自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

小傑媽媽 發表於 16-11-27 18:35
膠布

留意吓如果膠布附近的肉有白色的,就代表唔透氣,如果傷口有brown色的液體就要去洗傷口先快好,你可以去醫院或診所洗都得

琥珀宮

畀面勳章

細菌感染咁喎,有冇驗過有咩菌?

男爵府

石崇魚湯對術後傷口癒合好好。另建議睇多一個醫生,拖左咁耐咁唔好又沒有好好跟進

珍珠宮

小傑媽媽 發表於 16-11-27 17:39
我係私家做,係個醫生唔比我換膠布,叫我好搞佢,所以洗唔到傷口,如果我自己洗,又比佢有借口話我自己搞到 ...

咁點解唔換醫生?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

小傑媽媽 發表於 16-11-27 17:39
我係私家做,係個醫生唔比我換膠布,叫我好搞佢,所以洗唔到傷口,如果我自己洗,又比佢有借口話我自己搞到 ...

脚踭位點會唔郁動!除非你單脚跳,其實打開傷口睇,不論有冇用手接觸過,都已經要洗傷口啦!這是基本處理傷口的原則。你做完手術有冇打抗生素針,是防止傷口感染,傷口仍有滲血已經代表裏面有细菌發炎,我建議你睇多個醫生比較穩陣D。

伯爵府

要日日洗傷口,膝頭係較難好,我一般整親膝頭、日日洗傷口換膠布,都成個星期傷口先收水乾到

男爵府

回覆 小傑媽媽 的帖子

唉, 有時私家未必好, 我私家微創手術傷口成日好濕, 二年幾唔好返, 試過去返私家個醫生只比消炎膏, 結果發炎左好耐之后去左公家睇, 公家一睇已叫我要切得徹底, 我唔想做多次手術, 結果生左肉芽腫, 一粒粒濕立立重流血流濃, 好恐佈, 再去返原本個私家睇問佢會唔會係之前放入我身體的物料引起發炎, 佢唔答, 佢只叫我剪左肉芽腫再點下藥水, 試下可唔可以唔做多一次手術, 又叫我要保持傷口清潔, 但我傷口不停有濃出來, 點會清潔... 我唔信佢啦..... 后來離手術前半個月一生生成四粒重大得好快, 就係長期發炎唔好的后果, 連下腹都開始痛, 嚇到我死死下......好彩伊利沙伯醫院外科的盧愛麗醫生已同我約做手術, 手術后10日后拆線時已乾返.....現在手術一個月已差不多完全退紅好返晒, 雖然有時傷口都重有D痛......但下腹已不痛.....

私家有時好DUM症.....反而公家好醫生快快攪惦......

樓主, 你都係找多一個醫生睇下, 唔好好似我DUM甘耐, 同埋, 唔好意思, 我想借個位多謝一直堅持要我做手術的伊利沙伯醫院外科的盧愛麗醫生.....

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,不如睇多個醫生
正常應該埋口喎
淨換膠布咩都冇
洗咩睇佢
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

子爵府

小傑媽媽 發表於 16-11-27 17:07
冇洗傷口呀,我一星期覆診一次,每次個醫生都只係睇下個傷口,跟住貼塊膠布,叫我唔好自己換,即係塊膠布貼 ...

咁咪成兩個月都嗡住嗰塊膠布?

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

子爵府

引用:Quote:py84ko 發表於 16-11-27 19:44 脚踭

原帖由 小傑媽媽 於 16-11-27 發表
我都想轉醫生,但老公唔贊成
睇多個醫生拎意見好. 我開顱手術咁大型都係一個星期可拆線, 正常人唔會咁耐都未埋口.

已刪除用户

男爵府

回覆:有乜辦法令手術後傷口快d癒合?

姑娘介紹
食速瘉素
一盒好多包既燈粉

你可以上網查下

已刪除用户

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至