自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:馬霸+發表於+16-11-26+21:28+插嘴咪

原帖由 wcpcelia 於 16-11-26 發表
佢問僱主閒事...所以僱主開聲話咗工人, 但唔知工人其實到底係唔識規矩, 定係佢真係咁無禮貎...
僱主可能驚 ...
僱主係介意既,若工人唔識,僱主都係要話比工人知,又何來話錯?!

怕就怕我講既情形,工人矯枉過正,唔識分輕重,將來有urgent事都怕比僱主話無禮貌唔敢插咀講,之後衰咗就話係你要求既,到時就真係激死!

公爵府

引用:僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走

原帖由 wcpcelia 於 16-11-26 發表

僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走過嚟插嘴 (問僱 ...
僱主和家人是否落似有排傾?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實工人姐姐係唔識分重要性。
所以,係唔係都笫一時間問咗先(我情原咁)。
例如,萬一小朋友有事,佢係咪要等你講完野先可以問?又唔知你講几耐。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

畀面勳章

同佢講下次唔好咪得law

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wcpcelia 發表於 16-11-26 21:54
佢問僱主閒事...所以僱主開聲話咗工人, 但唔知工人其實到底係唔識規矩, 定係佢真係咁無禮貎... ...
其實點解要咁執著於冇禮貌定唔識規矩呢?只要係僱主唔鍾意既話,就可以開聲要求下次工人唔好架啦(雖然我唔會咁做)只要好聲好氣唔好用教訓既口吻,相信工人樂意接受既

侯爵府

wcpcelia 發表於 16-11-26 21:25
僱主正在跟另一位家人說話, 工人姐姐即時走過嚟插嘴 (問僱主其他事情)...你地覺得呢個工人姐姐本身係無禮貌 ...

會唔會僱主同家人講左好耐冇停過,工人姐姐已經等左好耐。d野又急住問!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivibabyvivi 發表於 16-11-26 22:19
其實點解要咁執著於冇禮貌定唔識規矩呢?只要係僱主唔鍾意既話,就可以開聲要求下次工人唔好架啦(雖然我唔 ...
僱主就係果下忙緊, 覺得語氣唔多好的...因工人平日工作麻麻地, 比較精, 唔知佢呢次係工人到底唔知, 定係唔識規矩...

正如樓主JM講, 都話咗佢, 如果下次再有呢個情況, 就多數代表無禮貎了...
我同個僱主媽咪傾開計而已...

公爵府

既然樓主唔係僱主,人地嘅僱員,我唔會花精神諗佢是否有禮貌

侯爵府

回覆樓主:

我會同佢講香港人規舉唔好插咀,好無視禮的。 我請印會插咀+多咁+8卦,但幾個賓都無呢個問題。

wcpcelia    發表於 16-11-26 22:37

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Minnacat 發表於 16-11-26 22:21
會唔會僱主同家人講左好耐冇停過,工人姐姐已經等左好耐。d野又急住問!
...
係講第一句咋, 未講完, 即插口...僱主就係果下忙緊, 覺得語氣唔多好的...因工人平日工作麻麻地, 比較精, 唔知佢呢次係工人到底唔知, 定係唔識規矩...

正如樓主JM講, 都話咗佢, 如果下次再有呢個情況, 就多數代表無禮貎了...
我同個僱主媽咪傾開計而已...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

係咪未出外打過工? 佢地真係唔識禮貌咁!試過新黎連朝早晨都唔講!

wcpcelia    發表於 16-11-26 22:40
放下自在

雲母殿

heilok 發表於 16-11-26 22:27
既然樓主唔係僱主,人地嘅僱員,我唔會花精神諗佢是否有禮貌

正如樓上JM講, 都話咗佢, 如果下次再有呢個情況, 就多數代表無禮貎了...
我同個僱主媽咪傾開計..
有請開工人姐姐, 都想知道呢個情況, 到底係工人無禮貌, 定唔知規矩而已

水晶宮

木土土 發表於 16-11-26 21:33
我估佢唔知,又或者一時心急所以醒唔起,我自己有時都會。

其實點都好,僱主係介意既,就同工人講番以後唔 ...

我都咁話!有時佢地醒過頭,遇著下次有urgent嘢唔出聲,你話佢時就答返你話:「你話要等你講完先嘛!」

子爵府

回覆:wcpcelia 的帖子

態度問題。

首頁

尾頁

跳至