用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

心聲留言 今日: 8|主題: 14595

媽媽可能患上抑鬱症,此病很可怕!

大宅

國民生產總值:1041

媽媽60歲,數月前媽咪是一個開心果,從來沒有不開心的,做事很果段,好social,成日出街。。。
但近數月,她突然變了另外一個人甘,個人變到咩都驚,想法非常負面,不懂下決定,失眠,怕自己有病點算,咩都覺得好煩,又不想見朋友,唔想出街,呢兩個月廋了很多。。等等

佢而家因身體狀況,有胃痛,高血壓 etc 老人家開始有的病,現有內科跟進,但好貴。

我應帶她睇精神科?定睇全面些老人科?
吃藥怕她有多大副作用帶來身體更差等。。
我可以點做?

王國熱話
售二手兒童玩具、摺餐椅
100%新 米妮人型大公仔 $200
BB 公仔 85%新 會叫,可換衫
Japan gals 天然水素水面膜 30片 $120

大宅

國民生產總值:2437

回覆樓主:

60歲會唔會係收經,有更年期

大宅

ninachu 發表於 16-11-27 00:15
60歲會唔會係收經,有更年期

佢提早收了至少五六年以上。。
仲係更年期?

大宅

國民生產總值:2437

bell18 發表於 16-11-27 00:20
佢提早收了至少五六年以上。。
仲係更年期?

咁可唔可以去睇政府,等政府醫院生轉介,咁樣平D

大宅

國民生產總值:3054

應該有d野將佢嘅抑鬱誘發出黎,先要了解下咩事導致咁先再對症下藥

大宅

國民生產總值:1154

諮詢吓家庭科醫生,再要求寫轉介信。

大宅

國民生產總值:2148

bell18 發表於 16-11-27 00:10
媽媽60歲,數月前媽咪是一個開心果,從來沒有不開心的,做事很果段,好social,成日出街。。。
但近數月,她 ...

可直接打去醫院精神科,佢地會派醫生黎屋企跟同病人傾,有社工陪同,你可要求佢地幫排期精神科。

男爵府

國民生產總值:6438

回覆:媽媽可能患上抑鬱症,此病很可怕!

抑鬱症會有原因誘發的,是否伯母60歲剛退休,失去了生活寄託?

大宅

greyson 發表於 16-11-27 14:28
可直接打去醫院精神科,佢地會派醫生黎屋企跟同病人傾,有社工陪同,你可要求佢地幫排期精神科。
...

政府医院?

大宅

國民生產總值:2835

有人話政府平----因為要長時間食
私家貴-----------d 藥好, 無咁大副作用
自己恆量, 盡快食藥, 唔失眠好快回復, 祝你媽媽早日回覆開朗

男爵府

國民生產總值:8296

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

同我媽咪的情況好似,睇過醫生,其實未到鬱鬱症的程度,系焦慮症,可食藥舒緩情緒,我媽咪都系近幾年系甘,應該同更年期有關,50歲+

大宅

國民生產總值:2148

bell18 發表於 16-11-27 23:54
政府医院?

係,葵涌醫院

複式洋房

國民生產總值:144

回覆樓主:

可以試下睇普通門診醫生初步評估下有無需要睇專科,親友的開解都好有用 。失眠可以試下針灸都有用。

別墅

國民生產總值:908

求寫轉介信

大宅

helis 發表於 16-11-28 15:35
同我媽咪的情況好似,睇過醫生,其實未到鬱鬱症的程度,系焦慮症,可食藥舒緩情緒,我媽咪都系近幾年系甘, ...

媽咪佢話一定唔係更年。。
佢話佢已提早收經好耐。。

如想知係咪更年期,要睇婦科嗎?

男爵府

回覆 bell18 的帖子

系更年期綜合症,停經幾年後都算,我媽咪都系甘,停做好幾年啦,她自己都話唔系

大宅

helis 發表於 16-11-29 16:35

系更年期綜合症,停經幾年後都算,我媽咪都系甘,停做好幾年啦,她自己都話唔系

當時你媽媽睇咩医生

男爵府

睇家庭醫生,普通科,但該名醫生有睇埋精神科的

複式洋房

國民生產總值:288

helis 發表於 16-11-29 17:26

睇家庭醫生,普通科,但該名醫生有睇埋精神科的

我媽都有相似情況,可否pm醫生資料?

大宅

國民生產總值:3730

bell18 發表於 16-11-27 00:10
但近數月,她 ...
yes ar...
maybe [size=18.018px]有關[size=18.018px]更年期

[size=18.018px]be kind to the elderly...

[size=18.018px]thanks for your sharing & take care !
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎