用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

全職媽媽 今日: 7|主題: 16083

邊段時間轉做ftm好d?

大宅

國民生產總值:1352

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
經濟上麻麻,應該夠應付1-2年唔做野
Bb宜加2個月大,99全力湊但有説話聽
1.我搵part time 邊附助99湊邊搵錢,咁就無咁大壓力,唔洗擔心無錢!

2.由3-24個月呢段時間全力湊到佢返學先俾99,但有可能1年後要出返黎搵錢

3.繼續做宜加份工作慳d草定多d錢,到bb預備上幼稚園先辭職全力湊b

王國熱話
桌上遊戲
有無人鐘意砌NANO BLOCK?
請問知唔知HK邊到有呢款廚房玩具賣呀?
玩具反*城有無HAPE 這款玩具賣?幾$?

水晶宮

國民生產總值:54754

如果你轉ftm,老公會唔會全力支持你啊?

大宅

dinosaurmum 發表於 16-11-27 12:52
如果你轉ftm,老公會唔會全力支持你啊?

老公俾我揀
佢建議我揀第一個,雖然草唔到錢,但唔洗郁到草落黎既錢但都無得草錢
我想第二個,因為可以睇住bb大,但就會洗哂d積蓄,到時bb返學可能無錢留俾佢同埋我要立即搵到工,到時更無可能草到錢
第3個就最穩陣,可以每個月草到小小錢留黎bb返學用,但變左大家都少時間見到bb,到大個可能唔親爸爸媽咪(因為我地返工只可以放係99屋企湊)

侯爵府

國民生產總值:24996

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:邊段時間轉做ftm好d

卑我揀2,自己全職湊到返幼稚園,揾返全日班幼稚園,最好揀可以延展幼稚園,都系自己教,自己湊

翡翠宮

國民生產總值:91874

前三年比較關鍵噶,有條件就先做兩年再去做嘢都OK架

水晶宮

國民生產總值:54754

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
小小姐姐 發表於 16-11-27 13:14
老公俾我揀
佢建議我揀第一個,雖然草唔到錢,但唔洗郁到草落黎既錢但都無得草錢
我想第二個,因為可以睇 ...
考慮下第一或者第二個,第三個就唔係咁好,如果俾99湊嘅話,到時會多問題

大宅

我99 唔想我辭職唔做野,
我老公就覺得我可以半職咁做,我怕分配唔到時間去照顧家庭同BB
如果我全職湊就變左要郁銀行草到既錢

真係好掙扎,好怕唔理揀邊個都會後悔

子爵府

國民生產總值:10366

其實你做半職人工幾多先?有無正職一半? 如果太小就不如揀2~

大宅

回覆 snoopyiu 的帖子

一定無全職既一半多數part time都係以時薪計...
其實我考慮轉ftm需要注意d咩?
自己意向,老公意向,經濟條件仲有咩呢?

子爵府

小小姐姐 發表於 16-11-28 11:50

一定無全職既一半多數part time都係以時薪計...

我覺得要同老公講下半職工作同人工會對家庭經濟有咩影響, 我覺得你老公唔想比佢阿媽嘈同辛苦多D, 所以想叫你返半職又照顧BB, 但如果半職人工唔多又幫唔到家計, 咁做來仲咩? 你同老公傾下點好D~

我做過WORKING MUM, 轉左做PARTTIME MUM 至少七年, 到依家FTM 在家工作(FREELANCE)

大宅

做PART TIME可能只係夠我自己洗費(食同日常消耗品既錢),唔洗老公咁大壓力先可能PARTTINME每月只有$5000
如果無呢筆錢就代表老公要俾3-5000蚊我,另外仲要
交租8千
水電煤千幾到2千(冬天可能平一半電費)
供車6千
佢自己食3千
阿B既奶粉尿片大約2千-3千

姐係佢最少要搵到2萬5以上先夠
佢平時返工扣埋MPF都係得萬8蚊

別墅

國民生產總值:761

小小姐姐 發表於 16-11-28 14:32

做PART TIME可能只係夠我自己洗費(食同日常消耗品既錢),唔洗老公咁大壓力先可能PART ...

如果比我的話, 我會咁分配:
做FTM做到小朋友上N班, 自己去做PT幫補
家庭支出方面, 睇下可唔可以搵平D既屋租?
另外供車都係一大筆支出, 架車係咪真係咁需要? 如果唔係用黎搵食的話, 我會賣左佢

PT錢5000+老公份糧18000總收入有23000減去你以上既支出, 不計供車, 都有7千蚊剩

子爵府

pochacco301 發表於 16-11-28 15:33
如果比我的話, 我會咁分配:
做FTM做到小朋友上N班, 自己去做PT幫補
家庭支出方面, 睇下可唔可以搵平D既屋 ...

樓主經濟都緊緊地,咁睇樓主做PT會好D~一來佢唔洗比奶奶哦, 二來有返D收入, 又可以陪伴BB成長的各階段~

到左小朋友上N,可以的話返份正職, 其實到時都係視乎佢奶奶身體點,始終多個錢安心D~ 但小朋友到左小學,又要跟功課, 返到PT最好,唔得到時返份唔太晏又可以準時收工的工~講真, 依家要開始舖路,不過有時好難講, 遇到咩工就咩工,有計劃好過無~

子爵府

小小姐姐 發表於 16-11-28 14:32

做PART TIME可能只係夠我自己洗費(食同日常消耗品既錢),唔洗老公咁大壓力先可能PART ...

找part time工容易嗎?如果長遠secure唔到part time工,唔轉工繼續做落去好d~ BB依家仲咁細已經易湊,識行識走你奶奶搞唔店先諗轉part time, 樓主你諗諗

大宅

諗唔掂先問下各位意見!
間屋連埋車位8千,而架車係搵食車
租同供車一定無得cut
我都唔知搵part time易唔易,我一直都只係做過文職工
如果真係搵,轉做收銀呢d唔洗工作經驗既工做,可能得最底工資做半日囉

大宅

如果我唔做野就真係要食老本
到bb讀書時可能無錢俾到佢....

伯爵府

國民生產總值:19382

回覆樓主:

你老公揾萬八又要比屋租,真係好緊。其實你老公有自己車,可以叫佢諗下計。我啲朋友揸自己車揾食,個個都有3幾萬,但真係要勤力,可能開足十四個鐘頭工。
做FTM, 經濟唔得真係唔好勉強,咪到時盞大家辛苦。我自己就係小學之後先做FTM, 因為要跟功課。

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 rean_chau 的帖子

佢就係見佢d朋友個個渣車都搵到幾萬蚊佢先出車半年黎都係炒散,得閒返下工又放幾日假懶散哂
佢根本無計過自己咁做法搵得幾少
d朋友每日挨面包,由朝到黑係咁做
佢日日快餐店,早餐三十幾,午餐又要食5-60蚊
每日做小小野已經話辛苦

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
其實我好唔想bb俾99 湊
未滿月就成日推住bb車周圍走
宜加得2個月人仔成日都話日頭唔俾佢訓,又話佢訓左十幾個鐘,又成日嘈醒佢
搞到夜晚訓得唔好,又話我個女難搞
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎