用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

美國媽媽會 今日: 6|主題: 2304

LA arcadia

大宅

國民生產總值:2437

BKXmas勳章

LA arcadia住同讀書好唔好?

王國熱話
bk app成日彈
登入問題
bk 可否增設一個裝修分享區
嘩!咩事吖?工人姐姐在BK搵工@@"

大宅

國民生產總值:3795

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-27 11:17

勁多B6,校區非常普通。鄰近的San Marino好好多。

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-27 12:25
勁多B6,校區非常普通。鄰近的San Marino好好多。

Thanks for reply.
諗緊讀私校定公校?

大宅

國民生產總值:3029

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-27 11:17

我表姐在Arcadia住了30+年。以前無中國人鋪頭現在有了。

大宅

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-27 12:31
Thanks for reply.
諗緊讀私校定公校?

我住係Orange County,因為想小朋友讀有宗教學校,所以我地選擇咗私校。但其實我家係好校區。

其實為小朋友選擇學校,好睇你想要d乜嘢,同你覺得小朋友適合乜嘢環境。

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-27 13:21
我住係Orange County,因為想小朋友讀有宗教學校,所以我地選擇咗私校。但其實我家係好校區。

其實為小朋 ...

我想揾基督教private school。邊區好?

大宅

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-27 13:41
我想揾基督教private school。邊區好?

小朋友幾大?高中定小學?

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-27 22:45
小朋友幾大?高中定小學?

2.5 and 4.5 years old

大宅

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-27 23:10
2.5 and 4.5 years old

首先,2-4歳係preschool ,冇規定要返學。我因為係雙職家庭,又冇長老幫,所以小朋友5歲前都返preschool 。主要當係daycare。

美國5歲係kindergarten,6歳係1st grade。加州規定9月1號滿5歲才可上kinder。基督教學校,我有好多鄰居同朋友讀Friends Christian School。以前好似係network schools ,但今年又好似各自為政。聽聞St. John's Lutheran Schools 都好好,不過好貴。

其實你最好去www.greatschools.org,睇下你想住個city 有乜好學校。

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-28 07:51
首先,2-4歳係preschool ,冇規定要返學。我因為係雙職家庭,又冇長老幫,所以小朋友5歲前都冇返preschool ...

如果只計住,arcadia ok?

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-28 07:51
首先,2-4歳係preschool ,冇規定要返學。我因為係雙職家庭,又冇長老幫,所以小朋友5歲前都冇返preschool ...

私校無ranking,咁點分好唔好?

大宅

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-28 08:45
如果只計住,arcadia ok?

如果你喜歡華人社區同好多b6,Arcadia 住ok

我d 親戚住Monterey Park,但好多老人家。

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-28 08:55
如果你喜歡華人社區同好多b6,Arcadia 住ok

我d 親戚住Monterey Park,但好多老人家。

最緊要唔好太雜,太多crime

大宅

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-28 08:59
最緊要唔好太雜,太多crime

九成各自為政的b6
Crime rate 低,因為d錢唔見得光,俾人打劫都唔敢報警。

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-28 12:00
九成各自為政的b6
Crime rate 低,因為d錢唔見得光,俾人打劫都唔敢報警。

How about chino hill? My hub is going to work in.Chino?

大宅

BKXmas勳章

onalumni 發表於 16-11-28 13:27
How about chino hill? My hub is going to work in.Chino?

If your hubby is working in Chino, then Chino Hills may be better. He houses are newer, cheaper and bigger. It's a diverse community with young middle class families. The school district is ok too. There are Chinese supermarkets in Chino Hills, but you do have to go to Rowland Heights for good food.

大宅

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-11-29 03:55
If your hubby is working in Chino, then Chino Hills may be better. He houses are newer, cheaper an ...

Thanks for info

大宅

國民生產總值:2157

BKXmas勳章

請問LA邊度冇咁貴租。high school 返學方便。出download 唔太遠。EL monte 是否ok?

大宅

BKXmas勳章

smallmui 發表於 16-12-11 10:19
請問LA邊度冇咁貴租。high school 返學方便。出download 唔太遠。EL monte 是否ok?

El Monte 去downtown返工時間好塞車,個commute成個鐘。坐火車可能會好d。

大宅

國民生產總值:2157

BKXmas勳章

lottieclee 發表於 16-12-11 10:30
El Monte 去downtown返工時間好塞車,個commute成個鐘。坐火車可能會好d。
咁有邊區好。住唔貴。唔太遠上班。囝囝返high school又 唔遠
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎