用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

沙田區媽媽會 今日: 3|主題: 13643

孫方中(隆亨) 今日IN成點?

大宅

國民生產總值:1504

大家今日IN成點呀? 第二PART好似上PG咁玩, 第三PART先同老師傾計~

王國熱話

大宅

國民生產總值:2322

kinkiking1129 發表於 16-11-26 23:17
大家今日IN成點呀? 第二PART好似上PG咁玩, 第三PART先同老師傾計~

我囡全部都做到晒,答岩晒,覺得問題太簡單,反而主要係in家長,覺得佢想要家長係識國語既,因為佢講明學校會用國語同家長溝通,唔知其他人係咪咁講,但見我果個係咁講囉。

其實我都係去見下咋,去到已經唔係Big 6(仲要完全唔識廣東話)就係新香港人家長,其間有個新香港人既小朋友打我廼女,之後個小朋友又同另一big 6打起上來,副校長睇到都只係微笑。

之後入到去佢播片已經好想離開,咁岩我睇既果段片係畢業禮表現,搞到好似十一國慶文藝晚會咁,我個女咁細個,唔需要咁快進行思想教育住

大宅

Stepworld 發表於 16-11-28 12:23
我囡全部都做到晒,答岩晒,覺得問題太簡單,反而主要係in家長,覺得佢想要家長係識國語既,因為佢講明學 ...
我去IN果陣全部係港爸港媽冇新香港人同BIG 6呀, 可能我係最尾果批去ININ我地既老師冇同我地講要家長識國語呢D, 又冇講話第時係用國語同我地溝通呀!
都係普通咁傾下計, 講下平時做D咩咁架咋~
(所以比我感覺都算正面)

複式洋房

國民生產總值:221

kinkiking1129 發表於 16-11-28 13:56
我去IN果陣全部係港爸港媽冇新香港人同BIG 6呀, 可能我係最尾果批去ININ我地既老師冇同我地講要家長識國語 ...

我同你都一樣,無問過我識唔識普通話,自己有朋友囡囡讀緊k3,老師打電話嚟係用廣東話。

大宅

christy318 發表於 16-11-28 15:29
我同你都一樣,無問過我識唔識普通話,自己有朋友囡囡讀緊k3,老師打電話嚟係用廣東話。
...
佢呢間收生好少, 唔知有冇機會~

大宅

kinkiking1129 發表於 16-11-28 13:56
我去IN果陣全部係港爸港媽冇新香港人同BIG 6呀, 可能我係最尾果批去ININ我地既老師冇同我地講要家長識國語 ...

我都有朋友個女係果度畢業,佢都話無用國語同家長溝通。

我係早上面試,原本係Room 5,可能門口人多等,叫我地去Room 7,果間無人等,果位老師係咁同我講的,感覺到佢係要國語人。

我見副校唔理小朋友打人,唔上前拉開小朋友,唔去了解,又唔mark低,只係微笑

複式洋房

kinkiking1129 發表於 16-11-28 16:05
佢呢間收生好少, 唔知有冇機會~

真係收好少,扣除現讀生嘅弟妹可能仲少,希望有機會喇!

大宅

國民生產總值:3489

我都係七號室,老師有問我,點配合學校嘅普通話教學

大宅

wakakathy 發表於 16-11-29 11:00

咁你點答?

大宅

wakakathy 發表於 16-11-29 11:00
即7號室個老師都好注重家長識普通話

大宅

Stepworld 發表於 16-11-29 14:39
咁你點答?

我好簡單話:盡量配合

大宅

kinkiking1129 發表於 16-11-30 11:33
即7號室個老師都好注重家長識普通話

算啦,其實我都預左唔收,佢再三問我,如果下午班係咪唔考慮?我好肯定話唔會

大宅

wakakathy 發表於 16-11-30 12:32
算啦,其實我都預左唔收,佢再三問我,如果下午班係咪唔考慮?我好肯定話唔會
...

本身已有兩間offer,我根本不會考慮佢,但阿女話要去幼稚園玩,所以帶佢去

複式洋房

國民生產總值:353

ILLUMA Inspired by Nature勳章

回覆樓主:

我仔係6號房,我有提到我讀孫小,個老師都有問我識唔識普通話,我仲老實講好耐無講添,早知吹好d

大宅

wakakathy 發表於 16-11-30 12:32
...
佢都有係咁問下, 下午班考唔考慮, 話始終係細B~

複式洋房

國民生產總值:233

Stepworld 發表於 16-11-28 17:52
我都有朋友個女係果度畢業,佢都話無用國語同家長溝通。

我係早上面試,原本係Room 5,可能門口人多等, ...

小朋友打人時有家長在身邊嗎?如果有老師又真係唔方便干涉既。

同埋家長唔識普通話應該冇問題㗎.

大宅

yaumuimui 發表於 16-11-30 15:46
小朋友打人時有家長在身邊嗎?如果有老師又真係唔方便干涉既。

同埋家長唔識普通話應該冇問題㗎.

兩位小朋友打交時,雙方家長都係遠望,不是跟他們一起。一男一女小朋友,咁岩佢地一個爸爸、一個媽媽帶。副校、家長同小朋友既距離都大致一樣。

個女仔被打到喊,自己走去攬住爸爸,另外個家長都只係離遠話小朋友幾句

大宅

國民生產總值:2585

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

引用:Quote:yaumuimui 發表於 16-11-30 15:46 小

原帖由 Stepworld 於 16-11-30 發表

兩位小朋友打交時,雙方家長都係遠望,不是跟他們一起。 ...
我覺得關家長(家教)事多啲

複式洋房

jestella 發表於 16-12-5 14:24

同意

大宅

jestella 發表於 16-12-5 14:24

Yes,好驚同呢啲小朋友做同學,文化好大距離
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎