親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁大個女未去過北京,新年去出去旅行玩下,韓國日本超貴,吾係我地打工仔俾得起,但帶住兩個小朋友(7歲同5歲)去北京會吾會好辛苦,天氣會點,會吾會落雪,行萬里長城同故宮果啲例行景點會辛苦嗎?希望有人可以解答下,最好有經驗分享下,感激不盡。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

落唔落雪好難講,今年北京已經落左雪。
我地大前年去,零下16度,無雪。凍到嘔飯,幾件冷衫輪住出出入入著(係幾件一齊著),冷帽手套暖包防滑鞋虧佬褲一樣無少。明知流緊鼻涕都凍到唔想除手套,努力索返入去

踩正年初123,好多野無開(咁總有地方去嘅),景點倒瀉咁多人,情況似香港人無無聊聊個個都去海浪公園吧。

北京團幾多sell野點:同仁堂、奧運村、德勝門皮休、蠶絲被、寶膚靈、玉器店,你預都要花幾多時間跟團shopping就係了。

長城唔辛苦,佢唔會預你行得耐。故宮大直路更加唔辛苦啦

男爵府

回覆:kocci 的帖子

如果無帶過小朋友去凍的地方旅行,就不建議新年去北京。可以好凍同大風。另外北京新年好多野都唔開。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 16-11-27 14:21
我地大前年去,零下16度,無雪。凍到嘔飯,幾件冷衫輪住出出入入著 ...

睇到你形容都覺得凍. 我仔聖誕節開始去2星期北京學遊. 希望佢頂得順啦.

天空之城, 快樂之地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 16-11-27 17:57
睇到你形容都覺得凍. 我仔聖誕節開始去2星期北京學遊. 希望佢頂得順啦.
...

佢肯著衫就得。我女早兩年去,連羽絨都話唔想帶,激死我喇

禁止訪問

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 16-11-27 18:50
佢肯著衫就得。我女早兩年去,連羽絨都話唔想帶,激死我喇
...

其實咁凍, 我係室內都唔想郁, 仲講要外出遊覽。

wcpcelia    發表於 16-11-28 11:33
天空之城, 快樂之地

別墅

kocci 發表於 16-11-27 11:52
咁大個女未去過北京,新年去出去旅行玩下,韓國日本超貴,吾係我地打工仔俾得起,但帶住兩個小朋友(7歲同5 ...

我是北京人,每年都会带小孩(4岁)冬天回京,圣诞或春节,建议楼主不要去万里长城了,那里的温度是要低市区几度的,楼主可以去浸温泉和滑雪,我仔每次去都玩的好开心,可以提前book好,也可以去水世界玩,有温泉浸还有水滑梯,简单自助午餐什么的,可以玩一天。再有可以去地坛逛庙会,感受北京年的味道,不过就劲多人~

禁止訪問

王國長老

ziyan9810 發表於 16-11-27 20:25
我是北京人,每年都会带小孩(4岁)冬天回京,圣诞或春节,建议楼主不要去万里长城了,那里的温度是要低市 ...

踏入大年初一,民間煙花非常震撼,我本身訓左俾佢嘈醒,一打開窗簾呆左(大鄉里出城未見過世面),拍醒我老公一齊睇。
我間酒店在東三環,望出去一條大公路,係沿住公路每一棟大廈都勁放,我數過淨係我間酒店放左約70箱(一箱有香蕉箱咁大)。香港年初二果d簡直係小兒科

王國長老

TopKind 發表於 16-11-27 20:39
凍唔緊要, 最慘係 ''削''
室內冇暖氣的地方, 直情係陰寒過殯儀館.

又好少室內地方無暖氣(可能遊客區)。除下著下麻煩就真。
凍過殯儀館好平常,零下十幾度啊

王國長老

TopKind 發表於 16-11-27 19:44
農曆新年去北京, 只有五個字 : 貼錢買難受.

還算ok啦。
公司都關門就一定。景點多本地人。但跟團要去嘅地方都樣樣有。意外收穫係唔塞車,平時出差在朝陽區20分鐘唔郁閒閒地。新年成條長安大街任你行,暢通無阻

別墅

Charlotte_mom 發表於 16-11-27 20:40
踏入大年初一,民間煙花非常震撼,我本身訓左俾佢嘈醒,一打開窗簾呆左(大鄉里出 ...

:mother:是呀,通常過年就會想帶阿仔回去感受下氣氛,我們通常都會穿件薄薄的針織衫,然後套一件超長且厚的羽絨大衣在外面,這樣出入就很方便~

大宅

Charlotte_mom 發表於 16-11-27 14:21
我地大前年去,零下16度,無雪。凍到嘔飯,幾件冷衫輪住出出入入著 ...

多謝你意見,我會重新考慮下

大宅

ziyan9810 發表於 16-11-27 20:25
我是北京人,每年都会带小孩(4岁)冬天回京,圣诞或春节,建议楼主不要去万里长城了,那里的温度是要低市 ...

收到,吾該晒

複式洋房

回覆 ziyan9810 的帖子

請問喺边个網站訂滑雪場?南山滑雪埸方便嗎?

別墅

bambywong 發表於 16-12-3 12:52
回覆 ziyan9810 的帖子

請問喺边个網站訂滑雪場?南山滑雪埸方便嗎?

要看你住在什么地方呀~市区就朝阳公园,郊区就要考虑路程,租车或者的士~ 建议下载一个“大众点评”的app来找地方,吃饭,滑雪,温泉之类的~

男爵府

Wa 你全部購物点都記得 比你提起全部都有被領隊帶去,勁浪費時間

男爵府

今年年廿八去,年初三返, 完全不凍, 冇雪, 行長城, 囝囡仲行得快過我,

食同住也幾好, 年初三去天壇, 勁多人, 一定要跟實導遊.

同仁堂、奧運村、德勝門皮休、蠶絲被、寶膚靈、玉器店, 不要買,

特別係同仁堂, 你一坐下, 冇病也俾他講到有病.

珍珠宮

tiger. 發表於 16-12-3 21:19
Wa 你全部購物点都記得 比你提起全部都有被領隊帶去,勁浪費時間
...

所以我對大陸團很反感,聽書多過玩

首頁

尾頁

跳至