用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

出埠旅行 今日: 117|主題: 128299

[韓國] 釜山&首爾酒店

大宅

國民生產總值:2097

BKXmas勳章

釜山-海雲台ciel de mer酒店
首爾-新村ever8 residence
想問下依2間酒店ok嗎?

另外釜山邊度兌換won扺啲呢?

王國熱話
請問呢三個牌子既泵奶器邊個好?
有無儲奶袋介紹?
medela儲奶袋問題
求救優合裝唔到medela配件

禁止訪問

國民生產總值:2948

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-11-27 20:12
海雲台好鬼遠, 始終係西面、釜山站酒店比較方便, 南浦洞大部分只是 旅館質素.
海雲台一般酒店都 ''未到 Gr ...

我老公都話西面方便啲,有冇酒店介紹比我呀?
機場換$可以嗎? 聽其他jm話用銀聯提款都得,手續費幾$呢?

禁止訪問

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-11-27 21:34
機場兌換率比市中心差 8-10%, ATM 一次費用約 HK$20-40, 問返銀行
西面酒店大部分不太近地鐵, 好的酒店又過 ...

我揾到1間叫arban hotel, $1701/4晚, 睇地圖都近西面站。
咁我係香港唱定過去好過慢慢揾!

wcpcelia    發表於 16-11-28 11:34

大宅

國民生產總值:1690

BKXmas勳章

露比EE 發表於 16-11-27 20:47
我老公都話西面方便啲,有冇酒店介紹比我呀?
機場換$可以嗎? 聽其他jm話用銀聯提款都得,手續費幾$呢?
...

其實你可以考慮南浦,釜山雖然有地鐵,但景點多數是坐巴士。價錢比較平,好似首爾明洞。坐車比西面方便好多。
可以考慮 Aventree ,今年暑假過住3人房,都OK,3人房包早餐約港幣800,2人房約700元。
西面有免稅店和食店多,但兩者之間坐地鐵十分方便。

另比較好的對換店是在南浦的友利/映珍
我們都是由酒店行過去,好容易找
DouglasMaMa :lol

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

多謝你&topkind意見,等我再留意下先!

大宅

國民生產總值:2024

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-11-27 21:34
機場兌換率比市中心差 8-10%, ATM 一次費用約 HK$20-40, 問返銀行
西面酒店大部分不太近地鐵, 好的酒店又過 ...

東橫Inn ok嗎?check out 時間好似好早!何否寄存行李?

男爵府

國民生產總值:8480

2017勳章 BKXmas勳章

露比EE 發表於 16-11-27 22:37
我揾到1間叫arban hotel, $1701/4晚, 睇地圖都近西面站。
咁我係香港唱定過去好過慢慢揾!
...

我都book 左呢間。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

禁止訪問

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-12-11 23:07
西面東橫 Inn 位置、價錢、設施、清潔 ... 以平價住宿來講, 都冇乜投訴.
我訂 Standard Twin 連稅及簡單早 ...

東橫inn 附近多嘢食嗎?多店舖逛嗎?

禁止訪問

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:1097

BKXmas勳章

回覆樓主:

釜山可考慮busan business hotel,近lotte dept store, 明洞可諗lotte L7, 新及方便

大宅

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-12-12 10:35
東橫行過對面馬路, 就有一間五層樓高的中檔級數大型商場, Ground Floor 係類似 City-Super 級數的超市, 開 ...

東橫inn有西面同釜山站!?

大宅

BKXmas勳章

mingcheng 發表於 16-12-12 12:56
東橫inn有西面同釜山站!?

你上次住西面去銀行換錢?

禁止訪問

BKXmas勳章

禁止訪問

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-12-12 13:45
Yes, 上面講左了, Rate 都好靚仔, 銀行兌換, Rate 靚就是了, 不一定要搵街鋪 ( 而且西面搵唔到街鋪 ). ...

去銀行換,是否要出示護照?要收手續費嗎?用港幣是否亦可兌換?

禁止訪問

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

TopKind 發表於 16-12-12 18:05
要出示護照, 我換大約 HK$3,000, 用港幣換, 365 Bank 冇任何手續費, 當日的 Rate 係 146.9 = HK$3,000 x 14 ...

Thank you very much
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎