用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4124|主題: 870079

小一只參加一樣課外活動會唔會太少?

大宅

國民生產總值:2748

比亞女學過游水,跳舞同畫畫,佢話淨係鍾意畫畫,其他兩樣好唔好放棄呢?還是應該比佢試下其他,有時又覺得佢返學已經好辛苦,放假好想比佢休息下,或者帶佢周圍去玩下,但又擔心佢太少課外活動,好矛盾呀!請大家俾啲意見啦,謝謝!

別墅

國民生產總值:533

captainmama 發表於 16-11-27 10:46
比亞女學過游水,跳舞同畫畫,佢話淨係鍾意畫畫,其他兩樣好唔好放棄呢?還是應該比佢試下其他,有時又覺得 ...

其他活動可以隨興趣而選擇...我個人覺得游水可以唔洗好叻,係識游係需要 :)希望唔好介意;)

複式洋房

國民生產總值:476

回覆樓主:

識游水已ok.. 佢喜歡畫畫就keep住,跳舞如果你唔求拎獎可以放棄。
留返多d時間自由時間好過,果d興趣對升小有用,但已經上咗小學,唔求拎獎就跟囡囡興趣吧!

到小四時,你又要諗定有咩興趣有利升中!

大宅

國民生產總值:1525

小一咁細
個人經驗可以試多幾樣
培養下興趣
我小一都學幾種樂器同興趣班
到小二就揀定左畫畫
我對畫畫好有興趣
所以學哂國畫,油畫同素描

大宅

國民生產總值:2613

興趣是要培養的,不然長大後更難培養

珍珠宮

國民生產總值:34370

畀面勳章

回覆:小一只參加一樣課外活動會唔會太少?

我個女小一時什麼活動都無參加,因為想她適應小一生活先

男爵府

國民生產總值:5577

debbyma 發表於 16-11-27 11:25

我都係咁話

別墅

國民生產總值:512

回覆樓主:

勁小, 起碼3樣先正常, 仲要學一樣樂器

wcpcelia    發表於 16-11-28 09:35

大宅

國民生產總值:4631

回覆 thatpooh 的帖子

子爵府

國民生產總值:14430

debbyma 發表於 16-11-27 11:25

me too打算下一年先

侯爵府

國民生產總值:21307

回覆樓主:

我小朋友都係學一樣樂器而已,邊有咁多時間,星期六日休息,唔想小朋友咁粗勞

子爵府

國民生產總值:14381

游水我無當係興趣,我指定要阿仔學既。我唔洗佢游到去比賽,佢識游就夠喇,同埋keep住游身體的確好d.

其他幾樣都係佢自己簡,本身搬屋之後停左畫畫,岩岩無耐佢又話想學返,宜家又努力搵緊間岩既比佢。

子爵府

國民生產總值:14809

回覆樓主:

這個post的回應都好有建設性,好過其他post啲jm就話咩都唔學,日日玩。
我小朋友小一參加1項課外活動,週末去學琴,暑假學游泳。學校可以畀小一參加嘅活動太少了,而且名額又有限

子爵府

國民生產總值:14809

lovebbb 發表於 16-11-27 13:03
我小朋友都係學一樣樂器而已,邊有咁多時間,星期六日休息,唔想小朋友咁粗勞
...

第日升上三四年級更無時間

侯爵府

國民生產總值:21307

happybebebe 發表於 16-11-27 13:28
第日升上三四年級更無時間

每年暑假會安排小朋友參加幾種活動,佢有興趣才繼續學,唔想為學而學,英文班,奧數班果d,真係唔可以叫課外活動。

伯爵府

國民生產總值:16725

回覆樓主:

我細仔未升小一恆常三樣,跆拳道、letterland&畫畫,升小一跟學校玩兩樣,圖書館堂&小提琴。因星期六只兩樣,星期日返完教會仲可以出街玩。

經驗係小一二比小朋友盡學盡玩,小三開始多功課,到時cut凈真係有興趣的。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

國民生產總值:31541

如果小朋友不太抗拒游水, 我覺得可以比佢繼續,
畢竟游水係求生技能, 佢唔需要游得叻, 但要識游,
而且如果小朋友冇其他運動
一星期游一次水就當做運動.

長遠來說, 即使小朋友唔游水,
都要培養小朋友一項運動,
當有益身心.

男爵府

國民生產總值:5519

畀面勳章

回覆樓主:

我偏向趁細個比佢接觸唔同既活動,等佢發掘興趣,而家小一學緊4樣活動,有2樣係佢自己要求學既,有2樣係我安排佢學的(都鍾意上架),盡量編哂係平日同星期六,到星期日就咩都唔學,出去遊山玩水盡情玩。而家細仲有時間學野,我想小三以後,功課同課程都多左深左,仲難找時間學。

大宅

國民生產總值:2748

我就係冇俾佢學普通話、英文果d, 係得返一樣畫畫,暑假學游泳,學到堂堂都哭,又好心痛喎!可能我都係慈母多敗兒!

大宅

國民生產總值:3679

captainmama 發表於 16-11-27 10:46
比亞女學過游水,跳舞同畫畫,佢話淨係鍾意畫畫,其他兩樣好唔好放棄呢?還是應該比佢試下其他,有時又覺得 ...

游泳係我眼中係必學求生技巧,一定要學識。最好能游渡海泳。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎