用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 39|主題: 10898

食飯用匙問題

別墅

國民生產總值:739

囡囡17個月, 但教極都唔識用匙筆飯,成日用手食,隻匙放到咀邊就反手跌晒d飯, 捉佢隻手教以為我搶佢就係咁fing支匙, 飛到周圍係, 可以點教.......放工一個人湊好累, 煮完又餵又清潔成屋, 得好少時間同小朋友玩

大宅

國民生產總值:3942

ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

無學習對象好似難啲,或者睇下有無bb食飯短片,因為我細女都係學家姐
想認識多啲屯門友

水晶宮

國民生產總值:54848

佢都仲係細,慢慢嚟啦,可以大人係佢面前一齊用匙羹

大宅

國民生產總值:1988

你同佢分別每人一隻匙同碗
係佢面前一齊食,等佢模仿你

小朋友有時會鍾意用手食,我由佢的,因為用手都係一種探索同訓練手指靈活。

我仔就一餐入面唔係全程用匙,有時又會用下手。如果佢少用匙就開口鼓勵下佢用多D用匙食

不過比小朋友自己食就預左清潔功夫多,無計。唯有希望佢越食越叻(乾淨)

侯爵府

國民生產總值:24135

而家仲細,你同佢一齊食,等佢模仿

複式洋房

國民生產總值:325

引用:囡囡17個月, 但教極都唔識用匙筆飯,成日用

原帖由 stephanielui 於 16-11-27 發表
囡囡17個月, 但教極都唔識用匙筆飯,成日用手食,隻匙放到咀邊就反手跌晒d飯, 捉佢隻手教以為我搶佢就係咁fin ...
試下買隻大隻的膠匙(如畢湯個d),用個盒裝d大粒的野(例如獨立包裝的糖),平時俾佢用來玩玩下學畢,玩多幾次就學得好d,食飯見到匙會用得好d

複式洋房

國民生產總值:325

引用:Quote:原帖由 stephanielui 於 16-11-27 發

原帖由 clkam 於 16-11-27 發表
試下買隻大隻的膠匙(如畢湯個d),用個盒裝d大粒的野(例如獨立包裝的糖),平時俾佢用來玩玩下學畢,玩多幾次 ...
開始時我畢左先教佢揸匙放入口,捉住手教好d,生等佢掌握好,先再捉手教畢碗的野,當然最好有啱小朋友用的碗匙會易學點

男爵府

國民生產總值:8122

經常都係咁樣啊~整地成枱成地都係飯粒,但小朋友學食飯都會經歷呢個過程,唯有比D耐性佢。

水晶宮

國民生產總值:61790

我囝囝開始食都系咁,大D自然好D。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎