懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日38week2,時間過得好快,我有d唔捨得BB要出世,感覺好奇妙......而家個肚成日怨怨痛......
我3/12(39week1)搵陳樹武醫生係寶血醫院(明愛)開刀。
心情真係......又驚又喜,驚係開刀後既情況,喜係可以見到我個寶貝。
求有緣人分享/一樣係3/12開刀/搵陳樹武醫生生B/係寶血醫院(明愛)出世既/幾錢and覺得手勢點樣?
求靚媽開刀後分享,有冇清胎毒/求開刀過程/開刀後止痛方法/開刀後帶來有何不適/如何處理傷口/如何避免傷口餵食母乳/傷口大約幾耐康復?

因為第一胎,冇經驗又擔心,所以有好多問題,Thank all

別墅

i want to know too~

大宅

請問係咪生咗喇?陳醫生手勢好嗎?手術過程點?傷口痛唔痛?

大宅

FLYEE 發表於 16-12-3 23:30
請問係咪生咗喇?陳醫生手勢好嗎?手術過程點?傷口痛唔痛?

我2号浸會陳醫生開刀,好快,第2日落床冇咩痛,我都估唔到。

大宅

joanwing 發表於 16-12-4 06:19

恭喜曬呀
請問浸會係咪可以抱埋BB黎床埋身餵奶?
親子時間係咪可以爸爸媽媽同bb一齊喺床架?

大宅

FLYEE 發表於 16-12-4 13:10
恭喜曬呀
請問浸會係咪可以抱埋BB黎床埋身餵奶?
親子時間係咪可以爸爸媽媽同bb一齊喺床架?

開刀未落得床可以要求,落得床就一定要去BB房餵奶。親子時間爸爸可以參與。

大宅

回覆 FLYEE 的帖子

陳醫生同麻醉醫生Very Good,陳醫生手勢非常好,麻醉醫生風趣幽默,手術過程大約半個鐘,第一日剩係好攰,係咁訓,第二日落床少痛,但係接受到既痛。今日係第三日,開刀直到而家係落床果下少痛,似小小M痛,放心啦,有止痛藥食。我非常感謝醫生們同寶血醫院工作人員,如果再有得揀或有第2胎,我都會揀返佢地。

大宅

回覆樓主:

醫生係咪每日都會黎巡房架?檢查傷口咁?

大宅

係呀

複式洋房

ymyyy 發表於 16-12-5 04:34

陳醫生同麻醉醫生Very Good,陳醫生手勢非常好,麻醉醫生風趣幽默,手術過程大約半個鐘 ...

我都一月搵陳醫生係寶血,想問您走佬袋戴左咩去?

洋房

saya_b 發表於 16-12-9 04:07
我都一月搵陳醫生係寶血,想問您走佬袋戴左咩去?

我12月7日在港安陳醫生幫我順產,陳醫生好好.

大宅

回覆 saya_b 的帖子

因為我係開刀,我買左佩儷迷你走佬袋、2套睡衣、揸電、1條大毛巾。
之後我後期先知寶血原來有埋走佬袋同日常用品,
3塊墊、網褲3條,14塊衛生巾、佩儷沖洗樽。
牙膏、牙刷、杯、洗頭水、沐浴露、毛巾仔。
我開刀惡露比較少,最後我個佩儷迷你走佬袋冇用過,
每個人惡露多少都唔同,我建議你帶定set,
如果係順產就一定要帶,沖洗樽就唔洗帶。

大宅

回覆 jackie603 的帖子

恭喜,係,陳醫生手勢真係好好,非常感謝佢,下一胎會搵返佢。不過陳醫生順產係咪收$18000?

複式洋房

ymyyy 發表於 16-12-9 11:06

因為我係開刀,我買左佩儷迷你走佬袋、2套睡衣、揸電、1條大毛巾。

好詳細,我都係開刀,但寶血醫院話有啲嘢包,但又叫我再戴,答得好唔太清楚,所以問您,多謝您,您解答好清楚,請問您住左幾日醫院?

洋房

ymyyy 發表於 16-12-9 11:11
回覆 jackie603 的帖子

恭喜,係,陳醫生手勢真係好好,非常感謝佢,下一胎會搵返佢。不過陳醫生順產係咪 ...

我未知順產幾錢,我老公無問明天出院時才知

大宅

joanwing 發表於 16-12-4 06:19

請問浸會生,自己既走佬袋要帶d咩呀?

大宅

FLYEE 發表於 16-12-9 18:29
請問浸會生,自己既走佬袋要帶d咩呀?

我帶毛巾,牙刷,拖鞋,纸巾,出院包巾。其他已足夠。

大宅

joanwing 發表於 16-12-9 19:35
我帶毛巾,牙刷,拖鞋,纸巾,出院包巾。其他已足夠。

請問網褲,M巾,床墊醫院包夠用嗎?
乳墊洗唔洗帶?

大宅

4日3夜,仲有佢有一對襪送埋。你帶定坐月衣物,例如一件褸、頸巾、一對厚襪、拖鞋(因為我係著住去,所以唔記得左講)。你係咪餵人奶?可以帶定一對乳墊做後備。因為我係第一胎,上奶比較慢,第二日俾佢密密啜(開刀當日冇得落床,可以好好休息下,第2日先有得餵BB,係去BB房餵,時間:7:30、11:30、15:30、19:30,每日餵奶4次,可選擇餵唔餵),第四日返左屋企先上到奶,所以都冇用到。依4日3夜很愉快,好似渡假咁,你放心啦,祝你順利。

大宅

FLYEE 發表於 16-12-9 22:15
請問網褲,M巾,床墊醫院包夠用嗎?
乳墊洗唔洗帶?

我夠用,有多。

首頁

尾頁

跳至