用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

美國媽媽會 今日: 3|主題: 2200

初到美國買保險

複式洋房

國民生產總值:351

大家好,出年二月會一家大細會由香港搬去加州(已取綠卡)。因為未有工作,所以想買定保險。大家有無介紹﹖我上網搵到visitor insurance (http://www.insubuy.com/visitor-secure-insurance/reviews/) ,其實適唔適合﹖

王國熱話
氣泡 (1-5, 更新5)
詩語閑情.......斯人讀潮水
【淨空法師:人生的意義在哪裡】
[轉貼] 一對小夫妻離婚後的三十天生活

大宅

國民生產總值:3497

Johnsonkaty 發表於 16-11-26 21:37
大家好,出年二月會一家大細會由香港搬去加州(已取綠卡)。因為未有工作,所以想買定保險。大家有無介紹﹖ ...

你定居係唔可以買visitor insurance。
去marketplace比較health plan.

www.coveredca.com

複式洋房

國民生產總值:452

回覆樓主:

香港有冇保險呀

複式洋房

lottieclee 發表於 16-11-27 12:27
你定居係唔可以買visitor insurance。
去marketplace比較health plan.

我要黎到先申請到SSN之類
未有之前係咪唔可以係marketplace 買保險?
同埋係咪要2016報左稅先可以買?

複式洋房

puivigin 發表於 16-11-28 07:00
香港有冇保險呀

有住院、危疾、意外、人壽

大宅

Johnsonkaty 發表於 16-11-28 08:48
我要黎到先申請到SSN之類
未有之前係咪唔可以係marketplace 買保險?
同埋係咪要2016報左稅先可以買?

同報稅冇関係。唔建議你用香港的保險。
我做醫療,可以話你知香港醫保係美國冇用。來到美國成了self-funded patient,即cash patient!

大宅

國民生產總值:4081

回覆 lottieclee 的帖子

係呀,香港份醫療完會冇用,所以我都cut左

子爵府

國民生產總值:12592

請問應該點買好?嚟緊一年我要做空中飛人兩邊飛。

複式洋房

國民生產總值:452

回覆樓主:

香港份keep住先

複式洋房

lottieclee 發表於 16-11-28 08:52
同報稅冇関係。唔建議你用香港的保險。
我做醫療,可以話你知香港醫保係美國冇用。來到美國成了self-funde ...

咁係到埗至買到保證既真空期可以點做?

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Johnsonkaty 發表於 16-11-29 15:22
咁係到埗至買到保證既真空期可以點做?

你可以先在網上申請ITIN ( individual taxpayer identification number)。用ITIN買major health insurance.

另一方案就好似你原先咁買visitor insurance。但visitor insurance 只包medical emergency,例如你有car accident要去ER。呢類insurance 唔包office visit 同preventative care。即有病去睇門診同藥都唔包。

複式洋房

lottieclee 發表於 16-12-1 05:14
你可以先在網上申請ITIN ( individual taxpayer identification number)。用ITIN買major health insurance ...

明白
我諗一般office visit 應該比較affordable ...

複式洋房

lottieclee 發表於 16-12-1 05:14
你可以先在網上申請ITIN ( individual taxpayer identification number)。用ITIN買major health insurance ...

明白
我諗一般office visit 應該比較affordable ...

大宅

Johnsonkaty 發表於 16-12-1 12:34
明白

一個新症office visit 係$130-350,覆診最少$75,未計雜項。

別墅

國民生產總值:513

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
瀏覽healthcare.gov去㨂符合affordable care act嘅保險吧,如果冇買一份符合affordable care act嘅保險,就要被罰稅,

大宅

雙妹媽 發表於 16-12-2 04:13
瀏覽healthcare.gov去㨂符合affordable care act嘅保險吧,如果冇買一份符合affordable care act嘅保險,就 ...

但ACA既health insurance,一定要有SSN或ITIN至買到

複式洋房

lottieclee 發表於 16-12-2 04:59
但ACA既health insurance,一定要有SSN或ITIN至買到

總之我一到埗就去申請SSN...
我都唔知點解出綠卡既時候唔俾埋個SSN我地...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎