用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3677|主題: 869871

超補糯米酒.有相.好甜.好醇!  

子爵府

國民生產總值:14970

2015xmas

酒要在夏天做.冬天才有得飲.1:糯米酒做法:將糯米浸一夜.第二朝撈起來晾干水大約一小時.隔水大火蒸廿分鐘.熄火.放涼(同人體温度)即係你掂到D糯米有少少暖(好微暖)、將紅棗枸杞蒸5分鐘.拎起放涼.跟著落酒餅將紅棗枸杞和糯米飯一齊搓均勻.(一斤糯米半粒酒餅)(酒餅要整成粉末!搓勻之後再放半小時再放入玻璃樽.再用保鮮紙封實再蓋上蓋!放半年唔好郁佢亦唔好開蓋!這次係我自己配方所以可以公開!呢樽整左半年!D酒一定要放定一個地方唔好郁佢或過樽!D酒成唔成功都要半年才知道.如果唔等住飲一擺定個位幾年唔好郁佢!做酒過程中千萬不要掂到任何油!否則前功盡廢!酒釀做法蒸的方法相同但甜酒釀落少D酒餅(一斤糯米落4份1酒餅)溫度32度吽36至48小時就可以食用.天氣凍48至56小時.天氣熱30至40小時

2:圖2係甜酒釀.

pm2.5    發表於 16-11-29 12:19

子爵府

國民生產總值:10355

子爵府

國民生產總值:10525

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

castle100 發表於 16-11-26 22:56
做酒要在夏天做.冬天才有得飲.做法:將糯米浸一夜.第二朝撈起來浪一小時.將紅棗枸杞隔水蒸5分鐘拎出來 ...

谢分享,请问酒餅可以系边度賣到?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

伯爵府

國民生產總值:19281

回覆樓主:

子爵府

2015xmas

回覆 ching1972 的帖子

雜貨鋪.上海牌酒餅$4蚊或2蚊粒!

wcpcelia    發表於 16-11-27 09:43

子爵府

2015xmas

e+唔好做.發酵唔到.夏天才發得靚+醇!

男爵府

國民生產總值:6071

認識瑞士牛牛第二回

好叻牙!

子爵府

國民生產總值:10525

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

castle100 發表於 16-11-26 23:08

e+唔好做.發酵唔到.夏天才發得靚+醇!

明白,謝謝你~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

男爵府

國民生產總值:9870

castle100 發表於 16-11-26 22:56
做酒要在夏天做.冬天才有得飲.做法:將糯米浸一夜.第二朝撈起來浪一小時.隔水大火蒸廿分鐘.熄火.放涼 ...

即是你放糯米料時要唔要加水?定咩都唔駛加就會出酒?

子爵府

2015xmas

明天不D煮雞洒.太凍了!

大宅

國民生產總值:2924

子爵府

2015xmas

回覆 20020116 的帖子

會自己出水.我上次試過整甜酒釀食唔晒.吽吽下又係好甜!

水晶宮

國民生產總值:53994

渣有什么用?
玩具萬歲!

伯爵府

國民生產總值:18796

畀面勳章

回覆:超補糯米酒.有相.好甜.好醇!

如果賣樽俾我就好喇

日本の平安を祈ります

別墅

國民生產總值:935

樓主下年整來賣,我實買

子爵府

2015xmas

回覆 20020116 的帖子

因為D米浸左一晩.蒸出來D飯好軟好多水份!這次我驚放紅棗杞子太甜.又驚唔成功.今晚不出來試下原來好好味!

公爵府

國民生產總值:28019

太叻了
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

2015xmas

回覆 catmummum 的帖子

真係有人要?我見街市都有賣.但冇紅棗的!

子爵府

2015xmas

回覆 ayasbaby 的帖子

真係㗎謝謝你呀、我係跟師父學的.舊年我有出貼jm們問我比食譜.但驚會侵權.但e+我自己加加減減D份量應該不會構成侵權!

珍珠宮

國民生產總值:30576

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

感激遇上你~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎