烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發現自己膽固醇超標,以前煮飯都無忌諱少油少鹽,想請教各位除咗烚菜,仲有咩餸啱煮呀?

大宅

3488b 發表於 16-11-27 19:56
發現自己膽固醇超標,以前煮飯都無忌諱少油少鹽,想請教各位除咗烚菜,仲有咩餸啱煮呀?
...

大宅

可以食燕麥飯&食麥皮有助降膽固醇,係要長期食先有用,另外用易潔鑊都可以唔駛落咁多油煮餸,同埋唔好食高脂野

大宅

ekgw 發表於 16-11-28 00:55
可以食燕麥飯&食麥皮有助降膽固醇,係要長期食先有用,另外用易潔鑊都可以唔駛落咁多油煮餸,同埋唔好食高 ...

燕麥飯係好提議,謝謝

侯爵府

好媽媽勳章

3488b 發表於 16-11-27 23:15

盡量用蒸餸,唔好太多煎炸

男爵府

油類係脂肪,同膽固醇係兩回事黎既,除非你本身用開動物油煮食
盲目、過份減油只會引起其他更多問題

大宅

vondelle 發表於 16-11-29 15:14
油類係脂肪,同膽固醇係兩回事黎既,除非你本身用開動物油煮食
盲目、過份減油只會引起其他更多問題 ...

就係因為唔識所以想請教大家

男爵府

3488b 發表於 16-11-27 19:56
...

人體內約有三分之二膽固醇由肝臟合成而來,而三分之一則從食物直接吸收。許多人認為避吃雞蛋黃、海鮮是降低膽固醇的首要方法,但其實患高膽固醇的主要原因,是攝取過量飽和脂肪,令肝臟增加製造膽固醇。故關注膽固醇的人士,可留意以下幾點:

減少攝取不良脂肪

飽和脂肪,如:曲奇、西餅、動物皮層、肥肉、咖啡奶茶(全脂奶)、會增加壞膽固醇

反式脂肪,如:植物牛油、油炸食物,會增加壞膽固醇,及降低好膽固醇

增加攝取平衡膽固醇營養

高纖維食物,如:豆類、水果、蔬菜、麥,尤其是水溶性纖維,有助平衡膽固醇水平

Omega-3不飽和脂肪酸如深海魚油,有助維持良好膽固醇水平、心跳正常及保護心臟健康

保持理想體重

研究發現,肥胖者高膽固醇的機率是一般人的1.5倍

適量運動

運動可以降低壞膽固醇

戒煙酒

會增加體內自由基,氧化血管脂肪,增加阻塞風險

男爵府

3488b 發表於 16-11-29 15:16
戒晒所有零食,我睇過一個研究,戒零食一個月膽固醇就會降到正常水平
其餘既戒食加工食物、少食動物脂肪呢D老生常談唔駛講啦

一般人煮飯都係用植物油,以正常計唔係煮到油淋淋既話,再減油煮飯幫助有限,身體本身係需要一定既油去維持,太少油少左飽足感,變相會令你唔覺意食野多左,加上而家冬天情況會更明顯,到時更加得不償失,油類過少亦會令你頭腦變差、皮膚變差,長氣都講多次,呢個係講緊你一路都正常煮飯,唔係煮到油淋淋個隻

大宅

vondelle 發表於 16-11-29 16:11
戒晒所有零食,我睇過一個研究,戒零食一個月膽固醇就會降到正常水平
其餘既戒食加工食物、少食動物脂肪呢D ...

唔該晒,有方向就唔會亂戒口

男爵府

3488b 發表於 16-11-29 15:16
如果平時鍾意煎野既就真係要學下點樣無油煎(用無塗層煎pan),或者轉做焗,一樣可以香口好食

健康飲食一下子只諗到白烚,係好愚蠢的,最慘係家人要陪你食無味野無陰公,其實健康都可以好味的

首頁

尾頁

跳至