用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

孖仔孖女 今日: 1|主題: 4409

三個BB點湊

複式洋房

國民生產總值:402

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我岩岩生左對孖B,一個月大,屋企仲有個大女,兩歲半,日頭返半日學,本身有一個工人。我放產假3個月,返工之後係咪一定要請多一個工人湊呢?

王國熱話
孖B幾周出世 & 幾重 ?
私院孖b開刀
2017 孖胎媽媽?
孖b真的要請2個工人嗎?

大宅

國民生產總值:1857

bridgettebaby 發表於 16-11-27 11:02
我岩岩生左對孖B,一個月大,屋企仲有個大女,兩歲半,日頭返半日學,本身有一個工人。我放產假3個月,返工 ...

我都同你一樣~孖B下年出世~好擔心搞唔掂

複式洋房

國民生產總值:478

一定要3個大人睇住3個細路, 工人加埋婆婆, 嫲嫲出動哂

大宅

國民生產總值:3878

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
你個case同你差唔多
大仔兩歲半,孖b出世
我ftm加工人兩個照顧小朋友

侯爵府

國民生產總值:24166

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
起碼都要2個人,我孖b出世一個月,大女開始返全日k,我自己送返學,婆婆就係屋企睇孖b,我返屋企婆婆就出街,湊埋大女放學。
安排一個人睇頭睇尾同接送大b

複式洋房

littlemilky 發表於 16-11-28 23:57
你個case同你差唔多
大仔兩歲半,孖b出世
我ftm加工人兩個照顧小朋友

即係兩個人凑三個B?辛苦嗎?

男爵府

國民生產總值:7083

回覆樓主:

我孖b出世時大女3歲,返全日。奶奶+姐姐湊孖b。奶奶會帶一個b送咗大女返學,跟著會買埋餸先返屋企。大女放學就2個湊3個。我一放工要即刻返屋企接力。

大宅

國民生產總值:1590

發表於 前天 02:35 |顯示全部帖子
我孖女而家14個月,大女而家兩歲9個月。孖女出世時歲半。知道有孖,即刻轉軚要揀返全日。但係都有段日子係要二打三(冇工人,我ftm加99),唯有將所有嘢都重覆又重覆咁做,同埋盡量大女個schedule同孖嘅schedule唔好疊埋,唔趕嗰啲工夫等啲女瞓晒先做,盡量陪女。加上老公收工就可以頂替99湊女,99就可以煮飯。

係㗎,每一日都好趕好趕,好似好多嘢做唔晒咁。但係我好enjoy湊女。好在大女好乖咁入咗間全日N,所以時間鬆動咗

大家都要加油呀!孖媽是能人所不能的!

民房

國民生產總值:16

發表於 前天 12:05 |顯示全部帖子
生3個(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好幸福

民房

國民生產總值:30

發表於 前天 12:58 |顯示全部帖子
Hiki317 發表於 16-12-2 02:35
我孖女而家14個月,大女而家兩歲9個月。孖女出世時歲半。知道有孖,即刻轉軚要揀返全日。但係都有段日子係 ...
我情況同你好似丫!!!依家21 WEEKs,下年年頭生孖B,到時大女就2歲,我依家仲返緊工,請左一個工人,因為唔想放棄依家呢份工,我考慮左好耐究竟繼續返工,第時一共請2個工人好,定我辭職+1個工人照顧好,,,
不過交曬3個BB比工人始終唔放心,睇黎都係迫住要RESIGN了...=(

不過我相信我同你一樣,雖然每日會好忙碌,但都會好享受同囡囡同一齊相處既時間 ^.^

複式洋房

發表於 昨天 15:17 |顯示全部帖子
suelee 發表於 16-12-2 12:58
我情況同你好似丫!!!依家21 WEEKs,下年年頭生孖B,到時大女就2歲,我依家仲返緊工,請左一個工人,因為唔 ...

其實你一個B果陣時都係交俾工人凑,點解依家反而唔放心?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎