用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 51|主題: 48878

BB床&BB車介紹

大宅

國民生產總值:1238

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
照完結構想開始睇BB床,BB車同網床, 但完全沒有idea邊個牌子比較好,網上好多廣告都不知邊個好。請問JM可以介紹一下嗎?
最主要想搵大牌子,安全最重要,價錢below$2000的有嗎?

別墅

國民生產總值:589

回覆樓主:

你不如去行下荷花,mothercareAeon 一田,睇下先,再返屋企度下位,睇啱心水然後再等 2 月BB 展睇下有冇減。老實講2000 樓下又要好既 選擇唔多,除非係細床或網床(之後要再買大d )。 BB 車一樣,大車細車視乎你生活習慣。如果出入搭公共交通,你唔會買大車,因為重好多又難攞。出入私家車多咁可以買大D, 咁大車多數穏陣D. 消委會前幾個月選擇月刋有 BB 車測試,你可以去參考下。
Budget 方面你可以睇下 2 手市場有冇人會 $2000 樓下放d 靚車出來。因為靚d 同用料實淨既全新車一般都過 $2000。

大宅

國民生產總值:2551

另外車仔都係,好多大牌都一定超過2千以上,pp都過3千,再有啲4,5千都有,仲要睇下你有咩要求,想輕但啲位會窄,重既實淨但一個人拎會好重,或者有人要求雙向/單向,個碌要360度轉等等,要自己試上手再衡量先知

大宅

popofat 發表於 16-11-27 14:59
你不如去行下荷花,mothercareAeon 一田,睇下先,再返屋企度下位,睇啱心水然後再等 2 月BB 展睇下有冇減 ...

我本身冇車,但都揀左架7kg既歐洲車,貪佢夠實淨同冇咁拋,車真係要試上手先得,日本車太輕我覺得好拋

別墅

Jenny_lau 發表於 16-11-27 15:09
我本身冇車,但都揀左架7kg既歐洲車,貪佢夠實淨同冇咁拋,車真係要試上手先得,日本車太輕我覺得好拋:igi ...

係呀,呢d 野真係好個人。我都睇咗成三個月先決定到。最後同你一樣買歐洲車,因為我想雙向,又想要做 埋high chair, 我6299 離我屋企遠,行動又不便,第時都係要開車阿B探老人家,BB車可以較高低做埋 high chair 會方便好多,唔洗特登響 6299 屋企買高凳,出街食飯又唔洗用公用high chair 又抺一輪。

大宅

popofat 發表於 16-11-27 15:23
係呀,呢d 野真係好個人。我都睇咗成三個月先決定到。最後同你一樣買歐洲車,因為我想雙向,又想要做 埋hi ...

咁我買果架又冇你果架咁多功能,我第時要搭巴士出入呀,唯有辛苦啲

大宅

popofat 發表於 16-11-27 14:59
你不如去行下荷花,mothercareAeon 一田,睇下先,再返屋企度下位,睇啱心水然後再等 2 月BB 展睇下有冇減 ...

本身都唸住下星期去荷花睇,不過因為對於嬰兒品牌冇任何認識,所以唸住攞下意見先睇。因為我初期時唔太穩定,所以到而家都冇咩點去行街,一田sogo減價果d就一定唔會去迫了。到下年BB展,唔知到時肚大會唔會太攰⋯⋯

大宅

Jenny_lau 發表於 16-11-27 15:09
我本身冇車,但都揀左架7kg既歐洲車,貪佢夠實淨同冇咁拋,車真係要試上手先得,日本車太輕我覺得好拋:igi ...

咁又係,重既車會穩d但又好難拎,上落交通工具真係有困難。果日見皇室堡有d bb車做聖誕特價減到$19XX, 仲唸住呢個價錢會係average既價錢。

大宅

YuenYuenKwok 發表於 16-11-27 17:07
本身都唸住下星期去荷花睇,不過因為對於嬰兒品牌冇任何認識,所以唸住攞下意見先睇。因為我初期時唔太穩 ...

今年bb展冇床冇乜車睇,如果為左睇車睇床,基本上可以唔洗去,果度仲多人

大宅

YuenYuenKwok 發表於 16-11-27 17:13
咁又係,重既車會穩d但又好難拎,上落交通工具真係有困難。果日見皇室堡有d bb車做聖誕特價減到$19XX, 仲 ...

所以我揀左可以單手收車,不過都擔心到時太重要轉車。荷花果啲我睇過,貴又唔識,如果你睇岩,試上手再係啲樓上店買仲平。

複式洋房

國民生產總值:336

我都係買重身嘅歐洲車,但唔係雙向,而家後悔冇買雙向,呢排d風兜口兜面,我都覺得亞B好辛苦

大宅

Tina751212 發表於 16-11-27 17:23
我都係買重身嘅歐洲車,但唔係雙向,而家後悔冇買雙向,呢排d風兜口兜面,我都覺得亞B好辛苦
...

Come低個擋,加張被仔會唔會好啲,我都係買左單向炸

別墅

YuenYuenKwok 發表於 16-11-27 17:07
本身都唸住下星期去荷花睇,不過因為對於嬰兒品牌冇任何認識,所以唸住攞下意見先睇。因為我初期時唔太穩 ...

如果睇得啱可以Christmas sale 買。同埋可以同樓上店格下價。不過要問定遲d 有冇新款,如果唔係一出新款舊款又減。我買 bb high chair 爭d 中招。事缘 AeOn BB 展我睇中咗張 combi dreamy high chair, 我見唔係減得特別平,好似九折再減幾百,諗住再䏲下,因為之前響 Bebe dream fb 見到舊年 Christmas 佢地有減價仲有聖誕禮包送好似重抵。 Aeon 個 sales 見我有猶疑又扮晒野又話得最後一張又點點,又話個款受歡迎好似唔買就冇咁。但我果陣陀得 6 個月根本唔急,所以冇買。過一兩日,我有朋友介紹咗間樓上店,都係賣行貨的,我問價已經係門市既8 折到。佢仲叫我唔係急嘅可以等到10 月因為有新款。到10 月佢send 個新 catalogue 來,我最後買咗新款因為包埋初生墊,仲平過aeon 減價後價錢。

大宅

popofat 發表於 16-11-27 19:12
如果睇得啱可以Christmas sale 買。同埋可以同樓上店格下價。不過要問定遲d 有冇新款,如果唔係一出新款舊 ...

Aeon果啲不嬲都貴過出面樓上店,我張床折上折再折先平過出面買

複式洋房

Jenny_lau 發表於 16-11-27 17:27
Come低個擋,加張被仔會唔會好啲,我都係買左單向炸

我有咁做,但都覺得唔得,想換架車

大宅

Tina751212 發表於 16-11-27 20:09
我有咁做,但都覺得唔得,想換架車

初生bb體溫好高嫁,或者佢唔覺凍呢,唔好晒錢又買

複式洋房

Jenny_lau 發表於 16-11-27 20:14
初生bb體溫好高嫁,或者佢唔覺凍呢,唔好晒錢又買

我B成日病,出世8個幾月,除左坐月冇病,其他7個月每個月都要見一次醫生,我已經好俾心機照顧,呢個月又病左十日到,而家仲未好

大宅

Tina751212 發表於 16-11-27 22:06
我B成日病,出世8個幾月,除左坐月冇病,其他7個月每個月都要見一次醫生,我 ...

擔心死人,加油呀媽媽

別墅

Jenny_lau 發表於 16-11-27 19:20
Aeon果啲不嬲都貴過出面樓上店,我張床折上折再折先平過出面買

不過有D 樓上店可能賣水貨未必有保養,所以要問清楚。

大宅

popofat 發表於 16-11-27 22:31
不過有D 樓上店可能賣水貨未必有保養,所以要問清楚。

Yes
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎