自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

海仔媽 發表於 16-11-28 08:06
食物鏈,我覺得唔係濫殺同浪費就ok。食素只係見唔到植物喊聽唔到植物叫,所以自身感覺良好,動物係生命,植 ...
兩個問題
1. 如果你死後,有得比你揀投胎,你揀做一世牛肉場出生的肉牛定做十世菜場的菜?

2.一個素食者一日食三斤菜就有三斤植物受盡折磨而死,咁如果佢係雜食者一日食一斤肉咁要幾多植物死先有一斤肉?

子爵府

convenient 發表於 16-11-28 10:51
或者應該咁講,可能植物真的有痛楚感覺,而我們不知道,但動物們的痛楚和納喊,我肯定地聽得見看得到,所 ...
弱肉強食,是大自然的定律,人類處於食物鏈的最頂層,所以食其他動物是自然定律,沒有分對與錯,純粹個人選擇。對我來說,食肉不是罪過,但浪費食物或不需要食某種動物而去食才是錯。特別是現今的社會(香港人常常發生的,請香港人反省),常常只為了拍照而浪費一堆食物,食自助餐時更特別嚴重,什麼都拍一番,都不知有什麼好拍。牛,沒錯,牠們是有感情的,只可惜牠是家禽,難聽的說一句牠們的生存有部份原因是為了提供食物給人類,否則人類不需要人工繁殖牠們,牠們被宰我們只能從感情上覺得可憐,但是人類並沒有做錯。我很贊同有一JM說人類可不可以用一種類似安樂死的方式來了結牠們的一生,好等牠們被宰前不會知道死亡的來臨及恐懼,這樣才是人類應做的。

珍珠宮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好無奈亦無可避免,可以做既系不要浪費食物,我最怕亦好憎衣家好興既咩任食肥牛火鍋/ 任食餐,過量既食物又唔健康又浪費。

子爵府

rachel_ching 發表於 16-11-27 20:53
牛會喊,因為知道佢會死

豬會吾會喊??

大宅

kimberlybaby 發表於 16-11-28 11:51
豬會吾會喊??

https://m.youtube.com/watch?v=2ZkFSDAGUTY

其實懂的

看看這個「跳車豬」的片段,能否看到豬的震顫恐懼?能否聽到豬的哭啼痛苦?

大宅

回覆樓主:

豬比狗還聰明

https://fooduncovered.org/2014/06/26/smart-pig/

珍珠宮

海仔媽 發表於 16-11-28 09:30
你食佢切佢唔叫?許多實驗話放音樂可影響植物生長,如信佢識聽音樂,點解唔諗佢都可能會痛?只係植物無樣 ...

講得好

動物比人類食係自然定律,人類亦都係食物鏈之中。最緊要珍惜食物,唔好浪費。

大宅

iodine 發表於 16-11-28 11:24
兩個問題
1. 如果你死後,有得比你揀投胎,你揀做一世牛肉場出生的肉牛定做十世菜場的菜?

我比較希望沒來生多些無論做人做鬼做乜都無興趣,我希望死後便消失於天地間

子爵府

2018復活節勳章

人類始終係雜食動物,完全食素唔係個個做到,只希望屠宰過程會人道啲,同埋比佢地多點尊重。片入面既動物似乎未死己經要受到好大既心理折磨

伯爵府

+3金熱血

海仔媽 發表於 16-11-28 16:40
我比較希望沒來生多些無論做人做鬼做乜都無興趣,我希望死後便消失於天地間
...

其實,人類過多了。要透過基因再造才能餵飽人類,那我覺得人類不如減少生下一代比較實際。

男爵府

回覆:我很害怕,我不想死

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

盡可能食少啲肉好啲!

首頁

尾頁

跳至