自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係一個大陸人的網站睇到的。覺得好攪笑。重來沒有從這個出發點去睇。大家又不知有什麼睇法。

我刚去香港的时候,经常看到楼盘广告,价格2千万,地铁上盖。我当时很纳闷,买得起2000万房子的人为什么要搭地铁呀!?

伯爵府

因為香港既公交網絡發展好完善,未長住過既人好難感受到
優悠在澳洲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢真係剛去香港.

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

其實好少事,香港交通咁方便,兩支公真係坐地鐵快過開車再搵位泊…

同埋亦唔係只係香港咁樣,我都識個外國華人富商 (身家 n 億個種) 係外國都成日都同老婆坐電車 仲有大少爺為咗識朋友日日朝同同學逼車,唔比司機車… 我心諗你其實叫司機車埋你朋友,你d friends 應該仲開心

別墅

有個朋友,以前一齊返學放學係搭地鐵咯,食飯又係同我地一樣,著衫比較殘舊,有次去佢屋企玩,哇,原來係勁有錢,仲有司機接送我地。。。

男爵府

Fatrix 發表於 16-11-27 04:30
係一個大陸人的網站睇到的。覺得好攪笑。重來沒有從這個出發點去睇。大家又不知有什麼睇法。

我刚去香港的 ...

因為唔係主要交通方便住戶,而係整個社區會容易吸引發展機會

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:係一個大陸人的網站睇到的。覺得好攪笑。重

原帖由 Fatrix 於 16-11-27 發表

我刚去香港的 ...
因為國內人有車好普遍,一個中等家庭兩三架是正常,尤其二三線城市,應該係國內公共交通沒香港發達,而且國內泊車比較方便,香港是公共交通比較方便~

正如我在香港無車,因我唔鐘意揸(因常諗野),叫老婆考牌佢又話唔考,但最主要係香港公共交通太方便,地鐵/巴士/小巴/的士,去邊都非常容易搭,但如果我要在國內長駐跑廠,我一早在國內買左車,因對好多城市來講車是必需品~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:有個朋友,以前一齊返學放學係搭地鐵咯,食

原帖由 caca666 於 16-11-27 發表
有個朋友,以前一齊返學放學係搭地鐵咯,食飯又係同我地一樣,著衫比較殘舊,有次去佢屋企玩,哇,原來係勁 ...
我小學時個同學又係有司機接送,仲車埋我~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

養車既費用,夠日日搭的。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:大陸人對香港的睇法。

我識有人系廣州市區,樓下車位千幾,返工車位又千幾,都唔知唯乜?亦有人有車都嫌塞車泊車煩,買部單車返工。
只可以話發文者唔系大城市的人

珍珠宮

Fatrix 發表於 16-11-27 04:30

我刚去香港的 ...

事實係咁,我返大陸對試搭佢地各種公共交通工具有興趣,佢地覺得到處車出車入才叫夠款待型格,講緊親友,並非商務應酬。

珍珠宮

momo06 發表於 16-11-27 08:43
我識有人系廣州市區,樓下車位千幾,返工車位又千幾,都唔知唯乜?亦有人有車都嫌塞車泊車煩,買部單車返工 ...

單車除咗郊遊專徑,我係大陸市區唔敢踩,完全冇紀律可言

wcpcelia    發表於 16-11-27 09:34

侯爵府

廣州市區,樓下車位千幾,返工車位又千幾,都唔知唯乜?亦有人有車都嫌塞車泊車煩,買部單車返工------
1.上年去過廣州市區,朋友講真係好塞車,如不遠駕單車返工唔奇.
2.國內地大,有車真係方便d--如出差,探親.短線旅遊.四處找新口味食館

3.去郊區/國家公園吸(養)-吸青新空氣
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:momo06 發表於 16-11-27 08:43 我識

原帖由 brindlewin 於 16-11-27 發表
近年大陸農村都唔踏單車,最屎都電動單車........城市踏單車同香港一樣,變了休閒用~

好少返大陸又話怕大陸人仕,真係要返去睇下人地D城市發展成點,我每年己經四圍去旅行,但近年見到國內的發展,見到都十分驚訝嘩然~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:廣州市區,樓下車位千幾,返工車位又千幾,

原帖由 張就仁 於 16-11-27 發表

廣州市區,樓下車位千幾,返工車位又千幾,都唔知唯乜?亦有 ...
最重要/原因係佢地,2009年金融海嘯後中國社會/市民,變得富有,很多人有能力買車,2015年 國內流通人民幣由130萬億上升到 160萬億,可想而知市民的購買力上升了多少?

買基金真係好傷

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:Quote:momo06+發表於+16-11-27+08:43+我識

原帖由 brindlewin 於 16-11-27 發表
市區好多地方有緑道架。

珍珠宮

大力大力 發表於 16-11-27 09:05
近年大陸農村都唔踏單車,最屎都電動單車........城市踏單車同香港一樣,變了休閒用~

好少返大陸又話怕大 ...

唔係啦,依家踩單車又熱返因為後生覺得型,早上返工踩係高富海歸酷炫 不過一樣唔多跟交通指示

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

証明佢思想簡單,香港嘅生活佢地識條鐵咩.

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

每逢假日見到好多車排隊等入停車場,我估可能老婆仔女飲完茶個爸爸都未拍到車,在巿區真係打的,坐地鐵好過。

首頁

尾頁

跳至