自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

見年輕人放棄學位, 是有點可惜, 但認清方向都應該係可以事半功倍的
行行出狀元

子爵府

虎到金來勳章

厨爸爸很開明

琥珀宮

畀面勳章

冇睇開頭,Percy 原本在香大讀邊科?
不過佢真係好有準心又知自己鍾意咩,年輕人中少見

大宅

我女如果同我講話佢肯做修女 我都會支持佢,人一世物一世 最緊活得快樂,唔好學壞做乜都一樣

伯爵府

jamesbond007 發表於 16-11-27 19:18
厨爸爸很開明

佢都認開頭一知係好反對
不過始終自己個仔自己選擇
所以最後都係支持

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

littlesister 發表於 16-11-27 19:19
冇睇開頭,Percy 原本在香大讀邊科?
不過佢真係好有準心又知自己鍾意咩,年輕人中少見
...
好似社會及教育學系之類......

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:星期X檔案 - 放棄學位

阿仔從小喜歡入廚煮不用菜餚,好細個話過想做厨師,如果佢話讀厨藝學院,我們都會比佢去的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:睇個人造化,雖然我好堅持要讀大學。但我識

原帖由 cffw 於 16-11-27 發表

睇個人造化,雖然我好堅持要讀大學。
我返而覺得完成學位,再做生意也不遲.........

因讀多幾年大學,可增加個人的分析/理解/表達/書寫能力~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

虎到金來勳章

欣赏佢地嘅決心,到自己仔女,可能又。。。

禁止訪問

大宅

cffw 發表於 16-11-27 19:21
睇個人造化,雖然我好堅持要讀大學。
但我識過一個人佢入到HKU,year 1時識到一個有料生意人,學跟佢做生意 ...

其實家人唔支持 個壓力比任何都痛,又怕失敗又怕唔應同

禁止訪問

珍珠宮

大力大力 發表於 16-11-27 19:29
我返而覺得完成學位,再做生意也不遲.........

因讀多幾年大學,可增加個人的分析/理解/表達/書寫能力~

生意呢啲好講時機
有時候機會過左就冇

我有親戚正正係咁
後生睇準個市場,打算quit u全職做
點知家人強烈反對
我親戚無奈之下就冇去做

到grad時,我親戚想搞既生意範疇已被人分哂個餅,仲發展得好好
我親戚自此頹到冇去揾工
日日係屋企做廢青
仲有埋精神病
日日埋怨自己父母
睇見都心酸
當然親戚父母更心疼

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

自己人生自己決定,千祈唔好太離地,人地做到,唔係表面講2句咁簡單就會成功,仲有好多現實問題,失敗個案多不勝數
到時失敗,唔好怨天怨地怨父母就可以了

大宅

回覆樓主:

間cafe 叫咩名?

侯爵府

我想問第二位嗰個Ivy開鋪頭啲錢係佢自己出?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

個女仔話屋企人幫助佢一半先開得成間舖,即係佢做呢個決定時根本唔夠資金,點算已經諗清楚,講真如果係我個仔係讀完2年半同我講唔讀要開舖,我唔甘心但會支持,但首要係佢自己已經搵夠開店既資金,唔需要我去幫

wcpcelia    發表於 16-11-28 08:33

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:星期X檔案 - 放棄學位

開咖啡店嗰位應該屋企有個錢,唔係你估開間舖唔駛三幾十萬咩?有錢既話你要幾率性都得啦!呢啲咪係現今典型年青人囉

子爵府

虎到金來勳章

揹一間舖都好大壓力架

首頁

尾頁

跳至