用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 34|主題: 52655

姓名問題

複式洋房

國民生產總值:138

BKXmas勳章

男朋友係德國人 我地既小朋友4月出世
英文名已經改好左 小朋友會有德國同香港護照但男朋友反對小朋友有中文名 因為discrimination 問題 我自己就好想 加上我吾知點同屋企人交代

我想問 出世紙同香港護照加中文名 但德國護照吾加得吾得呢?係咪所有文件既姓名都要瑞樣?

子爵府

國民生產總值:14425

BKXmas勳章

annisyee 發表於 16-11-26 19:02
英文名已經改好左 小朋友會有德國同香港護照但男朋友反對小朋友有中 ...

歧視? 但小朋友會係 mix,就算名冇中文拼音大家都會睇得出啦
混血小朋友基本以英文名 / 外文名為 official name,香港證件好似中文名全歸名,即係冇姓氏,至於德國護照點處理,就要問返當地機關啦

公爵府

國民生產總值:28930

BKXmas勳章

德國護照可能要咨詢番當地呱

翡翠宮

國民生產總值:94732

BKXmas勳章

我覺得你好好哋同你BF商量咯,咁小朋友以後系咪全程係德國讀書先?

翡翠宮

國民生產總值:94732

BKXmas勳章

我覺得你好好哋同你BF商量咯,咁小朋友以後系咪全程係德國讀書先?

男爵府

國民生產總值:7432

BKXmas勳章

正如jm 所講,bb一睇就知係mix, 加上佢娶嘅係中國籍女士,連佢都覺得中國籍就係低一等,會比人歧視?如果係mix 瑞典西班牙,會唔會唔比改返個當地名先?呢個邏輯有點奇怪。如果係我,我會堅持改返中文名。

複式洋房

國民生產總值:111

BKXmas勳章

annisyee 發表於 16-11-26 19:02
英文名已經改好左 小朋友會有德國同香港護照但男朋友反對小朋友有中 ...

我小朋友係mix荷蘭,佢荷蘭本護照係全英文名,香港本謢照係中文加英文,我估德國同荷蘭差不多。希望幫到你!

複式洋房

國民生產總值:138

BKXmas勳章

kukub 發表於 16-11-27 01:14
我小朋友係mix荷蘭,佢荷蘭本護照係全英文名,香港本謢照係中文加英文,我估德國同荷蘭差不多。希望幫到你 ...

出世紙有無中文名?

複式洋房

國民生產總值:111

BKXmas勳章

annisyee 發表於 16-11-27 14:21
出世紙有無中文名?

出世紙有用中文名呀!

子爵府

國民生產總值:14118

BKXmas勳章

同 C6商量下啊,bb媽咪係中國人,點都要個中文名架~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎