用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1178|主題: 868654

大家覺得賓賓定印印好?

別墅

國民生產總值:728

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
尤其係要照顧新生嬰兒,一般泥講賓賓定印印 好?

男爵府

國民生產總值:8147

回覆樓主:

其實都係睇工人本質, 菲/印都有衰有好, 最緊要一定唔可以要斷約
搵多幾間agent , 比較吓 .. 又或者自己搵吓本地完約菲姐 .. 成本低, 唔駛隔山買牛

男爵府

國民生產總值:7502

唔想就印傭唔食豬肉,我揀左菲傭

男爵府

國民生產總值:7786

回覆:janicewong888 的帖子

賓好似衛生些。

翡翠宮

國民生產總值:87281

引用:尤其係要照顧新生嬰兒,一般泥講賓賓定印印

原帖由 janicewong888 於 16-11-27 發表
若湊小朋友,我覺得菲好d,衛生意識好過印,多數喜歡唱歌亦較喜歡小孩

citty    發表於 6 天前

伯爵府

國民生產總值:17701

回覆樓主:

自己選擇菲,最好已生過小朋友,起碼知道點take care初生B,又好似乾淨D(好怕個頭髮又金又橙)

大宅

國民生產總值:2436

回覆:大家覺得賓賓定印印好?

D菲好鐘意講自己有的權利, 又要求多多,反而印比較無所謂d ,
菲印也用過, 唔覺個菲乾淨d,
不過其實時乎個工人, 睇你好唔好彩遇到過好.

珍珠宮

國民生產總值:33647

你預咗菲會有好多要求,例如聖誕返郷下,星期曰一定要放假去教會咁

大宅

國民生產總值:2551

菲講權利,因為西化D。亦因為西化D,所以文明DD,衛生好D

男爵府

國民生產總值:8567

我請菲,覺得菲乾淨d,又唔洗就佢食野

珍珠宮

國民生產總值:36121

回覆樓主:

我菲姐又無咩要求。
咩都食。

大宅

國民生產總值:2456

janicewong888 發表於 16-11-27 17:18

我印尼姐姐,其實唔關國籍事,反而係佢工作經驗緊要d. 如果搵到有出國經驗湊過初生,已經好好。
我家印尼姐姐做得比本地姨姨仲好!

男爵府

國民生產總值:5213

有人鍾意印印,因為比較純樸所以會聽教聽話,學廣東話快。不過總括嚟講賓姐我覺得好d,比較聰明d唔使點教,電器比張說明書佢就識,英文都好d。但如果你識英文佢就唔再點學廣東話,屋企人請左個賓姐差不多廿年,廣東話識聽但講仲係超差。可能因為聰明啲比較有自己主見。

侯爵府

國民生產總值:20534

Monstereasy 發表於 16-11-27 18:58
我印尼姐姐,其實唔關國籍事,反而係佢工作經驗緊要d. 如果搵到有出國經驗湊過初生,已經好好。
我家印尼 ...

Me too
我印印好好。
菲菲太講權利,星期日一定去church , 試過朋友全家星期六通宵又嘔又發燒,媽媽淩晨5時才可以睡,本想叫菲菲幫手頂半日(補$),菲菲都早上6 時離家,不肯留下。

我家亦試過類似,我根本不用出聲,起床時姐姐講:mum , 去瞓啦,我頂住。

當然,不可以一概而論,不過我徧向印印。

大宅

國民生產總值:3274

屋企印印做左21年由細睇到我大

大宅

國民生產總值:4658

回覆樓主:

我覚得菲好多要求,但醒d
印無咁醒,要花時間教,無咁計較
我家印印信天主教,咩都食

翡翠宮

國民生產總值:85135

janicewong888 發表於 16-11-27 17:18

唔鍾意擺個印尼人係屋企,鍾意菲比較文明,唔會請印。

我會維護佢地權利,星期日俾佢地放假,將心比己,老闆叫我假日返工補返水,我自己都唔高興。

公爵府

國民生產總值:28142

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

智揀印印,佢地多數識少少廣東話, 方便同老人家溝通。

子爵府

國民生產總值:13962

回覆樓主:

撞手神, 但我覺得菲寸啲, 又講自己權益所以鍾意印多啲

子爵府

國民生產總值:14595

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:大家覺得賓賓定印印好?

曾請過2賓2印,2印姐好過賓賓多多聲。

其中一印姐未婚凑初生女兒,好熟手,照顧週到。

反而一賓借財務走佬,另一賓粗魯用到屋企廚柜、洗衣機、電飯煲甩晒鉸。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎