用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 446|主題: 869763

遊樂場見聞

大宅

國民生產總值:1923

認識瑞士牛牛第一回

今日帶阿仔去公園遊樂場玩,突然聽到有個女人好大聲咁話,邊度有寫住六歲以上先可以玩呀?我循聲望去,見到有個推住BB車嘅媽咪黑曬面咁質問一個小學生,小學生企喺繩網上欲言又止,個女人嘅老公抱住佢哋嘅小朋友,繼續質問小學生,你邊間學校架?小學生冇答佢,表情有啲驚,個爸爸繼續問,我問你邊間學校呀,點呀唔講得架?
呢個時候有個女士行咗過嚟,不斷道歉,而且仲話我哋走架喇,唔好意思唔好意思。我開始以為呢位女士係個小學生嘅媽咪,仲奇怪佢點解淨係道歉而唔係幫個仔出頭。嗰兩公婆見到個女士不斷道歉,啤咗個小學生一陣之後,就走咗喇。
然後個女士就叫其他小朋友過嚟集隊,咁我先留意到原來小學生胸前掛住個牌,嗰位女士唔係媽咪。應該係某啲機構或者老師帶住小朋友出嚟玩,同行嘅有四五個大人同10零20個小朋友。
好難理解點解喺自己仔女面前對另一個小朋友咁惡,換轉第日人哋咁樣兇自己嘅仔女,又會係一種點樣嘅感受。
雖然阿仔依家六歲,但佢喺遊樂場玩嘅時候我都唔會俾佢離開我視線,就係怕遇到啲精神緊張嘅父母。

大宅

國民生產總值:3186

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

好多奇人

水晶宮

國民生產總值:62700

回覆樓主:

依架真係好多精神緊張的父母,我老公就係其一~

去公園玩我個女(4歲多)都比d神經緊張的父母管埋佢點玩,話佢係壞榜樣喎,教壞d細個的小朋友(佢地的小朋友好細),不過,我個女當佢地唱歌

珍珠宮

國民生產總值:31124

畀面勳章

引用:+本帖最後由+小manman+於+16-11-27+20:17+

原帖由 小manman 於 16-11-27 發表

我老公都係呢類型
我女放學去公園玩
同同學一齊玩
最初佢都會跟到實
我叫佢坐底啦
唔好阻個女學社交

大宅

國民生產總值:2522

Lilian_lee 發表於 16-11-27 18:22
今日帶阿仔去公園遊樂場玩,突然聽到有個女人好大聲咁話,邊度有寫住六歲以上先可以玩呀?我循聲望去,見到 ...

其實可能個小學生蝦人地小朋友先,所以果對夫婦先出頭問個小學生邊間學校。我係公園見過好多次有小學生(男女都有),特登蝦細個果d小朋友嫁。
利申:我小朋友4歲都成日比人蝦,唔比佢玩公園設施,不過我如佢哋冇傷害我小朋友,通常我會帶走個女,唔想同佢哋嘈,費事有人以為係我蝦佢哋。

侯爵府

國民生產總值:20696

環保接龍勳章

Lilian_lee 發表於 16-11-27 18:22
今日帶阿仔去公園遊樂場玩,突然聽到有個女人好大聲咁話,邊度有寫住六歲以上先可以玩呀?我循聲望去,見到 ...

全世界要就晒自己小朋友,遊樂場規則大過天,之前有個post咪咬住嗰句室內遊戲室不可奔跑而去鬧人地D小朋友!!
希望佢地D小朋友大左,一樣嚴守所有規則!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

國民生產總值:295

小manman 發表於 16-11-27 20:16

去公園玩我個女(4歲多)都比d神經緊張的父母管埋佢點玩, ...

我朋友個女3歲幾系廁所門口扭計話佐媽咪一句:得啦你好煩啊。咁啱一個路過帶住小朋友阿嬋聽到,即時駡我朋友唔識教女,個女咁講嘢都得,佢個小朋友聽到學壞點算?我朋友話又唔系話你,我兩母女講嘢咋喔,阿嬋話我地聽到架嘛#××+×~我朋友即時走話費事睬個D人

大宅

國民生產總值:1853

點解你覺得一定係對父母唔啱?

個媽媽話邊度有寫6歲先玩得,可能係個小學生唔俾個小朋友玩,什至可能蝦過小朋友。對父母先出聲話佢。個人覺得如果唔係,好少父母會咁問其他小朋友。至少我冇見過有人咁問其他小朋友,友善問下就見過,質問就未見過。

你都冇睇到前因後果,就話驚遇到精神緊張父母。會唔會係你精神緊張d

大宅

國民生產總值:2923

回覆樓主:

咁可能個小朋友又串咀,
又恰個小朋友呢,
有啲小朋友真係好惡,
我仔細果時(2/3歲)
都試過比啲哥哥恰(小學以上)
踢到隻腳傷左,
我都好惡架,
一樣會鬧,
我唔可以打佢者,
唔係鬧下都唔得啊,
依家阿仔7歲幾,
我有時都會睇住架(離遠睇住)
有啲bb家長好惡架,
啲大既小朋友行埋去玩,
啲家長會勁惡叫啲人小心啲,
唔好整到佢個寶貝架,
我個試過幾次比人咁鬧,(我個玩到比較粗魯,又大件,)
試過幾次同呢啲家長開戰,
如果有大人係度,
就好少會比人地鬧(話人大舊,小心撞到佢小朋友,態度係非常惡劣)
所以,大又好,細又好,
有時都要睇一睇,
唔好大好指意乜事都唔會發生,
我仔就試過比人指住鬧(我仔話佢小朋友打尖)
我一埋去問佢就走人,
激死我。。。

男爵府

國民生產總值:8386

我都會緊張自己小朋友,但絕對唔會用咁惡態度嚇人, 真係有病, 人地小朋友唔輪到沒關係的人去教, 亦無需要咁勞氣呀, 在自己小朋友面前難為其他人, 已經係最差的榜樣

複式洋房

國民生產總值:104

咩人都有

男爵府

國民生產總值:8048

回覆:Lilian_lee 的帖子

可能太緊張。

wcpcelia    發表於 16-11-28 08:38

別墅

國民生產總值:544

引用:Quote:Lilian_lee 發表於 16-11-27 18:22

原帖由 smleungjoe 於 16-11-27 發表
其實可能個小學生蝦人地小朋友先,所以果對夫婦先出頭問個小學生邊間學校。我係公園見過好多次有小學生(男 ...
同感,好多時有大啲嘅小朋友呃啲細啲嘅小朋友,話公園設施唔俾咁細嘅小朋友玩
我都見過自己果個俾啲大姐姐哥哥攔住唔俾玩,通常我都會走埋去講:你去玩啦,媽咪睇住。
咁啲大哥哥姐姐就唔敢出聲

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎