用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 562|主題: 869974

食物得來不易

男爵府

國民生產總值:7092

有得食要惜褔,依家係KFC 坐對面一家一坐底食就不停彈,一路食就一路鬧又話鹹又話味精,食完仲鬧我想轉位,但好多人。

子爵府

國民生產總值:13962

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 hhmum 的帖子

其實香港人吾系真系好幸福食咩都有毒,除非比好多錢買有機食物 一定要自己煮
我都會話岀街食垃圾,加上kfc d雞 系bb雞比佢打激素打到變幾个月大甘都吾識行。。
有時候想食 點知食完系令到舌頭甘辛苦
食得清淡既人先會明

大宅

國民生產總值:2825

回覆樓主:

見過兩婆孫去茶木食個吐司雪糕,目測食左1/3都無就埋單走人,大嘥到呢 ,呢啲就係真正既大嘥鬼,食物唔好食彈係正常,但唔好騷擾到其他人。

大宅

國民生產總值:4617

咁kfc又真係有味精。佢地第一次食?

複式洋房

國民生產總值:143

hhmum 發表於 16-11-27 10:33
有得食要惜褔,依家係KFC 坐對面一家一坐底食就不停彈,一路食就一路鬧又話鹹又話味精,食完仲鬧 ...

真係好憎人咁!其實佢地知唔知三件巴辣香雞翼可能已經要殺咗兩隻雞,再加其他炸雞,呢-餐佢地口中又咸又味精的-餐,其實係可能幾條生命換返來的?

大宅

國民生產總值:2316

明知係咁都又要食又要嘈, 真係煩.

大宅

國民生產總值:2825

cky34979 發表於 16-11-27 10:42

其實香港人吾系真系好幸福食咩都有毒,除非比好多錢買有機食物 一定要自己煮

其實地球都已經被污染,世界上有咩食材/食物係絕對地有機。

所謂既有機只係相對地無咁多對身體有負面影響既成份/物質,亦可能係商家諗出嚟賺大錢既財技。

珊瑚宮

國民生產總值:122722

有得食要惜褔,依家係KFC 坐對面一家一坐底食就不停彈,一路食就一路鬧又話鹹又話味精,食完仲鬧 ...

那位人士, 最簡單, 下次唔食 KFC 就是啦。 冇人迫佢去KFC 食。對不?
鹹, 喝水, 非汽水。

百彈公主, 或受氣想坐在那里, 發 sit

pansy888hk    發表於 16-11-28 00:05
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

複式洋房

國民生產總值:285

又要食又要嘈, 真係好惡頂

伯爵府

國民生產總值:19850

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大把呢類人
左彈右彈
顯示自己與別不同

大宅

國民生產總值:2822

cky34979 發表於 16-11-27 10:42

同意,自己買材料自己煮,儘量把化肥、殺蟲劑、基因改造、激素、味精、添加劑剔除及減低,比較實際。

快餐店為什麼要落味精、添加劑調味?因為成本原因,那些食材是用人工方法催谷出來,根本無原味,無法入口,不加修飾的話無人會幫襯。

大宅

國民生產總值:2691

有d人以為彈三彈四就等於"識食"

琥珀宮

國民生產總值:182903

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:有得食要惜褔,依家係KFC 坐對面一家一坐底

原帖由 hhmum 於 16-11-27 發表
kfc 係熱氣同味精.. 佢唔係唔知呀

琥珀宮

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:Quote:hhmum 發表於 16-11-27 10:33 有得食

原帖由 算死草 於 16-11-27 發表
有d人以為彈三彈四就等於"識食"
呢類仲有係睇價錢牌食飯,一味覺得貴就係好野

琥珀宮

引用:大把呢類人左彈右彈顯示自己與別不同

原帖由 YY1101 於 16-11-27 發表
大把呢類人
左彈右彈
顯示自己與別不同
懶有品味咁

公爵府

國民生產總值:25066

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好憎呢種人

侯爵府

國民生產總值:23894

食得KFC就梗係多味精啦
Short short 地

公爵府

國民生產總值:29322

BK Milk勳章

食得就預咗

水晶宮

國民生產總值:67622

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 2015xmas

KFC又真係幾難食

男爵府

國民生產總值:8342

convenient 發表於 16-11-27 10:45
真係好憎人咁!其實佢地知唔知三件巴辣香雞翼可能已經要殺咗兩隻雞,再加其他炸雞,呢-餐佢地口中又咸又 ...

你咁諗,要食素!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎