餵人奶(親餵),我無計佢食幾多,但佢而家日頭係一埋身就喊,有時我諗佢真係好餓先食幾啖,就唔要!但夜晚不停起身飲,飲一邊就自己唔要,隔一兩個鐘又嚟過!

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

BB 依兩日胃口點樣? BB 最知道自己需要, 最緊要係跟佢需要餵,不過有時胃口會比較反覆,只要一日有6 塊以上濕片代表水份攝取充足。另外媽媽要留意BB 有冇唔舒服令胃口差左,如果胃口差加上特別扭計持續一段時間,都建議帶BB 去睇睇醫生。

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-12-1 16:51

BB 依兩日胃口點樣? BB 最知道自己需要, 最緊要係跟佢需要餵,不過有時胃口會比 ...

呢兩日好返小小,都係唔太食,但我會隔幾個鐘就餵小小!佢真係唔想食會反抗同爆喊!希望佢快啲好返啦!
牙仔見到了,但未真正出嚟!

發表於 昨天 17:56 |顯示全部帖子

3 個月打後BB 生長速度開始放緩,都有D BB 會飲少左奶,加上你BB 出牙仔會影響胃口,媽媽有按BB 需要餵好好呀,盡量都唔好太迫佢以免有反效果只要BB 身高體重都係標準範圍就唔需要太擔心。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎