用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 324|主題: 117466

[韓國] 釜山&首爾酒店

大宅

國民生產總值:1510

釜山-海雲台ciel de mer酒店
首爾-新村ever8 residence
想問下依2間酒店ok嗎?

另外釜山邊度兌換won扺啲呢?

王國熱話
知道老細之前想大肚個陣炒我, 大家會繼續...
阿女反小一先覺得雙職家庭係「白無」!
24小時whatsapp, email, wechat
有冇自僱或家工作嘅媽咪?

大宅

國民生產總值:1274

露比EE 發表於 16-11-27 15:22
釜山-海雲台ciel de mer酒店
首爾-新村ever8 residence
想問下依2間酒店ok嗎?
海雲台好鬼遠, 始終係西面、釜山站酒店比較方便, 南浦洞大部分只是 旅館質素.
海雲台一般酒店都 ''未到 Grade'', 即是 4-Star hotel, 頂多係四星尾.

上次在西面 365 銀行換錢, 同日首爾明洞換 HK$ = 147.5, 我在這銀行換 146.9, 相當靚價. 有人話南浦洞有兌換店, 但我行左幾日, 只見過 2-3 間橫街小店, 好難搵.

Ever 8 只是服務式住宅, 交通方便, 但設施欠奉, 不過房間冇乜問題的.

大宅

TopKind 發表於 16-11-27 20:12
海雲台好鬼遠, 始終係西面、釜山站酒店比較方便, 南浦洞大部分只是 旅館質素.
海雲台一般酒店都 ''未到 Gr ...

我老公都話西面方便啲,有冇酒店介紹比我呀?
機場換$可以嗎? 聽其他jm話用銀聯提款都得,手續費幾$呢?

大宅

國民生產總值:1274

露比EE 發表於 16-11-27 20:47
機場換$可以嗎? 聽其他jm話用銀聯提款都得,手續費幾$呢?...
機場兌換率比市中心差 8-10%, ATM 一次費用約 HK$20-40, 問返銀行
西面酒店大部分不太近地鐵, 好的酒店又過千, 不太值, 我去過兩次都係住東橫 Inn, 價錢平, 車站出來行大直路約 5-6分鐘, 算係中庸之選.

大宅

TopKind 發表於 16-11-27 21:34
機場兌換率比市中心差 8-10%, ATM 一次費用約 HK$20-40, 問返銀行
西面酒店大部分不太近地鐵, 好的酒店又過 ...

我揾到1間叫arban hotel, $1701/4晚, 睇地圖都近西面站。
咁我係香港唱定過去好過慢慢揾!

wcpcelia    發表於 16-11-28 11:34

大宅

國民生產總值:1401

露比EE 發表於 16-11-27 20:47
機場換$可以嗎? 聽其他jm話用銀聯提款都得,手續費幾$呢?
...

其實你可以考慮南浦,釜山雖然有地鐵,但景點多數是坐巴士。價錢比較平,好似首爾明洞。坐車比西面方便好多。
可以考慮 Aventree ,今年暑假過住3人房,都OK,3人房包早餐約港幣800,2人房約700元。
西面有免稅店和食店多,但兩者之間坐地鐵十分方便。

另比較好的對換店是在南浦的友利/映珍
我們都是由酒店行過去,好容易找
DouglasMaMa :lol

大宅

回覆樓主:

多謝你&topkind意見,等我再留意下先!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎