用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 562|主題: 869589

有乜辦法令手術後傷口快d癒合?  

子爵府

國民生產總值:10731

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我10月頭腳踭位置做左個手術,但到而家差唔多2個月都未埋晒口,傷口一直都d啡色既野流出來,個醫生只係識同我貼塊膠布,叫我唔好理佢,一星期先換一次膠布,冇再作其他護理!呢2個月我隻腳唔濕得水,沖涼勁麻煩,又唔去得街,日日係屋企坐監,好困擾,我就快抑鬱架啦!其實有冇方法或食物可以令傷口快d癒合呢?

大宅

國民生產總值:4930

小傑媽媽 發表於 16-11-27 16:50
我10月頭腳踭位置做左個手術,但到而家差唔多2個月都未埋晒口,傷口一直都d啡色既野流出來,個醫生只係識同 ...

介唔介意我問一句,係咪已經check過無糖尿病

男爵府

國民生產總值:8330

正常應該唔會

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2015xmas

KTKTKT5 發表於 16-11-27 16:55
介唔介意我問一句,係咪已經check過無糖尿病
我試過篤手指驗,指數屬正常,以我所知應該冇糖尿病!

男爵府

國民生產總值:9356

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

有冇每天洗傷口?
同埋有冇血糖高的問題?
我9月中做完膝頭哥手術,條疤痕已經埋哂口好耐。

子爵府

py84ko 發表於 16-11-27 17:01
有冇每天洗傷口?
同埋有冇血糖高的問題?
我9月中做完膝頭哥手術,條疤痕已經埋哂口好耐。
冇洗傷口呀,我一星期覆診一次,每次個醫生都只係睇下個傷口,跟住貼塊膠布,叫我唔好自己換,即係塊膠布貼住一星期唔好理佢,覆診時佢都冇同我洗傷口架!我成日覺得每日流d啡色野出來,但又唔比換膠布,日日咁撻住係傷口好核突又唔衞生,但個醫生都唔比我自己換,冇計!

洋房

國民生產總值:65

回覆 小傑媽媽 的帖子

唔理個傷口,應該好快就得
:))))

子爵府

angelcarol 發表於 16-11-27 17:12
回覆 小傑媽媽 的帖子

唔理個傷口,應該好快就得
我已經等左差唔多2個月

大宅

國民生產總值:3953

去睇另一個醫生,可能個傷口發炎

複式洋房

國民生產總值:132

人體傷口有自癒能力,你呢個情況可能要搵醫生安排種菌化驗,睇吓係咪有抗藥性細菌喇

子爵府

大將軍 發表於 16-11-27 17:17
去睇另一個醫生,可能個傷口發炎
佢次次覆診都同我講話冇發炎,唔埋口既原因只係歸咎於我行得多,但我最多都只係間中屋企附近食個飯,散下步,而且都好小心咁龜速咁行,點會行得多?呢兩個禮拜直情唔比我出街,但我又唔見得傷口好左喎,仲係有d啡色野流出來,即係仲未埋到口啦!

水晶宮

國民生產總值:65321

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小傑媽媽 發表於 16-11-27 16:50
我10月頭腳踭位置做左個手術,但到而家差唔多2個月都未埋晒口,傷口一直都d啡色既野流出來,個醫生只係識同 ...

食多啲蛋白質嘅嘢,等待傷口愈合,係要比平常多食蛋白質食物。 少食多餐夠營養,傷口會愈合快啲。

男爵府

國民生產總值:9356

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

小傑媽媽 發表於 16-11-27 17:07
冇洗傷口呀,我一星期覆診一次,每次個醫生都只係睇下個傷口,跟住貼塊膠布,叫我唔好自己換,即係塊膠布貼 ...

你私家做還是政府做手術?
如私家沒有幫你洗傷口,你可以去藥房買洗傷口的藥水洗也可以,其實打開膠布,或用手接觸過傷口都一定要洗,否則容易發炎滲血水。

子爵府

py84ko 發表於 16-11-27 17:32
你私家做還是政府做手術?
如私家沒有幫你洗傷口,你可以去藥房買洗傷口的藥水洗也可以,其實打開膠布,或 ...
我係私家做,係個醫生唔比我換膠布,叫我好搞佢,所以洗唔到傷口,如果我自己洗,又比佢有借口話我自己搞到好唔返,呢個醫生勁卸膊,又冇誠信!

複式洋房

唔比你自己換正常,但覆診時傷口打開睇過,又冇洗就直接換膠布?!

請問你有冇抽過空腹血驗血糖指數?

子爵府

footprints0907 發表於 16-11-27 18:08
唔比你自己換正常,但覆診時傷口打開睇過,又冇洗就直接換膠布?!

請問你有冇抽過空腹血驗血糖指 ...

係呀,次次覆診佢都只係搣左塊膠布,望下個傷口有冇發炎,跟住貼返塊膠布,叫我唔好搞佢,就係咁,次次如是!
我冇抽過空腹血驗血糖指數,只係間中自己篤手指驗血糖,因為醫生寫紙比我驗,所以一直都冇驗過!

wcpcelia    發表於 16-11-27 18:38

大宅

國民生產總值:1348

做完手術幾天,好多人都飲石唇魚湯埋口靚,但你兩個月未埋口,唔知這款湯有冇用,你上網找石唇魚資料。

子爵府

noel2010 發表於 16-11-27 18:19
做完手術幾天,好多人都飲石唇魚湯埋口靚,但你兩個月未埋口,唔知這款湯有冇用,你上網找石唇魚資料。
...
唔該你!

複式洋房

術前都冇驗?

醫生寫紙比你驗嘅意思係叫你自行去化驗所,而你就冇去做檢查?

子爵府

國民生產總值:11942

回覆樓主:

膠布定紗布?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎