用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5028|主題: 909246

英文達人,請進

別墅

國民生產總值:762

BKXmas勳章

請問jm,下面既句子有無grammar mistake 啊? 點改寫比較好?

As abdomen pain, surgery doctor recommends me to have colonoscopy and gastroscopy. Please note that I will have the surgeries in the morning of this Monday and Friday, I will apply half day sick leave or one day sick leave according to doctor's advice after I back to office.

男爵府

國民生產總值:7471

BKXmas勳章

回覆樓主:

Recommended
Coming Monday and Friday

最尾一句唔明你想講咩~

男爵府

國民生產總值:6324

BKXmas勳章

我要幸福 發表於 16-11-27 21:04
請問jm,下面既句子有無grammar mistake 啊? 點改寫比較好?

As abdomen pain, surgery doctor recommends ...

最尾嗰句你想講乜?唔make sense.

侯爵府

國民生產總值:23160

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

該是after then, I will be back to the office,對嗎

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

水晶宮

國民生產總值:51314

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

個illness 係唔係abdominal pain呀?

別墅

BKXmas勳章

終極熊貓 發表於 16-11-27 21:19
Recommended
Coming Monday and Friday

最尾嗰句意思係想話,我會根據醫生既advice去決定請半日假定1日假,因為依家我暫時唔肯定要請1日定半日,唔該曬jm

別墅

BKXmas勳章

野原美冴 發表於 16-11-27 21:25
最尾嗰句你想講乜?唔make sense.

想話暫時未知請半日定1日假,等完左,睇下醫生俾半日假定1日假我先申請

別墅

BKXmas勳章

catfitfit 發表於 16-11-27 21:27
該是after then, I will be back to the office,對嗎

但我未肯定當日係要用半日病假定1日病假,要睇醫生點俾,所以最後先咁表達

別墅

BKXmas勳章

cindy618 發表於 16-11-27 21:30
個illness 係唔係abdominal pain呀?

係啊,呢個係我個病

男爵府

國民生產總值:9808

BKXmas勳章

我要幸福 發表於 16-11-27 21:38
最尾嗰句意思係想話,我會根據醫生既advice去決定請半日假定1日假,因為依家我暫時唔肯定要請1日定半日, ...

你意思係做檢查要請假但未知只係請朝早半日定全日,要視乎到時醫生建議?

男爵府

BKXmas勳章

我要幸福 發表於 16-11-27 21:38
最尾嗰句意思係想話,我會根據醫生既advice去決定請半日假定1日假,因為依家我暫時唔肯定要請1日定半日, ...

我唔清楚你嘅病或工作量啦
簡單啲請一日sick leave算啦~

I am going to apply

1-day sick leave on coming monday and friday respectively.

Or

A total 2 days of sick leave on the coming monday and friday.

bosch    發表於 16-11-27 21:48

大宅

國民生產總值:2189

BKXmas勳章

回覆樓主:

段野好多grammatical mistakes, 可以考慮改成

For my abdominal pain, the surgeon recommends that I should have colonoscopy and gastroscopy this coming Monday and Friday mornings.I am applying for half day or one day sick leave, depends on the recommendation of the surgeon.

只是提議,不喜勿插。

別墅

BKXmas勳章

torotoro 發表於 16-11-27 21:43
你意思係做檢查要請假但未知只係請朝早半日定全日,要視乎到時醫生建議?
...

係啊,你好叻啊,估到我想表達咩,thanks jm

男爵府

國民生產總值:6329

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實私家做胃鏡同腸鏡係要麻醉,基本上無可能返到去開工,除非同一日做埋。
其實你會唔會同一日做埋好d, 費事麻醉兩次。

我提議咁寫:
My surgeon suspected my abdominal pain may due to underlining illness. OGD & colonoscopy is recommended. The procedures is scheduled on the coming Friday & Monday. I would like to take half day / full day leave according to my doctor's suggestion.

翡翠宮

國民生產總值:85772

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

終極熊貓 發表於 16-11-27 21:44
我唔清楚你嘅病或工作量啦
簡單啲請一日sick leave算啦~

我都覺得唔駛交代得咁仔細, 又講病情, 治療又話醫生建議等... 同埋請sick leave唔好話1日或日半, 講實話請日半就算.

男爵府

BKXmas勳章

bosch 發表於 16-11-27 21:52
我都覺得唔駛交代得咁仔細, 又講病情, 治療又話醫生建議等... 同埋請sick leave唔好話1日或日半, 講實話 ...

我覺得佢係似兩個全日或兩個半日
唔係一日定一日半

有錯請指正,謝謝。

別墅

BKXmas勳章

alice06_hk 發表於 16-11-27 21:50
其實私家做胃鏡同腸鏡係要麻醉,基本上無可能返到去開工,除非同一日做埋。
其實你會唔會同一日做埋好d, 費 ...

Thanks jm,改得好好啊,同時想請教一下,點解用procedures 呢個字既? 用 surgery 得唔得架?

別墅

BKXmas勳章

Activehealth 發表於 16-11-27 21:45
段野好多grammatical mistakes, 可以考慮改成

For my abdominal pain, the surgeon recommends that I sho ...

thanks jm,你寫得好易明白,麻煩曬你啊

別墅

BKXmas勳章

終極熊貓 發表於 16-11-27 21:57
唔係一日定一日半

係啊,我到時係兩個半日,或兩個全日,因為係政府做,我唔知到時政府醫生點俾假我啊

翡翠宮

國民生產總值:85772

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

終極熊貓 發表於 16-11-27 21:57
唔係一日定一日半
你o岩~ 多謝指正.

我意思係講實當日請幾耐假好d. 如果可以, 穩陣d 請全日好d.
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎