用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

網購天地 今日: 41|主題: 57032

[淘寶] 退款問題,唔退去支付寶得唔得

伯爵府

國民生產總值:17370

賣家唔肯送去集運,叫我退款,未付款前佢已經知道地址,付款後話集運唔送,但我支付寶綁定唔到,退左都用唔到入面d錢,咁我可以點做?

王國熱話
售二手兒童玩具、摺餐椅
100%新 米妮人型大公仔 $200
BB 公仔 85%新 會叫,可換衫
Japan gals 天然水素水面膜 30片 $120

複式洋房

國民生產總值:287

叫佢唔好退款去支付寶,你自己申請退款,你用咩俾錢就退返果度。即係用PPS俾就退返落PPS度。

伯爵府

ty1115 發表於 16-11-27 02:21
叫佢唔好退款去支付寶,你自己申請退款,你用咩俾錢就退返果度。即係用PPS俾就退返落PPS度。 ...

我用大陸銀行卡付款,要唔要比銀行卡no.賣家?
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

複式洋房

國民生產總值:287

唔洗俾卡No.佢,你申請咗退款佢同意就得啦!
我未試過用大陸卡,用香港卡就係咁,問過客服佢話邊度俾錢就退返邊度。可以問問客服大陸卡係咪都係一樣。

伯爵府

ty1115 發表於 16-11-27 02:49
唔洗俾卡No.佢,你申請咗退款佢同意就得啦!
我未試過用大陸卡,用香港卡就係咁,問過客服佢話邊度俾錢就退 ...

ok,thx
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

瑪瑙宮

國民生產總值:131547

好媽媽勳章

引用:叫佢唔好退款去支付寶,你自己申請退款,你

原帖由 ty1115 於 16-11-27 發表
叫佢唔好退款去支付寶,你自己申請退款,你用咩俾錢就退返果度。即係用PPS俾就退返落PPS度。 ...

珊瑚宮

國民生產總值:122709

shop_baby 發表於 16-11-27 00:44
賣家唔肯送去集運,叫我退款,未付款前佢已經知道地址,付款後話集運唔送,但我支付寶綁定唔到,退左都用唔 ...

你有 支付宝 & 內地銀行戶口。並己開通吧?

如是。
支付宝 vs 內地銀行戶口。

1. 消費時, 用支付宝付$。 (收$ 3-5日后, 才能用$)
2. 由支付宝, 轉出入 自己內地銀行戶口。
3. 以往 我可先用支付宝, 余款再用 內地銀行戶口。 (E+ 有D阻礙一我未深入研究)

我想有高手, 指導下我的問題。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:4730

333s 發表於 16-11-27 08:23
你有 支付宝 & 內地銀行戶口。並己開通吧?

如是。

我之前都試過,唔知係唔係唔可以,試唔到

支付寶有餘額,已認證大陸銀行
我想購買既野已超過支付寶餘額
我想用埋支付寶餘額,餘數用大陸銀行找數
但揀支付寶餘額就揀唔到大陸銀行,揀大陸銀行就揀唔到支付寶餘額
唔知點操作

我諗,若還是找不到操作,我索性把支付寶餘額轉晒入大陸銀行
以後付款快捷支付方式,直接大陸銀行找數便是

伯爵府

國民生產總值:16479

ko3go 發表於 16-11-27 09:30

想用晒啲餘額好易,下次買嘢,計啱數,充值餘額到同訂單金額啱啱好,再揀用餘額付款就ok啦。

珊瑚宮

ko3go 發表於 16-11-27 09:30

原來你也是呀?

初想用埋支付寶餘額,餘數用大陸銀行找數
但揀支付寶餘額就揀唔到大陸銀行,揀大陸銀行就揀唔到支付寶餘額。 same here.

唔知點操作, 結果 transfer 支付寶餘額 --> 大陸銀行戶口。

簡而快。

退款入 支付寶 or 大陸銀行戶口, 最重要 make sure 錢退入我大名。
100%安心。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

333s 發表於 16-11-27 10:45
原來你也是呀?

是啊!
但揀退款入邊度
我覺得若對方問起,我會選叫佢直接退入支付寶戶口

因保險起見,唔應該俾銀行戶口。

伯爵府

333s 發表於 16-11-27 10:45
原來你也是呀?

呢啲叫提現,而家要收費啦,所以我唔提現,充夠數用埋佢。又或者將餘額轉入餘額寶收息,銀行又轉啲到餘額寶,唔用時收息,買嘢時揀餘額寶直接付款。

大宅

lyh80115 發表於 16-11-27 10:56
呢啲叫提現,而家要收費啦,所以我唔提現,充夠數用埋佢。又或者將餘額轉入餘額寶收息,銀行又轉啲到餘額 ...

唉!?乜要收費???
是銀行收錢嗎?(我用大陸中銀)
或是支付寶收費?

我入支付寶睇,佢寫「免提」,還以為什麼手續費都不需要,我轉十蚊,就係有十蚊入戶口,不會扣任何費用。

333s    發表於 16-11-27 11:10

伯爵府

ko3go 發表於 16-11-27 11:02
唉!?乜要收費???
是銀行收錢嗎?(我用大陸中銀)
或是支付寶收費?

其實有個終生免費額2萬嘅,過咗2萬先開始收費。

珊瑚宮

lyh80115 發表於 16-11-27 10:56
呢啲叫提現,而家要收費啦,所以我唔提現,充夠數用埋佢。又或者將餘額轉入餘額寶收息,銀行又轉啲到餘額 ...

初時是見, 須付 5元, 我就 cancel la。 唸住 有机會用尽數目的, 清掉支付宝。

上个月, 申請退款, 用了还有余數 3.2元。 直入銀行戶口。過左 wor。

you try try. 用小數目, 唔傷身。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎