用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1294|主題: 869791

呢個情況, 你覺得工人係無禮貌;定係佢唔識,所以唔知規矩?

彩鑽殿

國民生產總值:801851

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走過嚟插嘴 (問僱主其他事情)...你地覺得呢個工人姐姐本身係無禮貌,
定係佢唔知'打斷說話無禮貎'呢個規矩', 可以教番佢呢?

(本身做嘢比較走'精面', 唔係笨果類)

別墅

國民生產總值:526

wcpcelia 發表於 16-11-26 21:25
僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走過嚟插嘴 (問僱主其他事情)...你地覺得呢個工人姐姐本身係無禮貌 ...
插嘴咪插嘴,吾插得啊?

伯爵府

國民生產總值:18047

僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走過嚟插嘴 (問僱主其他事情)...你地覺得呢個工人姐姐本身係無禮貌 ...

我會教她唔該有禮貎,要等一等,不要中途打斷別人說話,我會見一吹講一次,好似教細路咁!

wcpcelia    發表於 16-11-26 21:50

翡翠宮

國民生產總值:87367

引用:+本帖最後由+wcpcelia+於+16-11-26+21:25+

原帖由 wcpcelia 於 16-11-26 發表

僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走過嚟插嘴 (問僱 ...
我估佢唔知,又或者一時心急所以醒唔起,我自己有時都會。

其實點都好,僱主係介意既,就同工人講番以後唔好咁做,無需要理工人原本係無禮貌定唔知。

我自己係僱主就唔係太介意,我寧願工人有事要問我就即刻開口,好過佢懶以為有禮貌even有urgent 事都唔講住定等我同人傾完閒話先

珍珠宮

國民生產總值:31130

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:呢個情況, 你覺得工人係無禮貌;定係佢唔識,所以唔知規矩

睇下問無聊野定正經野。

翡翠宮

國民生產總值:95712

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:呢個情況, 你覺得工人係無禮貌;定係佢唔識,所以唔知規矩

今時今日,對工人姐姐唔好要求甘高,現在係佢地揀顧主,佢地先係老細~

老細當然可以隨時插嘴~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

國民生產總值:17292

佢應該緊張自己的工作!
我工人以前係咁,我朝早去洗面前,佢好爭取時間去抹廁所!阻住我洗面返工,後來我教返佢!

水晶宮

國民生產總值:53819

我覺得冇咩所謂囉,你估大宅門咩,不過你唔鍾意的話,就叫佢下次唔好啦

瑪瑙宮

國民生產總值:128625

畀面勳章 2015xmas

回覆:wcpcelia 的帖子

我覺得佢自己本身冇禮貌之餘,亦都唔care僱主覺得佢無禮貎

男爵府

國民生產總值:8631

工人唔識咁多禮儀者
無須介意

彩鑽殿

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

木土土 發表於 16-11-26 21:33
我估佢唔知,又或者一時心急所以醒唔起,我自己有時都會。

其實點都好,僱主係介意既,就同工人講番以後唔 ...
佢問僱主閒事...所以僱主開聲話咗工人, 但唔知工人其實到底係唔識規矩, 定係佢真係咁無禮貎...

彩鑽殿

seaman1982 發表於 16-11-26 21:33
睇下問無聊野定正經野。
佢問僱主閒事...所以僱主開聲話咗工人, 但唔知工人其實到底係唔識規矩, 定係佢真係咁無禮貎...

彩鑽殿

sarali 發表於 16-11-26 21:36
佢應該緊張自己的工作!
我工人以前係咁,我朝早去洗面前,佢好爭取時間去抹廁所!阻住我洗面返工,後來我 ...

彩鑽殿

馬霸 發表於 16-11-26 21:28
插嘴咪插嘴,吾插得啊?
僱主可能驚話錯工人而已...

彩鑽殿

vivibabyvivi 發表於 16-11-26 21:37
我覺得冇咩所謂囉,你估大宅門咩,不過你唔鍾意的話,就叫佢下次唔好啦

翡翠宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-11-26+21:33+我估

佢問僱主閒事...所以僱主開聲話咗工人, 但唔知工人其實到底係唔識規矩, 定係佢真係咁無禮貎... ...
我唔會旨意工人靠佢自己去judge邊d屬閒事可以等,邊d屬urgent 事要立即report!我寧願佢乜都立即report,我管理工人,low risk 最重要!

wcpcelia    發表於 16-11-26 22:05

伯爵府

國民生產總值:17292

wcpcelia 發表於 16-11-26 21:53
佢問僱主閒事...所以僱主開聲話咗工人, 但唔知工人其實到底係唔識規矩, 定係佢真係咁無禮貎... ...

講真,佢吔點識吖,要教架,後來我工人都幫我教女!

翡翠宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-11-26+21:33+我估

已經話咗佢,點解仲要花精神去唸工人係無禮貌定係唔識?Anyway,今次話完,以後就一定唔係唔識。

彩鑽殿

sarali 發表於 16-11-26 22:06
講真,佢吔點識吖,要教架,後來我工人都幫我教女!
僱主話咗佢, 但都係諗佢可能唔識...因為當時情況係幾狼狽...

彩鑽殿

木土土 發表於 16-11-26 22:06
已經話咗佢,點解仲要花精神去唸工人係無禮貌定係唔識?Anyway,今次話完,以後就一定唔係唔識。

...
按僱主講, 因為當時情況, 令佢好狼狽(好似話未講完句嘢, 就比工人姐姐即時搭嘴)...所以佢忍唔住即時話咗個工人姐姐
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎