母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

我細女自己帶,而家1歲比家姐1歲細粒同輕,就俾人話我全母乳唔夠營養,要食返啲奶粉……我自己帶1大1細,早餐麵包咖啡,中午出街食,晚餐1星期3日出街食(大女有課外活動)妹妹1星期有3日粥,出街食通粉/麵包/bb餅,有食生果……仲要加咩?

男爵府

回覆樓主:

牛只食草,加左化學品就變好有營養?
人奶營養會優先比左bb先,唔夠營養係你自己咋

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

小平媽媽 發表於 16-11-27 11:48
我細女自己帶,而家1歲比家姐1歲細粒同輕,就俾人話我全母乳唔夠營養,要食返啲奶粉……我自己帶1大1細,早 ...

放心,我自己都係一湊二,但我通常自己煮多,我無點補過煲湯果d,如果你唔夠營養,你自己會感覺到,但人奶一定會係有品質,唔會唔夠營養,如果媽媽本身食唔夠營養,人奶就會由媽媽自身提取營養,我自己就每天都食營養補充品,同魚油
bb同媽媽都要食維他命D
你女食固體食得好唔好呀?

子爵府

人奶營養成分有超過240種,奶粉營養成份只得70-80種,人奶當中既抗體、免疫球蛋白對bb免疫系統發展好重要,而奶粉永遠無可能複製到。
一歲後小朋友已經以固體食物為主,人奶只係早晚各一餐,小朋友一星期三日食粥,大部分時間出街食通粉/麵包/bb餅,咁出街bb有肉類同蔬菜類嗎?麵包/bb餅只能當茶點,唔可以當正餐。正常一歲已經可以食到飯,bb肯食嗎?

伯爵府

回覆樓主:

多謝各位,bb食固都幾好,肯食,不過唔鍾意有粒粒嘅好似肉粒蕃薯粒會吐返出黎,同埋便便3至4日先有1次,已經有飲水食生果都好硬,唔知邊度問題
想認識多啲屯門友

大宅

小平媽媽 發表於 16-11-27 11:48
我細女自己帶,而家1歲比家姐1歲細粒同輕,就俾人話我全母乳唔夠營養,要食返啲奶粉……我自己帶1大1細,早 ...

儍啦, 我都係兩個, 大女大細女足足一個碼, 佢依家四歲都先係著緊三歲尺寸既衫, 邊關事, 每個人都係獨立個體, 有自己生長路線, 骨格,DNA.健康就得啦。 唔好話我自己兩個女。 我兩個細佬都係一個六尺高大, 一個細粒得1米65咋, 佢哋全奶粉啦。 又咪係咁。

伯爵府

回覆樓主:

因為我阿媽2個仔都係差唔多高大(而家170cm),1個食人奶(當年2個月人奶)1個食奶粉,大家由細到大都差唔多,所以覺得係照顧嘅問題,唔應該食咁耐人奶……
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊