爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

一向用開電油車,但今出了新的柴油車。請問一直用開的油咭是否仍然可以用?柴油入油時有冇好似電油咁有節扣?未用過柴油車,唔好意思。😅

bktcc  版面充斥pm或email等相關字句,現關閉本文  發表於 17-5-25 09:07

禁止訪問

洋房

happy_mum 發表於 16-11-26 21:13
一向用開電油車,但今出了新的柴油車。請問一直用開的油咭是否仍然可以用?柴油入油時有冇好似電油咁有節扣 ...

換卡,柴油節扣高好多,成3-4元1升

禁止訪問

大宅

回覆 Alange 的帖子

買咗BMW X1 X Line. 有買趁手。因爲政府明年中唔再俾新車register. 所以寶馬亦只在香港亦只賣到2至3月production, 怕架車到不到香港。我尋日訂都要1至2月車先到香港。

大宅

回覆 Don167 的帖子

謝謝。請問是否返油站申請柴油咭便可以?請問是否指$3-4 節扣?因為我見Shell 網站上指柴油價格每公升$11多,節扣後$9多一公升。

大宅

happy_mum 發表於 16-11-26 21:13
一向用開電油車,但今出了新的柴油車。請問一直用開的油咭是否仍然可以用?柴油入油時有冇好似電油咁有節扣 ...

你出esso呀,而家做緊5.6一升

大宅

回覆 evafu2005 的帖子

謝謝。

洋房

回覆樓主:

要換油卡,重新申請 柴油卡

大宅

回覆 checheAF 的帖子

請問大家有沒有/知不知道邊間個deal 較好?

洋房

回覆樓主:

錦上路既 中國石油 比較平。
中國石化 柴油唔知 sat sun有無優惠。汽油會平2.5

禁止訪問

大宅

睇咗Esso網站冇提及HK5.6優惠,系點先可以有呢個價$呢?就咁Esso Diesel card?

大宅

TopKind 發表於 16-11-27 19:38
嘩, 咁正? 你呢個魔鬼唔好引誘我.

你無用油卡?

大宅

happy_mum 發表於 16-11-27 20:18

睇咗Esso網站冇提及HK5.6優惠,系點先可以有呢個價$呢?就咁Esso Diesel card? ...

我pm咗你

大宅

happy_mum 發表於 16-11-27 07:21
回覆 Alange 的帖子

買咗BMW X1 X Line. 有買趁手。因爲政府明年中唔再俾新車register. 所以寶馬亦只在香 ...
同你一樣我都係出咗X1, 揸咗個幾月, 本身架車算慳油, 仲用埋油咭減優惠$5.X, 真係正到暈, 油錢係以前電油車既4分1左右. 申請咭時, 要提供牌簿的, 所以要車到先有得搞.

大宅

回覆 waku 的帖子

謝謝

洋房

柴油車係咪消得快d?新手咩都唔識
我都心郁郁想轉柴油車呀

大宅

ccf269 發表於 16-11-30 17:15
柴油車係咪消得快d?新手咩都唔識
我都心郁郁想轉柴油車呀
快唔快消係睇架車既耗油量, 唔關汽油或柴油事. 汽油車高轉數下, 動力可以續繼提升, 柴油車就只可以低轉數高扭力, 以自已架車來講, 起步同100KM以下都好好表現, 超過120KM會難以持續提升動力, 對香港路況同自己唔多開快車的人是很合適, 柴油車對經常開車的人確是慳好多.

洋房

waku 發表於 16-12-1 09:05
快唔快消係睇架車既耗油量, 唔關汽油或柴油事. 汽油車高轉數下, 動力可以續繼提升, 柴油車就只可以低轉數高 ...
我老闆又係轉用柴油車,佢揸BMW 坐過佢車覺得唔錯 不過我唔揸7人車
佢同上面既師兄一樣用油卡真係好鬼抵

首頁

尾頁

跳至